Barley Wine
Algemene kenmerken
Een Barley Wine is een van oorsprong Engels biertype met een 8,5 tot 15,0 vol% alcohol. Letterlijk vertaald betekent Barley Wine Gerstwijn. Ook deze benaming kom je vaak tegen. Verwar een Barly Wine of Gerstewijn niet met de
Quadrupel Deze bierstijlen liggen weliswaar dicht bij elkaar, maar er zijn ook zeker wezenlijke verschillen.
Uiterlijke kenmerken
Goud tot amberkleuring. Helder, tweeschijn is toegestaan. Laag tot middelmatig koolzuurgehalte. De schuimkraag is
vaak minder stabiel door het hoge alcoholgehalte.
Geurassociaties
Complexe brood-, toast, honing-, karamel- en/of nootachtige moutaroma's. Middelmatige tot hoge fruitigheid, die vaak
doet denken aan gedroogd fruit. Hoppig, soms wordt dryhopping toegepast. Amerikaanse versies hebben een
uitgesproken citrus-hopkarakter.
In oudere versies kunnen sherry-, wijn- of port-achtige aroma's voorkomen. Iets diacetyl is toegestaan, maar het mag
nauwelijks boven de geur- of smaakdrempel uitkomen.
Smaak
Complexe brood-, biscuit-, karamel- en/of nootachtige moutigheid. Moutige zoetheid, bitterig tot bitter. De balans varieert
tussen zoetig/moutig en bitter, waarbij bij Amerikaanse versies de bitterheid overheerst.
Fruitig, vaak met impressies van gedroogd fruit. Complexe alcoholische smaken, maar nooit branderig, scherp of
oplosmiddelachtig. Verouderingssmaken (sherry-, wijn- of portachtig) zijn toegestaan. Iets diacetyl is toegestaan.
Basissmaak
De basissmaak is zoet en bitterig, Amerikaanse versies zijn bitter tot zeer bitter.
Body
Body is vol.
Mondgevoel
Het mondgevoel is plakkerig en alcoholwarmend. Koolzuurprikkeling is niet gewenst.
Nasmaak
Complexe moutigheid en zoetig tot zoet, maar vaak minder zoet dan de hoofdsmaak. Bitterig, fruitig en alcoholwarmend,
maar niet branderig of scherp. Amerikaanse versies zijn bitter en minder complex.
Opmerkingen
Amerikaanse versies zijn hoppiger, bitterder hebben minder complexe moutsmaken dan Engelse versies.
Bekende voorbeelden
Hertog Jan Grand Prestige,
Emelisse Barley Wine en
Dampegheest Zware Hufter.