Brouwerij Noordt is van het padje

23 mei 2020
Brouwerij Noordt is compleet van het padje. De platgetreden paden zijn verlaten. Geen klassieke Blond, geen vertrouwde Dubbel en geen zware lobbige Tripel. Nee, deze bovengistende klassiekers brouwt Brouwerij Noordt nu als ondergisters. Hiermee bewijst de brouwer en het gezicht van de brouwerij - Peter Rouwen - nog maar eens dat hij één van de smaakmakers is in de Nederlandse craft bierscène.


Brouwerij Noordt brouwt graag ondergistende bieren. Tijdens het drinken van een goed glas bier kwam de vraag op tafel: kun je klassieke bovengistende bieren als een Blond, een Dubbel en Tripel ook ondergistend brouwen? Het experiment 'LagerLab' was geboren.

Online proeverij

Vrijdag 29 mei is er een live proeverij met Peter Rouwen, die tekst en uitleg geeft over experiment, het brouwen en de bieren. Erg leuk en leerzaam, zo heeft Bierista deze week al in een voorproefje mogen ervaren. En dan de bieren ... Brouwerij Noordt betreedt met dit experiment onontgonnen terrein. Zeker de moeite waard om het speciale bierpack met de experimentele bieren te bestellen en komende vrijdag met Peter Rouwen en gastheer en Bierista Nathan Hak van Beerwulf mee te proeven en te praten. Een aanrader!

Spoiler alert

Spoiler alert! Ga je het bierpack bestellen en wil je zelf ervaren hoe de bieren smaken, lees dan niet verder. Hieronder bespreek ik de zes bieren en onze bevindingen. Als je zelf wilt proeven, lees dan niet verder, want je mening zou beïnvloed kunnen worden.

LagerLab No. 1 Enkel Lager

De LagerLab-serie bestaat uit zes verschillende bieren. Wij werden aangenaam verrast door de bijzondere smaken. Zeker de donkere bieren zijn een ontdekking. Het is een experiment, waar zeker op verder gebouwd gaat worden. Bij een experiment doe je leerzame ervaringen op. Het eerste bier is de LagerLab No.1 Enkel Lager, een licht bier van 4,2%. De Enkel is een abdijbier dat oorspronkelijk door de monniken in de abijen zelf werd gedronken. Deze Enkel Lager is wat mij betreft het minst geslaagde bier is de LagerLab-reeks. Het is weliswaar een mooi fris bier, maar de crisp en de grasachtige tonen, die beloofd worden komen er niet uit. Het bier is eerder zoet dan droog en heeft flink wat zoete maïs-aroma's. Aroma's die je liever niet in je bier hebt.

LagerLab No. 2 Dubbel Lager

Het tweede bier, deLagerLab No. 2 Dubbel Lager, is een schot in de roos. Dit donkere bier is rijk aan aroma's van karamel, gedroogd fruit, zoals rozijntjes en heeft tonen van chocolade en een hint van rood fruit. Het bier is uitstekend doordrinkbaar en mijn ervaring is dat je maar blijft nippen aan dit glas. Een zeer smaakvolle Dubbel, dat doet denken aan een clean Bockbier.

LagerLab No. 3 Tripel Lager

Een ondergistende Tripel. Hoe bedenk je het?! Brouwerij Noordt deed het en doopte het bier LagerLab No. 3 Tripel Lager. Dit is met 8,1% alcohol op papier een beest van een bier. In de praktijk is dit de vriendelijkheid zelve. De ondergist zorgt voor een doordrinkbaar karakter. Geen van de bieren uit de serie is zwaar of lobbig. Ze zijn allemaal soepel, ook deze Tripel. Je proeft veel geel fruit, gele appel, een abrikoos, een kleine stukje banaan en een vleugje honing. De nasmaak heeft een karaktervolle bitterheid en de doordrinkbaarheid zorgt ervoor dat je ook bij dit bier maar blijft nippen.

LagerLab No. 4 Blond Lager

Nummer 4 is een Blond. De LagerLab No. 4 Blond Lager heeft 6,5% is een op het oog klassieke Blond. Maar schijn bedriegt. Omdat dit bier ondergistend is gebrouwen is dit bier fris en tik je 'm slok voor slok lekker weg. Fruitige tonen van steenfruit, een abrikoos en lichte touch van perzik. De afdronk mag er zijn. Er zit best een pittig bittertje in de afdronk. Dit is echt een goed alternatief voor een Pilsener. Deze ondergistende Blond heeft die toegankelijk en biedt veel meer smaak dan een 'gewoon' glas Pils.

LagerLab No. 5 Scotch Lager

Scotch Ale is best een bijzondere bierstijl. In ons land niet zo bekend. Best opvallend dat Brouwerij Noordt deze bierstijl er uit heeft gepikt om ondergistend te brouwen. Het resultaat is verbluffend. "Het lijkt wel op een Porter", aldus Peter Rouwen bij de presentatie van de LagerLab No. 5 Scotch Lager. En inderdaad, de chocoladetonen, mokka, een hint van laurier doen denken aan een Porter. Maar ook de hop blaast een stevig deuntje mee. Misschien komt dit bier wel meer in de buurt van Black IPA. Tja, je probeert iets totaal nieuws toch altijd gelijk in een hokje te duwen. Dat moet je met dit bier misschien helemaal niet doen. Dit bier verdient zijn eigen hokje. Wat een smaken, wat een karakter.

LagerLab No 6 Quadrupel Lager

Net als je denkt dat het niet gekker kan, wordt de fles met een ondergistende Quadrupel geopend. Dit bier heeft 10,3% alcohol en is mede daarom al een kunst om dit ondergistend te brouwen. LagerLab No. 6 Quadrupel Lager is wat mij betreft, samen met de Scotch Lager, het meest geslaagde bier uit deze hele serie. Wat een aroma's: karamel met nootjes, hazelnoot, amandel. De experimentele hop die is gebruikt geeft wat tonen van hout en met een klein beetje fantasie ontdek je zelfs iets van bourbon. En ook hier weer ontbreekt die lobbigheid, de dikke zoetheid die blijft plakken. Dit is ondanks de ruim 10% alcohol een genietbier dat je wilt blijven kussen!