Frank.wouters

Frank Wouters Dongen

Bierista
39 Reviews
Als bierliefhebber (zeg maar gerust fanaat) heb ik een aantal jaren geleden besloten om de bieropleiding bij StiBON te volgen. Deze heb ik afgerond tot het niveau van internationaal biersommelier. Inmiddels ben ik vanuit het bedrijf Opener bier fulltime in touw om beleving te creëren rondom het mooie product bier. Dit gaat van bierproeverijen tot bierevents. Ook hebben we een eigen kleinschalige brouwerij in Dongen. Verder adviseer ik een grote supermarktketen bij hun speciaalbierbeleid en schrijf ik hun stukjes in magazines en dergelijke. Ook lever ik proefnotities af, zoals ook op deze mooie website. Als het maar om bier draait, dan ben je bij mij aan het juiste adres!

Beoordelingen (39)

Frank
Bierista
5,5

De Prael Milkstout

De brouwfout van het hoge koolzuurgehalte gooit roet in het eten. De smaak is goed in balans, maar (waarschijnlijk bewust) niet erg uitgesproken. Zowel in de geur als in de smaak subtiele smaken van chocolade en gebrande mout.

Zicht 4,0

Als je hem inschenkt dan is het erg moeilijk om hem niet over te laten schuimen. Veel te veel, en grof schuim. Donkerkleurig en helder.

Neus 6,0

Subtiele geur van gebrande mout, chocolade en iets dat lijkt op alcohol.

Smaak 6,5

Droog en zoet tegelijk, best een prima stout ondanks het lage alcoholpercentage.
Frank
Bierista
6,8

Bavaria Bok Bokbier

Eigenlijk best een goed boekbier naar mijn smaak. Ik houd wel van een gebrand bittertje in de mout. Hij is zeker niet zo zoet en plakkerig zoals andere commerciële bokbieren. Zeker geen slecht bier. Misschien iets teveel koolzuur en een scherp kantje, anders had hij een hogere beoordeling gekregen.

Zicht 7,0

Donkerrood van kleur, erg mooie crèmekleurige schuimkraag die lang blijft staan.

Neus 6,0

Erg moutig, iets van karamel. Ruikt vooral erg zoet.

Smaak 7,0

In de smaak best veel gebrande mout, redelijk wat koolzuurprikkeling en redelijk wat body. Minder zoet dan de geur doet vermoeden.
Frank
Bierista
6,0

Lindemans Gueuze

Lang geleden dat ik de kurkentrekker nodig had. Wijn wordt hier weinig gedronken en bier is over het algemeen verzegeld me een kroonkurk. Naast die beleving is er helaas voor een bier in dit biertype niet al teveel positiefs te melden. Een geuzen koop je omdat hij zuur is, en hopelijk wat subtiele kenmerken hiervan mee te krijgen. Deze worden allen overschaduwd door de vrachtlading aan zoetheid die eraan zijn toegevoegd. Een bier voor de commercie, maar geen bier voor de liefhebber.

Zicht 6,0

Amberkleurig bier, dat wat mistig overkomt. De schuimkraag is bij mij vrijwel direct weg.

Neus 6,5

Erg zoete fruitgeur, je verwacht bij een geuze toch wat meer zurig fruitboeket. Er is wel wat hout, fruit en vanille te ontdekken, maar dan moet je echt op zoek.

Smaak 6,0

Tsja, je verwacht een zuur bier te drinken. Maar eigenlijk is hij niet zuur. Ik lees op het etiket dat hij is aangezoet met kandijsuiker. Erg jammer.
Frank
Bierista
7,2

Chimay Rood

Een vrij complexe dubbel, die wat mij betreft iets teveel moutbitters en koolzuur heeft en daarmee de subtiele aspecten wegblaast die het bier zo mooi zouden kunnen maken. Hij komt daardoor wat vlak over. Desalniettemin een interessant bier dat menigeen zal bekoren.

Zicht 7,5

Lichtbruine kleur met een troebeling van de gist. Een crèmekleurige schuimkraag die mooi stand houdt.

Neus 7,5

Interessante geur: rood fruit en banaan, karamel, (gebrande) mout.

Smaak 7,0

Best bitter als je hem drinkt; die blijven redelijk hangen. Ook flink wat koolzuur, dat mij wat tegen staat. Voor een Dubbel niet al te zoet - dat goed bij mij past. Er zit wat chocolade en karamel in de smaak. In de nasmaak een iets plakkerig moutbittertje.
Frank
Bierista
8,0

Jopen Mooie Nel

Een IPA uit het boekje; niet al te extreem bitter en genoeg body om niet al te strak door te trekken. Erg verfrissend en smakelijk. Het proeft vooral als de schil van een sinaasappel of een grapefruit.

