Een Kriek, met de touch van The Flying Dutchman

2 januari 2020
Ronald de Waal is de man achter brouwerij Flying Dutchman Nomad Brewing Company. Het bedrijf is gevestigd in Finland, even buiten hoofdstad Helsinki. De bieren worden gebrouwen bij brouwerij De Proef in België en hebben stuk voor stuk ellenlange namen, die moeilijk te onthouden zijn.

Kortom, een bijzondere brouwerij met een kleurrijke eigenaar. We besteedden al eerder aandacht aan deze brouwerij. Eerder al dronken we ook de Freak Kriek, die toen nog 0.0% alcohol had. Ronald liet ons trots weten het recept verbeterd te hebben en stuurde ons een fles Freak Kriek Zero Point Three Feel Free Merry Cherry Beer toe. Inderdaad, dit bier heeft 0,3% alcohol, maar minder dan 0,5%, dus mag het doorgaan voor een alcoholvrij bier. Deze nieuwe versie won afgelopen haar een Certifcate of Excellence tijdens de Brussels Beer Challenge.

Welkomstdrank

Bij het inschenken valt direct die intens, dieprode kleur op. Ook het schuim kleurt mee. Dat ziet er verleidelijk uit. Schenk dit bier in een flute en serveer het als welkomstdrank. Daar. kan geen Kir Royal tegenop! Het bier is helder. De geur laat zich raden. De kersen stuiven je glas uit. Het is één en al fruitig kersenaroma wat je ruikt.

Kriek Lambic

De Freak Kriek doet je misschien denken aan de beroemde Kriek Lambics. Dat zijn spontaan gistende bieren. Krieken - zure kersen - hebben een tijdlang mogen badderen in dit bier. Daardoor krijgt de Kriek Lambic zijn kleur en smaak. Het verhaal van de Freak Kriek is iets minder romantisch. Het is een bovengistend bier van gerstemout en tarwemout, waar kersensap is toegevoegd. Heel efficient en simpel. Daarnaast is een melkzuurbacterie toegevoegd die dit bier zijn friszure smaak geeft

Kriekgeweld

Nog even een keer ruiken voordat ik een slok neem. Die kersengeur is wel verdraaid lekker. Dat geldt ook voor de smaak. Je proeft heel veel kersen. Het grote verschil met een limonade zit er in dat dit bier een moutige basis heeft. Dit fundament waarop de kersenaroma's liggen proef je goed door al het kriekgeweld heen. Wat mij ook bevalt is dat dit bier friszuur is. Hierdoor is het bier goed drinkbaar en blijft niet plakken, zoals veel commerciële Kriek Lambics die stevig zijn aangezoet.

Geitenkaasje

Deze Freak Kriek is fris en fruitig alcoholvrij bier. Het is een fruitbier en daar moet je zin in hebben. Dat heb ik lang niet altijd. Dit is wel een bier waar je mee kunt verrassen, vooral ook dankzij de prachtige kleur. Ik gaf al het voorbeeld van het welkomstdrankje, maar dit is ook heel fijn bij een geitenkaasje, een fruitdessert of om er zelf een saus mee te maken. 

Dit bier heeft 23 kcal per 100 ml; dat is ongeveer de helft van een Pils. De Freak Kriek is verkrijgbaar bij de betere horeca en slijterijen.

Dry January

Alain trok in december het winnende lot op de Bierista-redactie. Hij staat een maand lang droog. Hij is veroordeeld tot alcoholvrije bieren. Dat klinkt als een straf, maar is het dat ook. We hebben al vele smaakvolle alcoholvrije bieren mogen proeven. Bovendien is het een feit dat al meer dan 1 op de 20 glazen bier die in ons land wordt gedronken een alcoholvrij bier is. Ben jij ook benieuwd wat Dry January aan ervaringen oplevert? Lees dan de komende weken mee.