Insel-Brauerei Swimmers alcoholvrije Saison met de juiste smaak

7 januari 2020
De bieren van Insel-Brauerei Rügen kom je maar mondjesmaat tegen in Nederland. In Duitsland heeft deze brouwerij in korte tijd enorme furore gemaakt. Ik proefde al vele bieren van deze brouwerij. Nu kreeg ik een alcoholvrij bier toegestuurd: Insel-Brauerei Swimmers Ale.

Rügener Insel-Brauerei ligt in het noorden van Duitsland. Het is een brouwerij met een Nederlands tintje. De neven Frans en Andries de Groen zijn mede-eigenaar van deze succesvolle brouwerij. De neven zijn bekend als oud-eigenaren van Grolsch en mede-eigenaren van Brouwersnös in Groenlo, Anderson Valley in de VS en Brouwerij Wilderen in het Belgische plaatsje Wilderen.

Investering

In het Duitse Rügen zwaait brouwmeester Markus Berberich de scepter. Deze uiterst kritisch vakman gaat alleen voor de hoogste kwaliteit. Hij wilde alleen alcoholvrije bieren brouwen als hij de beste apparatuur tot zijn beschikking had. Apparatuur waarmee hij alcohol uit het bier kon destilleren, zodat de smaak in het bier blijft. Dergelijke apparatuur vergt een flinke investering, die doorgaans niet voor craft bierbrouwers is weggelegd. Insel-Brauerei Rügen is wat dat betreft een uitzondering.

Swimmers

Met deze voorkennis zijn de verwachtingen rond Swimmers hoog gespannen. Swimmers is een Saison en maakt deel uit van een serie van vier alcoholvrije bieren van de Insel-Brauerei. De andere drie zijn Skippers (Special Bitter), Snorkelers (Sea Salt IPA) en Surfers (Summer Ale). Alle bieren - zijn net als alle andere bieren van de brouwerij - gewikkeld in papier.

Romige schuimkraag

Bij het inschenken valt gelijk de schuimkraag van het bier op. Bij veel alcoholvrije bieren zie je een matige, snel inzakkende schuimkraag. Niet bij deze Swimmers. De dikke romige schuimkraag is stabiel en blijft lang overeind. De structuur is heel gelijkmatig en fijn. Een lust voor het oog. De kleur van het bier is donkergoud tot amber. Het bier is niet helder; mistig is en omschrijving die in mijn optiek het beste past.

Goede balans

De geur is fris. Ik ruik bloemen, kruiden en fruitige tonen van zoet geel fruit. De zet ik mijn lippen aan het glas, waar nog steeds een stevige schuimkraag op het bier staat. Wat mij qua smaak direct opvalt is de frisheid. Dit is een lekker fris bier. Je wilt gelijk een tweede slok. Het bier heeft een mooie balans. Ik proef duidelijk de invloed van de mout, de gist en de hop. Alles komt mooi bij elkaar.

Kruidigheid

De smaak is fris en fruitig met tonen van mout, een vleugje karamel en ook een beetje honing. Ook is de smaak komt die kruidigheid weer mooi naar voren, zoals je van een Saison mag verwachten. Genietend van de smaak ben ik echt even vergeten dat het hier om een alcoholvrij bier gaat. Dit bier heeft de volle frisse smaak van een alcoholhoudend bier. In een test met. een bier met alcohol waarbij blind wordt geproefd weet ik zeker dat veel mensen dit bier niet zullen herkennen als alcoholvrij.

Dry January

Bierista Alain Schepers trok in december het winnende lot op de redactie. Hij staat een maand lang droog. Hij is veroordeeld tot alcoholvrije bieren. Dat klinkt als een straf, maar is dat het ook? We hebben de afgelopen maanden al vele smaakvolle alcoholvrije bieren mogen proeven. Bovendien is het een feit dat al meer dan 1 op de 20 glazen bier die in ons land wordt gedronken een alcoholvrij bier is. Ben jij ook benieuwd wat Dry January aan ervaringen oplevert? Lees dan de komende weken mee.

Meer alcoholvrij

Bierista heeft een speciale 'alcoholvrij pagina'. Hier vind je alles over alcoholvrije bieren. In het kader van Dry January schreef Alain de volgende artikelen: