Tripel

Algemene kenmerken

Een Tripel is een complex blond Belgisch biertype met 7,5 tot 9,5 Vol% alcohol.

Uiterlijke kenmerken

Blond tot goud. Helder (tweeschijn is toegestaan). Stevige, stabiele, romige schuimkraag. Koolzuurgehalte is hoog.

Geurassociaties

Complex met kruidige, fruitige en (niet scherpe) alcoholische aroma's. Hoparoma kan aanwezig zijn, maar overheerst niet. Dryhopping is niet gebruikelijk. Licht moutig, aroma's van donkere of gebrande mouten horen niet thuis in een Tripel. Fruitigheid loopt uiteen van citrusachtig, banaanachtig tot ander fruit, maar neigt nooit naar oplosmiddelachtige esters. Kruidige fenolen afkomstig van de gist (kruidig, peperig, kruidnagelachtig) zijn waarneembaar, maar mogen niet overheersen. Toevoeging van kruiden (vooral koriander) komt vaak voor, maar is niet vereist. De geur van een Tripel hoort mooi in balans te zijn. Niets mag overheersen. DMS en diacetyl mogen niet worden waargenomen.

Smaak

Samenspel van kruidige, fruitige en alcoholische smaken, ondersteund door een zachte moutigheid. Hopbitterheid is goed in balans met de moutigheid en zoetheid. Geen donkere of gebrande mouten, oplosmiddelachtige smaken of diacetyl.

Basissmaak

De basissmaak is zoetig, bitterig tot bitter.

Body

Door het gebruik van tot 25% suiker in de stort is de body relatief licht voor een bier met zoveel alcohol.

Mondgevoel

Het mondgevoel is alcoholwarmend met veel koolzuurprikkeling. Een Tripel hoort niet samentrekkend te zijn. Een beetje plakkerigheid is toegestaan.

Nasmaak

Esters, kruidigheid en moutigheid komen ook in de nasmaak voor. Door het hoge koolzuurgehalte is de nasmaak droog tot licht zoetig en redelijk bitter.

Opmerkingen

Meest gebrouwen amateurbier. Droger en meer koolzuur dan Barley Wines.

Top 3 Tripel

9,1

St.-Feuillien Triple

Brouwerij St. Feuillien

St.-Feuillien Triple is een klassieke Tripel met alles wat je van deze geliefde bierstijl mag verwachten. De kleur is goudgeel, de volle schuimkraag is stevig en de neus zit vol met aroma's van mout en fruit. Bijzonder is de voorname rol van gist bij dit fraaie degustatiebier. Die levert een extra dimensie aan dit toch al zo smaakrijke bier.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Nieuw
9,0

Non de Jus

Stadsbrouwerij Eindhoven

De Non de Jus! is 8 maanden gerijpt op Rum & Tequila vaten.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

9,0

Vermeersen Triple XXX

Bierbrouwerij Vermeersen

Vermeersen Triple XXX is een tripel met een krachtige kruidige smaak. Zoete aroma's monden uit in een licht plakkerige bittere nasmaak. Een heerlijk bier om rustig van te genieten met of zonder kaasplankje.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Ook lekkere Tripel

TAPT Festival opent eerste 0.0% café van Nederland

TAPT Festival opent tijdens Oost TAPT op 18 mei het eerste pop-up café waar je niet ladderzat de deur uitkruipt, genaamd… jawel: ‘Café NOL.NOL’.

Verder lezen

Gouden Carolus krijgt nieuwe uitstraling

Gouden Carolus krijgt een nieuwe uitstraling. De inspiratie voor de nieuwe etiketten werd gezocht bij de originele flesjes uit de jaren '50.

Verder lezen

La Trappe Tripel Beste Bier van Nederland 2019

La Trappe Tripel is tijdens de opening van de Week van het Nederlandse Bier uitgeroepen tot Beste Bier van Nederland.

Verder lezen

Melissa Cole komt met boek 'Bier in de keuken'

De Britse bierexpert Melissa Cole brengt het boek 'Bier in de keuken' op de markt. Het boek is een bron van inspiratie voor bierliefhebbers.

Verder lezen