Tripel

Algemene kenmerken

Een Tripel is een complex blond Belgisch biertype met 7,5 tot 9,5 Vol% alcohol.

Uiterlijke kenmerken

Blond tot goud. Helder (tweeschijn is toegestaan). Stevige, stabiele, romige schuimkraag. Koolzuurgehalte is hoog.

Geurassociaties

Complex met kruidige, fruitige en (niet scherpe) alcoholische aroma's. Hoparoma kan aanwezig zijn, maar overheerst niet. Dryhopping is niet gebruikelijk. Licht moutig, aroma's van donkere of gebrande mouten horen niet thuis in een Tripel. Fruitigheid loopt uiteen van citrusachtig, banaanachtig tot ander fruit, maar neigt nooit naar oplosmiddelachtige esters. Kruidige fenolen afkomstig van de gist (kruidig, peperig, kruidnagelachtig) zijn waarneembaar, maar mogen niet overheersen. Toevoeging van kruiden (vooral koriander) komt vaak voor, maar is niet vereist. De geur van een Tripel hoort mooi in balans te zijn. Niets mag overheersen. DMS en diacetyl mogen niet worden waargenomen.

Smaak

Samenspel van kruidige, fruitige en alcoholische smaken, ondersteund door een zachte moutigheid. Hopbitterheid is goed in balans met de moutigheid en zoetheid. Geen donkere of gebrande mouten, oplosmiddelachtige smaken of diacetyl.

Basissmaak

De basissmaak is zoetig, bitterig tot bitter.

Body

Door het gebruik van tot 25% suiker in de stort is de body relatief licht voor een bier met zoveel alcohol.

Mondgevoel

Het mondgevoel is alcoholwarmend met veel koolzuurprikkeling. Een Tripel hoort niet samentrekkend te zijn. Een beetje plakkerigheid is toegestaan.

Nasmaak

Esters, kruidigheid en moutigheid komen ook in de nasmaak voor. Door het hoge koolzuurgehalte is de nasmaak droog tot licht zoetig en redelijk bitter.

Opmerkingen

Meest gebrouwen amateurbier. Droger en meer koolzuur dan Barley Wines.

Top 3 Tripel

9,3

Holevoort Special Nr. 4 Barrel Aged

Brouwerij Holevoort

Holevoort Special Nr. 4 is een bier met uitgesproken whiskeytonen. Het bier heeft 273 dagen gerijpt op een Jim Bean Bourbonvat.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

9,1

St.-Feuillien Triple

Brouwerij St. Feuillien

St.-Feuillien Triple is een klassieke Tripel met alles wat je van deze geliefde bierstijl mag verwachten. De kleur is goudgeel, de volle schuimkraag is stevig en de neus zit vol met aroma's van mout en fruit. Bijzonder is de voorname rol van gist bij dit fraaie degustatiebier. Die levert een extra dimensie aan dit toch al zo smaakrijke bier.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Nieuw
9,0

De Blonde Boei

Stadsbrouwerij 013

De Blonde Boei is een Tripel met kardemom, koriander en veel citrus. Dit bier is exclusief voor de samenwerkende horecabedrijven aan de Piushaven in Tilburg gebrouwen.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Ook lekkere Tripel

Bronckhorster leert Tante Rikie bier drinken op de Zwarte Cross

Tot en met zondag staat de Achterhoek op z'n kop vanwege de Zwarte Cross. Ook op dit festival rukken de speciale bieren op.

Verder lezen

Heineken pakt plastic beker berg aan tijdens festivals

Heineken heeft de ambitie om in Nederland over 10 jaar 100% circulair te zijn met alle verpakkings- en promotiematerialen.

Verder lezen

Stadsbrouwerij Bonifatius 754, een pareltje in Dokkum

Dokkum is een eindje reizen, maar mede dankzij Jojanneke en Stadsbrouwerij Bonifatius 754 de moeite meer dan waard.

Verder lezen

Lowlander Beer, geschiedenis in een kruidig hedendaags jasje

Lowlander Beer is niet zo maar een biermerk. Achter de brouwerij schuilt een mooi verhaal. Dennis Hofman maakte er een blog over.

Verder lezen