Frank.wouters

Frank Wouters Dongen

Bierista
50 Reviews
Als bierliefhebber (zeg maar gerust fanaat) heb ik een aantal jaren geleden besloten om de bieropleiding bij StiBON te volgen. Deze heb ik afgerond tot het niveau van internationaal biersommelier. Inmiddels ben ik vanuit het bedrijf Opener bier fulltime in touw om beleving te creƫren rondom het mooie product bier. Dit gaat van bierproeverijen tot bierevents. Ook hebben we een eigen kleinschalige brouwerij in Dongen. Verder adviseer ik een grote supermarktketen bij hun speciaalbierbeleid en schrijf ik hun stukjes in magazines en dergelijke. Ook lever ik proefnotities af, zoals ook op deze mooie website. Als het maar om bier draait, dan ben je bij mij aan het juiste adres!

Beoordelingen (50)

Frank
Bierista
8,5

Tripel Karmeliet

Dit was mijn introductie tot speciaalbier, en om die reden heb ik nog steeds een zwak voor dit bier. Ik heb echter het idee dat er wel wat wijzigingen zijn gedaan aan het bier in de loop der jaren. Het blijft een mooi bier, die ondanks een complexe smaak, een leuke introductie biedt van wat speciaalbier kan brengen.

Zicht 8,0

Mooi iets troebel goudblond bier met veel koolzuurpareling

Neus 8,0

Fris, fruitig en iets kruidig

Smaak 8,5

Complex bier, met een uiteenlopende smaak waarin veel valt te ontdekken. Een toegankelijke tripel, maar toch met veel smaak. Voor mij iets teveel koolzuur.
Frank
Bierista
6,8

Leffe Royale Cascade

Ik vind het een lekker blond bier, maar duidelijk geen IPA. Ik mis de verfrissing en ook zeker wat bitters die je bij deze titel zou verwachten. Geen duidelijke citrus geur of smaak, en wat zoet en zacht voor een IPA.

Zicht 6,5

Goudblond en helder. Ik moest wel wat moeite doen om een mooie schuimkraag te schenken.

Neus 6,7

Herkenbare Leffe geur. Niet echt verfrissende hop geur. Iets van zoet fruit.

Smaak 7,0

Prima smaak, hoewel je de bitters pas erg laat thuis kunt brengen. Weinig verfrissing en zeker voor een IPA niet droog genoeg.
Frank
Bierista
7,8

Hertog Jan Bockbier

Een mooie herfstbok - een uit het boekje. Vrij zoet, maar toch genoeg interessante mouten om het uitdagend te maken.

Zicht 8,0

Mooi donker en een lichtbruine schuimkraag die erg lang blijft staan. Zo hoort het.

Neus 7,6

Karamel, chocolade, gebrande mout

Smaak 7,8

Interessante smaak. Hoewel vrij zoet, toch wat uitdagende mouten gebruikt waardoor het me blijft bekoren. Misschien ook wat kruidigs in de nasmaak?
Frank
Bierista
7,8

Hertog Jan Karakter

Mooi bier, dat best verraderlijk snel wegdrinkt voor zijn alcoholpercentage. Vrij zoet, maar voor mi j niet storend omdat het samengaat met een mooie selectie van (gebrande) mouten.

Zicht 7,5

Mooie donkere kleur, met een goede schuimkraag

Neus 7,5

Mooie geur van gebrande mouten en karamel

Smaak 7,8

Ook in de smaak een samenspel van gebrande mouten en karamel, vrij zoet.
Frank
Bierista
7,2

Hertog Jan Weizener

In eerste instantie vrij zoet, en conform een weizen. Bij nader inzien komt dan ineens onverwachts de sinaasappel en koriander om de hoek. Dit maakt hem wel fris en doordrinkbaar, maar doet het mooie weizenkarakter wat teniet. Op zich een mooi bier, maar het lijkt niet te kloppen.

Zicht 6,5

Ziet er mooi goudblond en troebilig uit zoals het hoort. Na zwenken en uitschenken gist komen er ook grote bruine gistvlokken mee, dit is wat minder smakelijk.

Neus 8,0

Ruikt vooral als een weizen. Goed fris. Nodigt uit tot een slok.

Smaak 7,3

In eerste instantie vrij zoet, en conform een weizen. Bij nader inzien komt dan ineens onverwachts de sinaasappel en koriander om de hoek. Dit maakt hem wel fris en doordrinkbaar, maar doet het mooie weizenkarakter wat teniet.
Frank
Bierista
7,6

Leffe Radieuse

Mooi bier, dat vrij complex is en daardoor ook weer lastig te definiƫren. Hij is aan de ene kant zoet, en toch ook weer bitter en kruidig. Citrus speelt ook mee, maar helaas geven die mij niet genoeg verfrissing. Echt een degustatiebier waarvoor je de tijd moet nemen, en bij een goede maaltijd moet nuttigen.

