Jet.van.de.griendt

Jet van de Griendt

Bierista
12 Reviews
Bier gaf mij altijd gezelligheid, bracht mij nieuwe vrienden en liet me diversiteit in smaken en creativiteit zien. Dus na vele jaren een mooie cv te hebben opgebouwd in de horeca werd het tijd voor ontwikkeling. Ik wilde me verder gaan verdiepen in bier en kwam terecht bij het StiBon, dat voelde voor mij wel als thuiskomen. Met trots draag ik de titel Internationaal Biersommelier. Sinds 2016 heb ik ook van bier mijn fulltime werk kunnen maken bij brouwerij St. Joris in de kelder van de Boterhal. De brouwerij is sinds juni 2016 operationeel en wat een uitdaging om dit op te starten! Bier brouwen, proeverijen verzorgen en partijen organiseren. Ook ben gestart met de eerste Brouwopleiding in Nederland om ook mij ook in de deel van het vak te specialiseren. Daarnaast is er ook nog The Ginger Brew waarmee ik horeca en retail trainingen geef, proeverijen organiseer en sinds kort lesgeef bij het StiBon. Horeca en bier, daar gaat mijn hart sneller van kloppen! Als je benieuwd bent naar wat ik allemaal doe neem dan vooral een kijkje op mijn website. "The best beer in the world is the open bottle in your hand."

Beoordelingen (12)

Jet.van.de
Bierista
5,0

De Prael Barleywine

De kleur vind ik fantastisch en nodigt uit om te drinken. Helaas gaat het voor mij in de geur niet werken, dit beoordeelt ook mijn objectiviteit in de smaak van het bier. Ik had gehoopt dat de sinaasappels en mout een grotere rol hadden gespeeld in dit bier.

Zicht 8,0

Love it!

Neus 4,8

Hm, ik heb wat chemische fruittonen in de geur. De schil van sinaasappel is te ruiken en op de achtergrond frisse kruidigheid van de koriander. Jammer dat het chemische deze tonen overschaduwd. Niet echt uitnodigend om te willen drinken.

Smaak 4,8

Straffe bitterheid in het bier, wordt gewoon wat stroef. Ik mis de zoete tonen. Licht de sinaasappel in de smaak en wat mariakaakjes.
De Zware Hufter is een friszure vent met een zoet karakter. In de reeks Barley Wine was ik verrast door het gebruik van de kruiden en de tonen van zurige kersen. De mout brengt dit bier heel mooi in balans en geeft een volle body.

Zicht 4,1

Donkerbruin met een dikke kop licht schuim

Neus 6,0

Zure kersen is het eerste wat naar voren. De gebruikte kruidnagel is ook goed herkenbaar, de zoethout geeft een wat droppig karakter.

Smaak 6,2

Ook hier de rinsigheid van kersen, het bier heeft aardse tonen en de kruidnagel is ook in smaak goed te herkennen. De mout geeft wel wat mooie zoetige tonen mee aan het bier.

Spijs suggestie

Clafoutis Limousin
Bommen&Granaten gaat het meest naar port toe in zijn smaak. Lijkt me heerlijk na een avond tafelen om een flinke plank met pittige kazen, dadels en vijgen compote en een mooi glas Bommen&Granaten op tafel te zetten om.

Zicht 5,7

Mooie herfstkleuren van dieprood-bruin, het koolzuur parelt omhoog!

Neus 6,2

Donkere kandijsuiker, tonen van rozijnen en vijgen. Ik herken ook wat aroma van nat gras en kruiden. Zoete marmelade. Elke keer als ik ruik komt er een ander aroma sterker naar voren.

Smaak 6,8

Oké, zoet laten we daarmee starten want dat is wel duidelijk waarneembaar. Later komen de smaken van rozijnen en zoet gedroogd rood fruit naar voren. Het doet je denken aan port wanneer je een slok neemt, maar dan met koolzuur.

Spijs suggestie

Blauwe aderkaas met vijgencompote
Deze Blauwe Bijl hakt er ook wel lekker in, de alcohol voel je verwarmend door je aderen stromen. Persoonlijk hou ik altijd van wat meer kruidigheid en moutigheid naast de zoete tonen in de aroma en smaak; dat geeft wat meer balans.

Zicht 6,9

Hele uitnodigende kleur, mooi roodbruin met aan de rand een donker oranje gloed. Het schuim is fijn maar neerslaand.

Neus 5,1

Het eerste wat je ruikt is met name zoete rode vruchten jam, doet haast als suiker aan in je neus. Ik heb wat moeite om andere tonen naar voren te laten komen.

