Tripel - alles wat je wilt weten over deze bierstijl

18 februari 2020
Tripel is een bekende en geliefde bierstijl. Dit zware blonde bier vindt zijn oorsprong in België. Het is onderdeel van de drie-eenheid Blond, Dubbel en Tripel, de wereldberoemde reeks abdijbieren. Bierista zet alles wat je wilt weten over de Tripel op een rijtje.

Een Tripel is een blond tot donkergoud bovengistend bier. Het alcoholpercentage varieert tussen de 7,5 en 9,5% met soms nog wat uitschieters daarboven. Een Tripel heeft meestal hergisting op fles. De aroma's zijn zoet en moutig. De gist geeft vaak wat fruitige tonen, die uiteen kunnen lopen van citrus tot banaan en steenfruit. Het karakter is vaak alcoholisch en de afdronk zoet en bitter. De kleur heeft waarden die liggen tussen de 10 en 25 EBC; de bitterheid varieert meest tussen de 15 en 40 IBU.

Westmalle Tripel

Tripel is zeker in België, maar ook in Nederland, een populaire bierstijl. Tripels worden veel gedronken en wist je dat een Tripel één van de meest gebrouwen bierstijlen is door hobbybrouwers?! Westmalle Tripel geldt al jaren als de Moeder aller Tripels. Dit trappistenbier van 9,5%, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1956, is een stijlicoon, een voorbeeld en inspiratiebron voor brouwers over de hele wereld.

La Trappe Tripel

In 1987 voegde Trappistenbrouwerij De Koningshoeven de La Trappe Tripel toe aan het assortiment. Dit rijke bier heeft een rijk smakenpallet van rijp fruit, alcohol, biscuit en een lichte kruidigheid. La Trappe Tripel werd in 2019 verkozen tot 'Het Beste Bier van Nederland'. Enkele andere voorbeelden van bekende Tripels zijn Affligem Tripel, Grimbergen Tripel, Hertog Jan Tripel, Grolsch Kruidige Tripel, Leffe Tripel, Tripel Karmeliet en St. Bernardus Tripel.

Bierista Tripel Top 10

De Bierista Community met enkele duizenden bierliefhebbers maakt proefnotities van bieren, die leiden tot een Top 10. De Tripel Top 10 is een uiterst populaire lijst. Je vindt er bekende en wat minder bekende bieren in terug. Met al die expert-reviews van Bierista's tot je beschikking wordt het makkelijk om je keuze te bepalen in de supermarkt, slijterij of online shop. Laat je inspireren door de Tripel Top 10 van Bierista.

Bier en spijs

Een Tripel is een zwaar bier met vaak een wat alcoholisch karakter. Daarom vallen Tripels in de smaakcategorie Blond & Krachtig. Veelal hebben de bieren een behoorlijke smaakintensiteit en matchen daardoor met wat stevigere gerechten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vette en gegrilde vis, gegrild vlees, quiche en harde kazen. De gratis BierButler-app is handige tool, die je kant-en-klare bier-spijs combinaties. In deze app vind je bovendien een gratis cursus, waarmee je zelf leert om bier en spijs met elkaar leert combineren.

Het juiste glas

Een tulpvormig glas is voor veel bierstijlen een prima glas. Ook een Tripel voelt zich helemaal thuis in zo'n tulpglas. Kijk je naar de merkglazen dan zie je ook veel kelkvormige glazen, ook wel trappistenglazen genoemd. Dit zijn bolvormige glazen, soms zelfs bijna schaalvormige glazen, waardoor de rijke aroma's goed hun weg kunnen vinden naar neus en mond. Voorwaarde is dan wel dat het bier op de juiste temperatuur wordt geserveerd. Een Tripel komt het best tot z'n recht bij zo'n 10 graden Celsius. Drink een Tripel nooit te koud, want dan zul je essentiële aroma's missen.

Bierkennis

Hoe meer je weet over een bepaald bier, hoe leuker het is. Vaak geldt ook: hoe meer je weet, hoe beter het bier smaakt. Daarom heeft Bierista een online bieropleiding samengesteld. Inmiddels hebben enkele duizenden bierliefhebbers deze cursus gevolgd en het officiële Bierdiploma in ontvangst genomen. Al geruime tijd is Bierista de grootste en meest gewaardeerde bieropleiding van Nederland. Wil je meer kennis over bierstijlen, zoals Blond, Dubbel en Tripel? Wil je meer weten over brouwen, biercultuur, bier & spijs en wil je zelf onafhankelijk de juiste keuze maken in de winkel of de kroeg? Bestel dan de Bierista Bieropleiding. Zo vergaar je kennis op een leuke, toegankelijke manier en haal jij binnen de kortste keren echt alles uit je glas.

Oorsprong

Over de oorsprong van de abdijbierreeks gaan mooie verhalen. De naam Blond, Dubbel en Tripel hebben te maken met de hoeveelheid grondstoffen die is gebruikt, de hoeveelheid mout om precies te zijn. Bij een Blond is een x-hoeveelheid mout gebruikt. Hoeveel precies is per brouwerij verschillend en natuurlijk afhankelijk van hoeveel bier er wordt gebrouwen. Bij een Dubbel wordt bijna dubbel zoveel mout gebruikt, vandaar dus de naam. Bij een Tripel wordt nog meer mout gebruikt. Inmiddels kennen we zelfs de overtreffende trap van de Tripel: de Quadrupel.

Kruizen

Toen deze bieren vroeger werden gebrouwen werden ze bewaard in grote houten vaten. De meeste mensen konden niet lezen, dus werden er kruizen op de vaten gezet. Blond kreeg één kruis, Dubbel twee kruizen en een Tripel drie kruizen. Ook dit is een veelgehoord verhaal als wordt gesproken over de befaamde abdijbier-reeks. Als we het dan toch hebben over de mooie verhalen. De Westmalle Tripel werd ooit aangeprezen als een anti-stressmiddel. Eén glas Westmalle Tripel zou goed zijn om de eetlust op te wekken. Bovendien zou het een goede nachtrust in de hand werken. Twee glazen zou de stress met 50% doen afnemen. Tegenwoordig zijn dit soort aanbevelingen natuurlijk uit den boze.

Boeken

Veel Tripels zijn abdijbieren of trappistenbieren. Wat precies de verschillen zijn, kun je hier lezen. Wil je verder lezen over Tripels en bierstijlen? Dan zijn de volgende vijf boeken misschien wel iets voor jou.

Tripels proeven

Bier blijft natuurlijk bier. En dat wil je graag proeven. Onze vrienden van Beerwulf hebben een Tripel-pakket met 16 verschillende Tripels. Een smaakvolle nadere kennismaking met deze interessante bierstijl kun je je nauwelijks voorstellen. Daarom beveelt Bierista dit pakket van harte aan! En natuurlijk maak je dan bij Bierista je gratis account aan en vul jij het digitale proefformulier in. Beter nog, je volgt gewoon de leukste bieropleiding en hebt toegang tot alle tools en je profiteert van kortingen en de vele extra's, die als Bierista krijgt.
Tripel - alles wat je wilt weten over deze populaire bierstijl.