Zicht 8,0

Iets troebelig goudoranje kleurig bier met een mooie compacte schuimkraag

Neus 8,0

Tropisch fruit in al zijn facetten van de gebruikte hoppen, ook iets kruidig misschien?

Smaak 8,0

Aanvankelijk strak bitter, maar tevens genoeg body om die bitters te dragen. Geen extreme bitterheid die te lang blijft rondhangen.

Spijs suggestie

Thais en Indian Curries (volgens etiket - lijkt mij een prima combi!)
Frank
Bierista
6,4

't IJ Flink

Een mooi doordrinkbaar bier, droogbitter en strak - maar helaas mist hij wat frisheid om daarin echt door te breken. Wel heel veel smaak in een bier met zo'n laag alcoholgehalte.

Zicht 7,0

Goud tot amberkleurig bier met een zweem van de gist. Grove schuimkraag die lang blijft staan.

Neus 6,2

Iets van fruit en kruidigheid, ook wat hoparoma - hoewel geen uitgesproken en ook geen echt frisse geur.

Smaak 6,5

Erg strakke en droogbittere smaak, zoals de schil van een sinaasappel. Mis een beetje de frisheid.
Frank
Bierista
6,5

Lindemans Faro

Het zoete aspect van dit bier overschaduwt naar mijn mening het zuur iets te veel. Er blijft daardoor in plaats van een frisse smaakbeleving een wat zoet en plakkerig gevoel over. Er zitten genoeg interessante smaken in het bier, waaronder een droog bittertje op het einde, maar voor mij blijft het dus wat te zoet voor een mooie beoordeling.

Zicht 6,7

Helder, amberkleurig bier met een romige maar wegtrekkende schuimkraag

Neus 6,0

Iets fruitig en vooral zurig, met een brett-achtig aardse tint eraan. Daardoor wat minder fris.

Smaak 6,8

Zoet voert de boventoon, met daaronder het zuur. Kleine koolzuurprikkeling. Het zuurtje is helaas snel weer weg en er blijft een zoet, ietwat plakkerig mondgevoel over.
Frank
Bierista
7,3

Lindemans Framboise

Ik zal hem niet snel zelf bestellen, maar als je hem voorschoteld is het gewoon een mooi uitgebelanceerd en compleet bier. Ik ben namelijk helemaal geen fan van zoete bieren, en daarom kan een lambic met fruitsmaak me zo bekoren, omdat deze zo mooi balanceert op het randje van zoet en zuur. Lindemans heeft dit goed voor elkaar gekregen. Zeker geen mannen imago, maar zeker een smaak die mij als man kan bekoren.

Zicht 6,5

Troebel rood bier met eveneens een rode maar erg matige schuimkraag

Neus 7,5

Fruitige neus (hoe kan het ook anders) met ook wat wijn-achtigs en een zuurtje. Best een interessante geur eigenlijk.

Smaak 8,0

Allereerst zoet, dan komt de fruitigheid binnen die steeds zuurder wegtrekt en een ietwat pungent gevoel achterlaat op je tong.
Frank
Bierista
7,7

Oedipus Panty Stout

Een stout die naar mijn mening mooi in het biertype past. Chocolade en moutbitters voeren de boventoon. Strak bier, dat elke slok weer een nieuwe smaaksensatie teweeg brengt. Ik mis een stukje body, maar dat hoort ook bij het biertype. Dus voor de liefhebber van stouts is dit een must have!

Zicht 8,0

Helder donker roodbruin bier. Ietwat bruinige, grove maar standvastige schuimkraag met een beige kleur.

Neus 7,5

Hele goede en onmiskenbare chocoladegeur.

Smaak 7,3

Chocolade ook in de smaak. Iets weinig body. Klein beetje koffie, maar niet veel roosters. In de nasmaak moutbitters en strak mondgevoel.
Frank
Bierista
6,8

Oedipus Mannenliefde

Erg bijzondere smaak. De geur doet anders vermoeden dan de smaak: hij is verfrissend en ik proef erg veel kruiden. Het is een mix van kruiden die ik individueel niet goed kan thuis brengen. Op het etiket staan pepers en citroengras vermeld die hiervoor verantwoordelijk zijn.

Zicht 6,5

Helder tot mistig strogeel bier, met een medium schuimkraag

Neus 6,5

Iets stallerige geur, iets van kruiden en wat gist

Smaak 7,2

Erg kruidige en complexe smaak, droog en strak. Niet bitter.

Join the club

Deel jouw beoordeling en maak kans op een gratis Bierista-pakket