Smaak 5,7

Het zoete komt duidelijk naar voren later volgt de bitterheid. Het alcoholische geeft een scherp randje aan dit bier en blijft achter in de keel hangen. De bitterheid herken is als verbrande karamel van de gebruikte moutsoorten. De koolzuurprikkeling is wel heel prettig in dit bier, maakt het minder plakkend.
Van het etiket val ik wel in katzwijm maar ik ben ook wel gevoelig voor mooi vormgegeven etiketten. Mijn vriendinnen (zo geen bierdrinkers) vinden dit onwijs lekker bier vanwege de combinatie van de fruittonen, kruidigheid en wat droge afdronk. Na een avond tafelen zou ik deze wel bij het dessert serveren.

Zicht 7,1

Koperkleurig en inzakkende schuimkraag

Neus 7,0

Zoete tonen wat doet denken aan bruine suiker, kruidige tonen en licht alcoholisch

Smaak 7,2

Rijpe fruittonen, karamel, mout, bek vol bier

Spijs suggestie

Panna cotta met een coulis van rood fruit, New York cheesecake met bastognebodem
Jet.van.de
Bierista
6,0

Hoop Kaper

Kaper is een gebalanceerde bittere en zoete schurk. Zeker voor personen die niet van al het extreme hopgeweld houden is dit een aanrader.

Zicht 6,6

Licht amber van kleur, mistig en fikse schuimkraag

Neus 6,0

Ik had vrij uitgesproken hoparoma's verwacht maar dat valt mee. Fruitig en licht kruidig.

Smaak 6,2

Kruidig, mouttonen, bitterheid is aanwezig en het bier heeft een droge afdronk.

Spijs suggestie

Kip, gekruide gehaktballetjes
Jet.van.de
Bierista
6,1

Hoop Bleke Nelis

Bleke Nelis is Pale Ale goed in balans met de fruitige tonen, de bitterheid en zoetheid van de mout. Gewoon goed, geen uitgesproken smaken of aroma's in deze Nelis. Niet mijn persoonlijke favoriet van Hoop.

Zicht 6,5

Bijna oranje van kleur, mistig met een inzakkende witte schuimkraag.

Neus 6,2

Licht moutig, fruitige geuren van lychee en grapefruit.

Smaak 6,0

Bitterheid overheerst gevolgd door zoetheid van de mout en fruitige tonen.
Jet.van.de
Bierista
7,6

Hoop Waterwolf

Deze Waterwolf doet watertanden! Het etiket vind ik er al geweldig uitzien wat me al direct naar het bier trekt. Deze Saison is helemaal in mijn straatje. Heerlijke friszure tonen van citroen en limoen, prikkelend op mijn tong en een fijne droge afdronk. Jammer dat ik deze Waterwolf met vriendlief heb gedeeld... De volgende hou ik lekker voor mezelf ;)

Zicht 7,7

Lichtgeel, een dikke witte schuimkraag die langzaam inzakt en iets mistig

Neus 7,5

Super fris in je neus; duidelijk citrusfruit en later volgt een wat zoetige zweem

Smaak 7,7

Smaak volgt de neus, heerlijk friszuur met citrus wat de boventoon voert. Er volgt een zoetje wat doet denken aan tropisch fruit als mango. Deze Saison heeft een fijne droge afdronk en zit goed in zijn koolzuur.

Spijs suggestie

Als aperitief op het terras met de zon in je gezicht. Cheviche gegarneerd met rode peper en wat avocado
Mein Original, Mein Weizen; klinkt als een goede slogan voor een pakkende reclame. Deze Weizen is mooi in balans, ligt heerlijk op de tong en alles wat je van een Weizen mag verwachten vind je terug.

Zicht 7,0

Volle amber kleur en stevige witte schuimkraag

Neus 7,2

Typisch wat we verwachten van een weizen; banaan, fruitige tonen, weeïge geur van tarwe

Smaak 7,4

Fris, moutige tonen van de tarwe, zoet en ook wat bitterheid. Super in balans en er gebeurd met elke slok iets nieuws in je mond.

Spijs suggestie

Tongfilet met een beetje hollandaise saus
Nou dames en heren ga voor de Unser Aventinus maar even heerlijk zitten. Wat een bommetje geluksmoment. Deze Weizen Bock met zijn 8,2%, heeft een prettig mondgevoel wat Unser Aventinus goed doordrinkbaar maakt. Een combinatie van het fruitige en banaan van de Weizen met de tonen van karamel, mout en rozijnen van een Bock. Unser Aventinus als naam klinkt ook zo fijn, alsof je al jaren familie bent.

Zicht 8,0

Roodbruin bier met een crème kleurige schuimkraag.

Neus 7,8

Zoetige aroma's, banaan, karamel, moutige tonen, rozijnen

Smaak 8,2

Smaak volgt de neus, daarnaast geeft het bier ook wat kruidigheid. In balans met zoet en bitter.

Spijs suggestie

Stoofvlees, gegrild buikspek, kruidige linzensoep

Join the club

Deel jouw beoordeling en maak kans op een gratis Bierista-pakket