De 10 beste bierplekken in Zwolle

Zwolle is de hoofdstad van Overijssel. Het is een Hanzestad met een rijke historie. Het is tevens een bruisende stad met veel studenten en dus is er ook op biergebied veel te beleven. Wat zijn de tien bierige plekken in Zwolle die het bezoeken meer dan waard zijn. 


1. De Hete Brij

Café De Hete Brij heeft een zeer uitgebreide bierkaart, waar de gastheren en gastvrouwen achter de bar van alles over kunnen vertellen. Dit café ademt liefde voor bier. Natuurlijk heeft dit café een eigen lijn bieren. Bij elke bezoek word je verrast met nieuwe bieren op de tap en op de fles. Daarnaast is er een groot vast aanbod van smaakvolle speciaalbieren, zoals Jopen Trinitas Tripel, Orval, Rochefort 8 en de St Bernardus Tripel.
Café De Hete Brij, Nieuwe Markt 9, Zwolle

2. Stadscafé Het Refter

Stadscafé Het Refter is een prachtige, historische locatie in het hartje van Zwolle. Bij binnenkomst komt de historie je gelijk tegemoet. Het Refter is een echt stadscafé, gezellig en laagdrempelig met een uitgebreide bierkaart. Met twintig bieren op tap en tweehonderd op fles vind je vast en zeker wat van je gading. Je vindt er onder meer Texels Skuumkoppe, Bolleke De Koninck, Liefmans Goudenband, La Trappe Tripel en St. Bernardus Abt 12. Naast deze bekende evergreens vind je ook diverse verrassende brouwerijen op de kaart. 
Stadscafé Het Refter, Bethlehemkerkplein 35A, Zwolle

3. Stadscafé Blij  

Op de Grote Markt, midden in het centrum, vind je Stadscafé Blij. Even het trappetje op en je stapt een wereld voor gezelligheid binnen. Een horecazaak met enthousiaste bediening en een fijne bierkaart met onder meer de Grolsch Klassieke Blond, Grolsch Volle Dubbel en de Grolsch Grolsch Kruidige Tripel en Kornuit op de kaart.
Stadscafé Blij, Grote Markt 13A, Zwolle

4. Café De Gezelligheid

Café De Gezelligheid is een gespecialiseerd biercafé dat is aangesloten bij de Alliantie van Biertapperijen. Brand is het huismerk van dit café. De Brand Up, Brand IPA en de Brand IPA 0.0 staan naast minder bekende bieren als Wilderen Tripel Kanunnik en de Lowlander White. Daarnaast vind je hier natuurlijk ook klassiekers als Tripel Karmeliet, Pauwel Kwak n de Westmalle Dubbel en Westmalle Tripel. De Gezelligheid heeft ook eigen bieren: Dubbel Verrassing, G-Spring en Hitsige Hilde.
Café De Gezelligheid, Gasthuisplein 11, Zwolle

5. Het Beugeltje

Café Het Beugeltje is vernoemd naar de Grolsch beugel. Al bijna 25 jaar staat deze iconische fles centraal in dit Zwolse café. Uniek is de locatie van dit café: de Wijndragerstoren aan de Thorbeckegracht. In dit typische Zwolse café draait het om de ouderwetse gezelligheid.
Het Beugeltje, Krabbestraat 63, Zwolle

6. De Belgische Keizer

De naam doet al vermoeden dat er veel Belgische bieren op de kaart staan. En dat is ook zo. Van de bekende Leffe Blond en Leffe Tripel tot de Maredsous Dubbel en de Maredsous Blond. En van de wat complexere Duchesse de Bourgogne tot de 'gewone' La Chouffe. Je vindt eindeloos veel bieren op de kaart van dit café op Melkmarkt in het centrum van Zwolle. Ook voor een lunch, diner of gewoon een snack ben je hier aan het juiste adres.
De Belgische Keizer, Melkmarkt 58, Zwolle

7. Het Vliegende Paard

Het Vliegende Paard is de grootste studentenkamer van Zwolle. Hier vind je alles wat een student nodig heeft. Ja, dus ook veel soorten bier. Het Vliegende Paard is niet alleen voor studenten. Iedereen kan er terecht. Behalve een flinke range aan speciaalbieren vind je hier ook cocktails, koffie en natuurlijk ook een goede maaltijd voor een echte studentenprijs.
Het Vliegende Paard, Voorstraat 17-19, Zwolle

8. 't Proeflokaal van Zwolle

't Proeflokaal in Zwolle staat bekend om z'n gezelligheid. Hier stap je binnen en voel je je gelijk tijd. Geen dikdoenerij, maar gewoon gezelligheid, een goed gesprek met een goed glas bier erbij. Amstel Bier en Brand Pilsener staan op de tap.
't Proeflokaal van Zwolle, Blijmarkt 3, Zwolle

9. Bapas

Bapas is een restaurant waar je heerlijk kunt eten. Er wordt serieus gekookt. Een mooi gerecht verdient een bijpassend bier, dat weten ze ook bij Bapas. Daarom hebben ze zich gespecialiseerd in fraaie bierpairings. Dus wil je genieten van een mooi diner met bijpassende bieren, dan is Bapas een uitstekend adres.
Bapas, Grote Kerkplein 9, Zwolle

10. Sally O'Briens Irish Pub

Heb je trek in een perfect getapte pint Guinness, stap dan eens binnen bij Sally O'Briens Irish Pub. Hier vind je alles wat je van een Ierse pub mag verwachten. Een mooie bierkaart met behalve Ierse bieren als Guinness en Kilkenny ook veel Belgische bieren zoals Duvel en Vedett. Grolsch is het Nederlandse huismerk.
Sally O'Briens Irish Pub, Bethlemkerkplein 46, Zwolle

Meer bier

Bovenstaand overzicht van bieradressen in Zwolle is geen ranglijst. De genoemde horecazaken staan in willekeurige volgorde. Deze top 10 pretendeert ook zeker niet een volledig overzicht te zijn. Heb jij een bierpareltje gevonden in Zwolle, laat het weten via linda@bierista.nl. Alle biertips zijn welkom. Zwolle heeft behalve horecazaken nog veel meer te bieden op biergebied. Zo herbergt de stad ook bierbrouwerijen zoals De Zwolse Stadsbrouwerij Hettingabier

Bierkennis

Bijzondere café's bezoeken en nieuwe bieren ontdekken is altijd leuk. Het wordt nog leuker als je meer weer over bier weet. Speciaal voor bierliefhebbers - beginners en gevorderden - heeft Bierista een online bieropleiding ontwikkeld. Je leert thuis vanuit je luie stoel online van alles over bier, van de ingrediënten tot het combineren van bier en spijs, inclusief de beste hopspots en waar je de leukste festivals vindt. Na het succesvol afronden van je online examen krijg je je officiële Bierdiploma thuisgestuurd. Dan ben je ook Bierista en profiteer je net als die andere ruim 2000 bierliefhebbers van alle exclusieve voordelen voor Bierista's. Check hier de Bierista Bieropleiding.