Grolsch 0.0 alcoholvrij: zoete aroma's met een fris bittere afdronk

3 januari 2020
Het is ruim een jaar geleden dat bij Grolsch de vlag uit ging. Grolsch 0.0 won een gouden medaille op de European Beer Star. Het alcoholvrije bier werd met goud behangen in de categorie 'Ondergistend alcoholvrij bier'. Is dit werkelijk zo'n smakelijke vervanger voor een Pils?

Grolsch 0.0 alcoholvrij is verkrijgbaar in fles en in blik. Ik heb een blikje van 33 cl voor me staan. Als ik het inschenk vormt zich gelijk een mooie schuimkraag op het heldere goudgele bier. Het schuim heeft een fijne structuur en is stabiel. Het oog ziet geen verschil tussen een reguliere Grolsch Premium Pilsner en de Grolsch 0.0.

Granige aroma's

Hou je je neus boven het glas dan is het net of je in de brouwerij loopt. Je ruikt het wort. Zoete granige aroma's voeren de boventoon. Daarnaast ruik je ook lichte kruidige tonen. De zoete aroma's van graan overheersen.

Bittere nasmaak

Dan de eerste slok. Die proeft minder zoet en granig dan de geur doet vermoeden. Het heeft best een frisse bite. Na het doorslikken van de slok komt de bitterheid opzetten. Het is een kruidige hopbitterheid. Na het nemen van nog een slok ervaar ik hetzelfde. Een granig zoet begin en bitter wegtrekkend in de nasmaak. Het zoet en bitter staan los van elkaar, de smaken zijn geen eenheid. Zou alcohol de verbindende factor kunnen zijn van het zoet en het bitter?

Prima alternatief

Grolsch 0.0 is fris, dorstlessend en zit tegen een alcoholhoudende Pils aan. Zet ze naast elkaar, dan proef je toch duidelijk het verschil. Dat verschil zit met name in de weeige, zoete granige tonen van de Grolsch 0.0. Een alcoholvrije Grolsch is een prima alternatief als je geen alcohol mag of wilt drinken. Een tweede flesje gaat ook nog, maar een avondje doordrinken zit er voor mij met dit alcoholvrije bier niet in.

Grolsch 0.0 is breed verkrijgbaar in horeca en supermarkten. De energiewaarde is 23 kcal per 100 ml (de reguliere Grolsch Premium Pilsner heeft 40 kcal per 100 ml).

Dry January

Alain trok in december het winnende lot op de Bierista-redactie. Hij staat een maand lang droog. Hij is veroordeeld tot alcoholvrije bieren. Dat klinkt als een straf, maar is het dat ook? We hebben al vele smaakvolle alcoholvrije bieren mogen proeven. Bovendien is het een feit dat al meer dan 1 op de 20 glazen bier die in ons land wordt gedronken een alcoholvrij bier is. Ben jij ook benieuwd wat Dry January aan ervaringen oplevert? Lees dan de komende weken mee.

Meer alcoholvrij

Bierista heeft een speciale 'alcoholvrij pagina'. Hier vind je alles over alcoholvrije bieren. In het kader van Dry January schreef Alain ook het artikel: