Barley Wine

Algemene kenmerken

Een Barley Wine is een van oorsprong Engels biertype met een 8,5 tot 15,0 vol% alcohol. Letterlijk vertaald betekent Barley Wine Gerstwijn. Ook deze benaming kom je vaak tegen. Verwar een Barley Wine of Gerstewijn niet met de Quadrupel Deze bierstijlen liggen weliswaar dicht bij elkaar, maar er zijn ook zeker wezenlijke verschillen.

Uiterlijke kenmerken

Goud tot amberkleuring. Helder, tweeschijn is toegestaan. Laag tot middelmatig koolzuurgehalte. De schuimkraag is vaak minder stabiel door het hoge alcoholgehalte.

Geurassociaties

Complexe brood-, toast, honing-, karamel- en/of nootachtige moutaroma's. Middelmatige tot hoge fruitigheid, die vaak doet denken aan gedroogd fruit. Hoppig, soms wordt dryhopping toegepast. Amerikaanse versies hebben een uitgesproken citrus-hopkarakter. In oudere versies kunnen sherry-, wijn- of port-achtige aroma's voorkomen. Iets diacetyl is toegestaan, maar het mag nauwelijks boven de geur- of smaakdrempel uitkomen.

Smaak

Complexe brood-, biscuit-, karamel- en/of nootachtige moutigheid. Moutige zoetheid, bitterig tot bitter. De balans varieert tussen zoetig/moutig en bitter, waarbij bij Amerikaanse versies de bitterheid overheerst. Fruitig, vaak met impressies van gedroogd fruit. Complexe alcoholische smaken, maar nooit branderig, scherp of oplosmiddelachtig. Verouderingssmaken (sherry-, wijn- of portachtig) zijn toegestaan. Iets diacetyl is toegestaan.

Basissmaak

De basissmaak is zoet en bitterig, Amerikaanse versies zijn bitter tot zeer bitter.

Body

Body is vol.

Mondgevoel

Het mondgevoel is plakkerig en alcoholwarmend. Koolzuurprikkeling is niet gewenst.

Nasmaak

Complexe moutigheid en zoetig tot zoet, maar vaak minder zoet dan de hoofdsmaak. Bitterig, fruitig en alcoholwarmend, maar niet branderig of scherp. Amerikaanse versies zijn bitter en minder complex.

Opmerkingen

Amerikaanse versies zijn hoppiger, bitterder hebben minder complexe moutsmaken dan Engelse versies.

Bekende voorbeelden

Hertog Jan Grand Prestige, Emelisse Barley Wine en Dampegheest Zware Hufter.

Top 3 Barley Wine

Nieuw
10,0

Crispijn Noir Vatgerijpt

Brouwerij Sint Crispijn

Crispijn Noir Vatgerijpt is een Barrel Aged Barley Wine. Het bier is gerijpt op rode wijn vaten. Heerlijk, sterk en zwaar bier voor speciale gelegenheden.

Amber

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

9,8

Birra Baladin XYAUYÙ 2015 Riserva Teo Musso

Birra Baladin

Birra Baladin XYAUYÙ 2015 Riserva Teo Musso is een Barley Wine. Het bier heeft 12 maanden gerijpt op Islay Whiskyvaten. Hierdoor is een bier met diepgang en een heerlijke zachte rooktoets ontstaan.

Amber

Aroma
Zoet

9,8

Monks Brewery Blend no.31 Unreachable Heights

Monks Brewery

Blend no.31 Unreachable Heights van Monks Brewery Stockholm is een Barley Wine. Dit bier is geblend met verschillende bieren: Monks Saison XXXL, Struise Brouwers T.H.R.E.E en Dutchsky van de Molen. Het zoete van barley wine en de typische stout smaken met whiskytonen in de afdronk.

Amber

Aroma
Zoet
Bitter

Ook lekkere Barley Wine

Grolsch Hoop versus Grolsch Frisbittere IPA

Grolsch heeft een nieuwe bier in de Proeverij-serie gelanceerd. Wij zetten dit bier Grolsch Hoop naast de Grolsch Frisbittere IPA.

Verder lezen

Bellfield Brewery doet het glutenvrij

De Schotse brouwerij Bellfield maakt glutenvrije bieren. En dat doen ze goed. Sinds kort zijn ze te vinden bij Albert Heijn.

Verder lezen

Bier Butler Vrijdag met Hop & Liefde

Wat je met hop en liefde allemaal niet kunt doen! Deze Bier Butler Vrijdag hebben we weer een geweldige bierpairing voor je. Met hop en liefde!

Verder lezen

Met Hoop Mon Cherry proosten op diversiteit

Hoop Bier uit Zaandijk heeft een nieuw bier gebrouwen om te proosten op de diversiteit. Mon Cherry is een steun voor de LHBTIQ+ community.

Verder lezen