Welk bier tijdens het kerstdiner?

22 december 2020
Tijdens Kerst mogen we onszelf even extra verwennen. Zeker in dit krankzinnige jaar hebben we een beetje extra luxe tijdens de feestdagen wel verdiend. Bij een met zorg samengesteld kerstdiner hoort natuurlijk een bijpassend glas bier. Maar ja, welk bier kies je bij welk gerecht? Bierista geeft advies.

Voorafgaand aan het kerstdiner is het gezellig om alvast een drankje te doen. Meestal komt het bier tijdens de feestdagen wat vroeger op tafel dan anders. Het is daarom een aanrader om met een licht bier te beginnen. Een alcoholvrij bier is een prima starter. Alcoholvrij is booming met als gevolg dat er een breed assortiment kwalitatief en smaakvol bier zonder alcohol verkrijgbaar is. Vandestreek Playground non-alcoholic IPA is een prachtige voorbeeld. Wil je een alcoholvrije Pilsener dan zijn de Hertog Jan 0.0 en Grolsch 0.0 prima keuzes.

Voorgerecht

Een voorgerecht is over het algemeen licht en heeft een geringe tot medium smaakintensiteit. Bieren die in de regel een goede match vormen, komen in smaakintensiteit overeen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bierstijlen zoals een Pilsener, een Witbier of een Weizen. Een Hertog Jan Weizener is een verfrissend bier dat bij veel gerechten past. Ook  Affligem Belgisch Wit is een vriendelijk en doordrinkbaar, ideaal voor bij uiteenlopende voorgerechten.

Vlees of vis

Een Blond, een Weizen of een Witbier zijn bovendien lichte, frisse bieren die uitstekend samengaan met witvis of met wit vlees, zoals kabeljauw, kalkoen of kip. Texels Skuumkoppe is een bier dat makkelijk combineert met veel gerechten. Datzelfde geldt ook voor Schneider Weisse Original TAP 7. Bronckhorster James Blond is zo'n soepele Blond, die nooit verveelt.

Stevige bieren

Kies je voor stevigere vleesgerechten, neem dan ook krachtigere bieren met een hogere smaakintensiteit. Donkere stevige bieren zoals Bockbier, Dubbel of een Porter vormen een prima huwelijk met smaakvolle vlees- en wildgerechten. Wat te denken van een Brouwernös Bok op de Haverkist, een Texels Bock of Hertog Jan Bockbier. Ook de Schneider Weisse Aventinus TAP 6 is stevig en toch verfrissend.

Bij het dessert

Met een dessert kun je veel kanten op. Kies je voor een licht, fris en fruitig dessert dan zou je kunnen kiezen voor een fruitbier. Hou je niet zo van fruitbier dan zijn een Zwaar Blond of een Tripel uitstekende alternatieven. Neem bijvoorbeeld Brouwersnös Mooien Muiter, een Grolsch Kruidige Tripel of vandeStreek Turf 'n Surf.

Wat stevigere desserts met chocolade vormen een verrukkelijke combinatie met donkere bieren als een Porter, Barley Wine of Quadrupel. Hou je meer van pittige, rijpe kazen probeer dan eens een India Pale Ale (IPA), een Barley Wine of een Quadrupel. Uiltje Bird of Prey en Uiltje Dr. Raptor zijn prachtige IPA's. De eerste werd dit jaar uitgeroepen tot Beste IPA van Nederland en Dr. Raptor legt met 9,2% alcohol flink wat gewicht in de schaal. Ook Lagunitas IPA is een ideaal bier om waanzinnige culinaire combi's mee te maken. Een veilige keuze is in dit geval Hertog Jan Grand Prestige, een van de meest populaire bieren van dit moment.

Geniet van het spel

Met deze richtlijnen van Bierista maak je van je kerstdiner een culinair feest. Het vinden van de juiste combinaties is geen exacte wetenschap; het blijft een spel van proberen en proeven. Geniet van dat spel en als je de perfecte combinatie gevonden hebt, dan zal je dat zeker niet ontgaan. Dan is het huilen van geluk.