J.j.m.van.esch

Joris van Esch Oirschot

Bierista
27 Reviews
Fervent liefhebber van speciaalbier, die zijn passie graag overbrengt op anderen. Nog steeds op zoek naar het allerlekkerste bier ter wereld; de volgende zou zomaar nog beter kunnen zijn! En, als alles goed gaat, vanaf medio maart 2017 gediplomeerd biersommelier....

Beoordelingen (27)

J.j.m.van
Bierista
7,0

Chimay Dorée

In de geur doet dit bier meteen aan de klassieke Belgische blonde bierstijlen denken: een romige fruitige gist in combinatie met een toch wel redelijke kruidigheid. Koriander is zeer duidelijk aanwezig. Deze toch wel heftige geur belooft wat voor de smaak, maar die valt wat tegen omdat het bier redelijk dun (waterig) is. Daarmee is het wel een goede doordrinker en prima tafelgenoot bij wat lichtere tot licht pittige gerechten.

Zicht 7,1

licht wazig, licht goudgeel met een redelijke, witte, fijne schuimkraag

Neus 6,8

Koriander, romig, rijp geel fruit, banaan, vers (wit) brood

Smaak 7,0

Koriander, kruidig (licht peperig ?),, zoetmoutig (verdwijnt snel), bitter blijft hangen (beetje karton), prikkelend mondgevoel.

Spijs suggestie

Pittige salade, kipgerechten, paella
J.j.m.van
Bierista
6,6

Chimay Rood

Een wat dunne, waterige dubbel, waarbij vooral de redelijk kruidige geur mij wat tegenvalt. Niks mis mee, maar brengt ook niets bijzonders.

Zicht 6,8

relatief licht bruin (voor een dubbel), licht wazig, lichtbeige grove schuimkraag die inzakt

Neus 6,5

moutig, roggebrood, kruidig (peperig, nootmuskaat), wat zoet rood fruit

Smaak 6,8

Gebrande mout, wat caramel/chocola, licht zoet, heel licht kruidig, dun
J.j.m.van
Bierista
7,9

Brugse Zot Dubbel

Deze dubbel verraste mij door zijn rijke geur en smaak. Redelijk zoet, chocola, kers en rozijn. Pas later zag ik dat deze wat meer alcohol heeft dan een standaard dubbel. Dat draagt natuurlijk wel bij aan het karakter van dit bier. Verrassend goed, beter dan dat ik mij herinnerde van lang, lang geleden.

Zicht 8,0

Mooi diep roodbruin, helder in te schenken, met een goede creme-kleurige schuimkraag.

Neus 8,0

Rijk aroma van chocola, zoete kersen op siroop, rozijn, zoete alcohol (boerenjongens), appeltaart

Smaak 7,5

zoet, chocola, kers/rozijn, alcohol. Minder 'vol' dan de geur doet vermoeden

Spijs suggestie

Naast rijke gegrilde vleesgerechten met veel jus, pas dit ook wel bij een chocolade-dessert.
J.j.m.van
Bierista
7,5

Brand Ongefilterd

Natuurlijk ben je al snel geneigd om dit bier met een gewone pilsener (van Brand) te vergelijken, en dan is dit toch wel een heel ander bier. Het is zachter, ronder en voller van smaak. Eerder zacht zoet (mout) dan bitter, en een stuk fruitiger in geur en smaak. Als je dit in een snel "pils-"tempo drinkt, tijdens een feest of voetbalfinale op TV in de kroeg, zul je sneller vol zitten.

Zicht 7,0

Licht goudgeel, licht wazig, witte schuimkraag

Neus 7,5

licht moutig, romig, vleugje rijpe gele appel en groene banaan.

Smaak 7,7

zacht, afgerond, licht moutig met meer zoet dan bitter.

Spijs suggestie

Bitterballen of een broodje kroket
Op een terrasje op het dorpsplein mag ik graag een mooie romige, en toch frisse Weizen drinken. Met deze zomerse gedachte in mijn achterhoofd valt deze Dunkelweizen een beetje tegen. De smaak is scherper, minder romig dan de bekende standaard Hefeweizen. Misschien wel door de 'roestige spijker' die ik toch echt wel proef en ruik als ik het schuim op mijn handpalm wrijf. Het typische bananengeurtje is op de achtergrond aanwezig, het licht geroosterd moutige dringt voor. Niks verkeerd met dit bier, maar op welk moment zou ik dit nou drinken .....? Het beste van twee bieren verenigd, en daardoor net de plank misgeslagen. Maar laat je niet misleiden door mijn altijd kritische instelling; er is niks mis met dit bier.

Zicht 7,0

troebel (licht) bruin bier, stevige fijne beige schuimkraag

Neus 6,5

Bescheiden geur, niet de overweldigende banaan die je bij een weizen verwacht. Moutig,licht geroosterd, fris citrus-achtig zuurtje, romig, hazelnoot. Beetje ijzer.

Smaak 7,5

Moutig, licht gebrand, licht fruitig, beetje roestig/ijzer.

Spijs suggestie

kippetje van het spit
Bourbon. Dat is de het eerste wat je ruikt (en proeft) bij dit bier, dat zo zwart is als de nacht. Verder veel donkere chocola, zoete koffie, vanille en alcohol. In dat laatste zit het gevaar: je proeft het wel alcohol, maar de 11,8 % haal je er echt niet uit. En het is een grote fles ..... Dit is een stijl waar ik erg van hou, dus dat levert sowieso al een bonuspunt op. Het enige negatieve aan dit bier is het gebrek aan body, en dat haalt het een beetje uit balans. Zo'n bier zou zich als motorolie aan het glas moeten hechten en als hoestsiroop je keel moeten smeren. Maar dat doet het niet. Toch een dikke 8 voor deze zwaargewicht, die het vast goed gaat doen bij een stevige chocolade mousse.