Zicht 7,6

Helder en amberkleurig, met een mooie off-white schuimkraag die enorm lang stand houdt

Neus 8,0

Complex aroma van citrusvruchten, maar ook karamel en koriander. Erg uitnodigend!

Smaak 7,3

Complexe smaak, met flink wat kruidigheid, moutigheid en toch ook een bittertje. Koolzuur speelt ook mee.
Frank
Bierista
7,5

Leffe Tripel

Prima bier, dat mij wel kan bekoren. Het begint ietwat zoet, maar gaat gelijk door naar een bitterig en kruidig bier, dat toch wat verfrissing in zich heeft door de koriander en sinaasappelschil. Geen hele zware tripel en ook niet te complex; een mooi instapmodel in het biertype wat mij betreft.

Zicht 7,0

Mooie gouden kleur, met een klein zweempje erin. Volle schuimkraag.

Neus 7,2

Zoet van de mout, een frisse noot van koriander en sinaasappel

Smaak 7,7

Karakteristieke Leffe smaak, ietwat zoet in het begin en dat mondt uit in een bitterkruidig geheel dat mij wel kan bekoren
Hoewel het uiterlijk en de geur achter blijven, is de smaak erg positief. Blijft frisbitter hangen, en nodigt uit voor een volgende slok. Dit maakt hem erg doordrinkbaar, verfrissend en uitdagend tegelijk.

Zicht 6,0

Mistig lichtblond bier met een snel wegtrekkende schuimkraag.

Neus 5,5

Vrij weinig geur. Ietwat hoppig (citrus) en moutig, maar verder niet echt uitnodigend. 5 maanden oud.

Smaak 7,0

De bitters stromen gelijk je mond binnen. Uitgesproken smaak t.o.v. het alcoholpercentage.

Spijs suggestie

Lichte gerechten zoals kip en gevogelte, en fingerfood uiteraard. Tapas plankje lust ik hier ook wel bij!
Frank
Bierista
7,7

Goose Island IPA

Een mooie IPA, die zich onderscheid door een spannend samenspel van hoppigheid, zoet fruitaroma (tov de voornamelijk citrusaroma's van andere IPA's) en moutigheid. Iets te zoet in de nasmaak, maar wel een mooie toevoeging aan het IPA assortiment.

Zicht 6,7

Goudblond, helder, vrij grof schuim. Maar wel redelijk stabiel

Neus 8,0

Interessant aroma, zoete vruchten, aantrekkelijk.

Smaak 7,5

Bitters horen er uiteraard bij, maar er is ook een kruidig en moutig accent te vinden in de smaak. Gelukkig totaal geen wrange (na)smaak, maar wel iets van een plakkerig mondgevoel door misschien wat restsuikers.

Spijs suggestie

Curry, kruidige worst, gegrild vlees
Erg uitdagend bier qua zicht en geur, maar voor mij tegenvallend in de smaak. Je wordt ingeleid voor een enorme smaaksensatie, maar die blijft wat mij betreft uit. Als je houdt van doordrinkbare en moutige bieren, dan is dit wellicht een bier voor jou. Ik mis de bitters en wat body, die je vanuit de geur zou verwachten. Met 4,3% alcohol is dit wellicht ook wat de meeste consumenten zullen verwachten.

Zicht 7,5

Helder amber- tot koperkleurig bier met een erg mooie schuimkraag die enorm lang blijft staan.

Neus 8,5

Moutig, maar toch ook weer fruitig hoppig. Interessante geur die je uitnodigt voor de eerste slok.

Smaak 5,5

Ietwat vlakke smaak t.o.v. de geur. Je verwacht veel meer body. Voor mij iets te doordrinkbaar. De hoppigheid geeft vrijwel geen bitters af. Er staat 30 IBU, maar deze worden blijkbaar helemaal gecamoufleerd door de restsuikers. Hoewel hij slechts drie maanden geleden is geproduceerd, is er vrijwel geen hop in de smaak te vinden.

Spijs suggestie

Kijk uit met intense gerechten, je moet op zoek naar een balans qua intensiteit. Lichte kipgerechten, of wellicht een salade of tapas plankje zou een leuke combi zijn.

Join the club

Deel jouw beoordeling en maak kans op een gratis Bierista-pakket