Tripel

Algemene kenmerken

Een Tripel is een complex blond Belgisch biertype met 7,5 tot 9,5 Vol% alcohol.

Uiterlijke kenmerken

Blond tot goud. Helder (tweeschijn is toegestaan). Stevige, stabiele, romige schuimkraag. Koolzuurgehalte is hoog.

Geurassociaties

Complex met kruidige, fruitige en (niet scherpe) alcoholische aroma's. Hoparoma kan aanwezig zijn, maar overheerst niet. Dryhopping is niet gebruikelijk. Licht moutig, aroma's van donkere of gebrande mouten horen niet thuis in een Tripel. Fruitigheid loopt uiteen van citrusachtig, banaanachtig tot ander fruit, maar neigt nooit naar oplosmiddelachtige esters. Kruidige fenolen afkomstig van de gist (kruidig, peperig, kruidnagelachtig) zijn waarneembaar, maar mogen niet overheersen. Toevoeging van kruiden (vooral koriander) komt vaak voor, maar is niet vereist. De geur van een Tripel hoort mooi in balans te zijn. Niets mag overheersen. DMS en diacetyl mogen niet worden waargenomen.

Smaak

Samenspel van kruidige, fruitige en alcoholische smaken, ondersteund door een zachte moutigheid. Hopbitterheid is goed in balans met de moutigheid en zoetheid. Geen donkere of gebrande mouten, oplosmiddelachtige smaken of diacetyl.

Basissmaak

De basissmaak is zoetig, bitterig tot bitter.

Body

Door het gebruik van tot 25% suiker in de stort is de body relatief licht voor een bier met zoveel alcohol.

Mondgevoel

Het mondgevoel is alcoholwarmend met veel koolzuurprikkeling. Een Tripel hoort niet samentrekkend te zijn. Een beetje plakkerigheid is toegestaan.

Nasmaak

Esters, kruidigheid en moutigheid komen ook in de nasmaak voor. Door het hoge koolzuurgehalte is de nasmaak droog tot licht zoetig en redelijk bitter.

Opmerkingen

Meest gebrouwen amateurbier. Droger en meer koolzuur dan Barley Wines.

Top 3 Tripel

9,3

Holevoort Special Nr. 4 Barrel Aged

Brouwerij Holevoort

Holevoort Special Nr. 4 is een bier met uitgesproken whiskeytonen. Het bier heeft 273 dagen gerijpt op een Jim Bean Bourbonvat.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

9,0

Holevoort Special no 6

Brouwerij Holevoort

Holevoort Tripel is van zichzelf al een blond en krachtig bier. Wat krijg je als je dit bier 251 dagen op een Buffalo Trace Bourbonwhiskyvat te rijpen legt? Dan krijg je een geweldig complex en smaakvol bier met het beste van meerdere werelden.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Bitter

9,0

Non de Jus

Stadsbrouwerij Eindhoven

De Non de Jus! is 8 maanden gerijpt op Rum & Tequila vaten.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Ook lekkere Tripel

Bierista® Speedcourse | Oktoberfest

Verder lezen

Strijd om titel 'Bierspecialist in de horeca 2019' barst los

Entree Magazine organiseert samen met het Kenniscentrum voor Bier de strijd om de titel Bierspecialist in de horeca 2019.

Verder lezen

Oktoberfest München 2019 van start

Het wereldberoemde Oktoberfest in München is begonnen. Tot en met 6 oktober wordt er zo'n 6 miljoen liter bier gedronken.

Verder lezen

Nevel Artisan Ales komt met Tumult en Duister

Het najaar komt langzaam maar zeker dichterbij en dat betekent dat Nevel donkere bieren gaat uitbrengen.

Verder lezen