Zicht 7,5

zwart als de nacht met een redelijke donker-beige schuimkraag

Neus 8,0

Hele donkere chocola, vanille, bourbon, drop

Smaak 8,3

Zoete donkere chocola, zoete koffie, suiker (rumbonen), bourbon, vanille. Alcohol, maar gevaarlijk doordrinkbaar.

Spijs suggestie

Chocolademousse, chocaldetruffels, chocolade brownie, chocolade .....
J.j.m.van
Bierista
7,2

Bierbroeders #2

Ik moest even goed zoeken naar de bierstijl op het etiket, maar het staat er in de beschrijving aan de zijkant toch op: "Een soort Scotch Ale". Het bier oogt mooi, hoewel het schuim snel inzakt en ook nauwelijks terug te krijgen is. De geur (en smaak) is zoet en moutig (caramel), met een hint van rood fruit, kandijksuiker en honing. Maar ook een wat minder prettig bijsmaakje dat mij doet denken aan gebroken verse berkentakken. Het bier is plat en redelijk dun. Je zou niet zeggen dat het 9% alcohol bevat. En wat mij betreft geen scotch ale, maar een soort zoete zware dubbel. Goed idee, uitvoering kan beter.

Zicht 7,0

(Zo goed als) helder, mooi roodbruin, licht beige schuimkraag die niet lang stand houdt.

Neus 7,2

Gebrande mout, caramel, hout (gebroken berkentwijg), rood fruit, rozijnen, mint

Smaak 7,5

zoetmoutig, toffee/caramel, licht kruidig, kandij-zoet, kers/rozijn/pruim, weinig koolzuur, beetje waterig voor 9%

Spijs suggestie

Spare-ribs (zoet gemarineerd)
J.j.m.van
Bierista
7,3

Bruut Gajes

Dit bier heeft een opvallende schuimkraag. Als deze in dreigt te zakken is even walsen voldoende om hem snel weer op te stuwen. De geur is romig en erg fruitig. Dat doet denken aan een combinatie van exotische hopsoorten en wat tarwe-achtige citrus. Dat belooft wat. Ook in de smaak komt dit terug. Een vervelende scherpe koolzuurprikkeling en een vage bijsmaak van ijzer en karton (als de achterkant van een schrijfblok) komen het feestje een beetje verpesten. Da's jammer. Een bier met potentie, maar de uitvoering kan voor mij beter.

Zicht 7,0

troebel, donkergoud, flinke, gelig witte schuimkraag

Neus 7,0

Fruitige hop aroma's: sinas, citrus. Kruidig (o.a. koriander), beetje karton. Romige, beetje weeïge gist-lucht op de achtergrond.

Smaak 7,5

Fruitig (sinas, grapefruit), begint licht zoet (restsuikers?), maar snel opkomend hopbitter. Duidelijk ijzer (schuimtest). Kruidig. Vervelend prikkelend koolzuur.

Spijs suggestie

Oude kaas, Curry-gerecht, Kip Kerrie.
J.j.m.van
Bierista
8,3

Brooklyn Sorachi Ace

Enigszins bedachtzaam proef ik dit bier. De fles heeft een T.H.T. van januari 2017, en bij blonde hoppige bieren belooft dat meestal niet veel goeds. De geur is echter prima: een neus vol met fruit, voornamelijk grapefruit, sinas, abrikoos en lychee. Een multivitaminendrankje mag hier jaloers op zijn. Later, toch, in de verte een beetje muffe kartonlucht. Misschien toch over zijn hoogtepunt heen? De smaak is ook erg fruitig: de zoetheid van sinas, een citruszuurtje en een opkomende grapefruit-bitterheid. Maar alles mooi in balans en met een lichte kruidige smaak op de achtergrond. Hoewel het zoete opvallend lang blijft hangen, eindigt het bier toch redelijk droog. Pas nu begint het een beetje op saison te lijken. Prima zomerbier.

Zicht 7,0

Licht troebel, diep (oranje)gele kleur met een witte, redelijke schuimkraag

Neus 7,5

Fris fruitig (sinas, abrikoos, lychee), citruszuurtje, licht kruidig, beetje karton (ver weg).

Smaak 8,5

Fruitig: sinas/abrikoos, klein citruszuurtje, licht prikkelend koolzuur, zoetheid blijft hangen, bitterheid komt opzetten. Mooi in balans. Alcohol goed verborgen.

Spijs suggestie

Kruidig lamsvlees met een abrikozenchutney, couscoussalade.
J.j.m.van
Bierista
6,5

Lindemans Framboise

Vergeleken met de Lindemans Kriek, die ik echt veel te (aange)zoet vond, is hier het zuur meer aanwezig. Dat brengt het bier wat meer in balans volgens mij. Framboos all the way, met misschien een hint van appel. Niet mijn ding en op geen enkele manier te vergelijken met een Oude Framboise.

Zicht 6,0

donker rood/paars (bordeaux-rood), met een donkerrose schuimkraag die snel verdwijnt

Neus 6,0

Zeer fruitig (framboos uiteraard), maar met wat meer zurigheid en iets dat doet denken aan fruitpitten.

Smaak 6,5

Zoet-zuur, zeer fruitig, framboos. Roosvicee aanmaaklimonade, . Zuurtje zet wat langer door

Spijs suggestie

ijscoupe met vers (rood) fruit

Join the club

Deel jouw beoordeling en maak kans op een gratis Bierista-pakket