Nederlandse abdijbieren

Wie vraagt om abdijbieren te noemen, komt al gauw op Belgische abdijbieren. Leffe, Grimbergen en Affligem zijn waarschijnlijk de meest gekende abdijbieren. Al deze bieren worden gebrouwen in België. Hoe zit het dan in ons land. Hebben wij ook Nederlandse abdijbieren? Ja, zeker hebben wij dat!

In ons land hebben we twee trappistenbrouwerijen: Brouwerij de Koninghoeven waar de La Trappe-bieren worden gebrouwen en Brouwerij De Kievit bekend van de Zundert 8 en de Zundert 10. Zoals gezegd, dit zijn trappistenbieren, die je welbeschouwd ook als abdijbier kunt zien. Alle trappistenbieren zijn namelijk abdijbieren, maar andersom geldt dat niet. Aan trappistenbieren worden meer regels gesteld dan aan abdijbieren.

In tegenstelling tot trappistenbier is de naam abdijbier niet beschermd. Iedere brouwer mag zijn bier abdijbier noemen. Onder erkende abdijbieren verstaan we hier brouwerijen die bieren brouwen in licentie. In de praktijk betekent dit dat de brouwerij een bedrag betaalt aan de brouwerij per verkochte liter bier. Los van de twee genoemde trappistenbrouwerijen telt ons land vier abdijbieren.

Gerardus

Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk Gerardus. Dit bier wordt gebrouwen door Gulpener. Gerardus bieren zijn verbonden met het klooster in Wittem in het zuiden van Limburg nabij Gulpen. Zoals je zou verwachten heeft Gerardus een Gerardus Blond, Gerardus Dubbel en een Gerardus Tripel. Daarnaast zijn er ook andere bierstijlen in het gamma, zoals Gerardus Witbier, Gerardus India Pale en de Gerardus Lentebok. De Gerardus-bieren zijn in heel Nederland verkrijgbaar bij de Lidl.

Sancti Adalberti

In Egmond vind je de St. Adadelberti Abdij, die ook toegankelijk is voor het publiek. Brouwerij Egmond brouwt de bieren die de naam van de abdij dragen. Wat te denken van de Sancti Adalberti Pastorale. Tot deze abdijreeks behoren ook de Sancti Adalberti Egmondse Blonde, Sancti Adalberti Egmondse Dubbel en Sancti Adalberti Egmondse Tripel. Zeker de moeite waard is de Sancti Adalberti Egmondse Witte. Stuk voor stuk bieren die de moeite waard zijn en waarvan een aantal behangen is met prestigieuze prijzen. Ook Bierista's weten deze bieren te waarderen. De Blond scoort bijvoorbeeld een 8 en staar daarmee hoog in de Blond Top 10.

Berne Abdij

De abdij van Berne staat in Heeswijk-Dinther en staat bekend als oudste kloostergemeenschap van Nederland. De geschiedenis van het klooster gaat terug tot de eerste helft van de 12e eeuw. Tijdenlang werd er geen bier gebrouwen, maar daar kwam in 2015 verandering in. Sindsdien is de omgeving van de Berne adbij een geliefde bestemming voor wandelaars, fietsers en bierliefhebbers. Aanraders zijn de Berne Norbetijn Blond, Berne Prior Dubbel, Berne Abt Tripel en de Berne Witheren Wit.

Haagsche Broeders

Goed verscholen in de Haagse binnenstad staat het klooster Broeders van Sint Jan. Hier vind je de Kloosterbrouwerij Haagsche Broeders. In deze brouwerij worden op kleine schaal bieren gebrouwen, die je op enkele locaties in de residentie kunt drinken. Bekende bieren van deze brouwerij zijn Haagsche Broeder Prior en Haagsche Broeder Novice.

Meer weten?

Hebben kloosterbieren en abdijbieren je interesse? Dan is het boekje 'Reis langs de abdijbieren in Nederland en België en hun abdijen' van Frank Stoute en Fedor Vogel een aanrader. Zeker als je ervan houdt locaties te bezoeken in de nabijheid van deze kloosters en abdijen waar je ook de bieren kunt proeven. Ben je geïnteresseerd in wat nu precies het verschil is tussen abdijbieren en trappistenbieren, dan biedt dit artikel de nodige verdieping.