Tien beste plekken om bier te drinken in Den Bosch

23 februari 2020
Wat zijn de beste plekken om bier te drinken in Den Bosch? Heel veel Bierista's lieten zich horen en spraken zich uit. De Bierista Community - bestaande uit vele duizenden bierkenners - beveelt de volgende plekken aan.

Bar le Duc

Café Bar le Duc wordt door zeer veel Bierista's als eerste genoemd. In dit sfeervolle café vind je een uitgebreide bierkaart, je kunt er bovendien heerlijk eten en het is er altijd gezellig druk. Onderdeel van deze zaak is Stadsbrouwerij Van Kollenburg. Deze brouwerij begon ooit als hobbybrouwerij, maar is inmiddels uitgegroeid tot een professionele bierbrouwerij met acht vaste bieren en een serie seizoensbieren. Al deze bieren vind je uiteraard terug op fles en op tap bij Bar le Duc aan de Korenbrugstraat 5-7.

(tekst gaat verder onder de foto)
Stadscafe Jongens van de Wit

Jongens van de Wit

In de 'Sheds' van het Paleiskwartier aan de westkant van het Centraal Station van Den Bosch vind je Stadscafé Jongens van de Wit. Acht minuutjes wandelen en je bevindt je in een café, waar ook eigen bieren worden gebrouwen (zie foto). Gastvrijheid, eerlijk eten en drinken en biologisch staan hoog in het vaandel bij de Jongens van de Wit. De Maagdelijke Blond en de PIPA (Paleiskwartier India Pale Ale) zijn de hardlopers, die je zeker even moet proeven bij een bezoek.

Het Veulen

Tapperij Het Veulen is - net als Bar le Duc - gevestigd aan de Korenbrugstraat. Dit sfeervolle café is heeft een assortiment bieren dat uiteen loopt van Leffe Blond tot Rochefort 10 en van een fris pilsje van de tap tot de La Trappe Quadrupel. Genieten op z'n Brabants zeker met 'wat te snaaien' van de kaart, zoals worst, kaas of een tosti. Bezoek je dit biercafé, proef dan zeker het eigen bier, de Veulen Blond van 6,5%, gebrouwen is samenwerking met Brouwerij De Eem.

Stadscafé De Basiliek

Bij Stadscafé De Basiliek aan de Hinthamerstraat hebben ze een oprechte passie voor bier. Dat zie je aan alles. Zo heeft het café altijd drie verschillende soorten Pils op tap. Op de overige negen tapkranen zitten steeds wisselende speciaalbieren. De bierkaart telt meer dan 100 verschillende bieren. Zoals je mag verwachten is de keuze reuze. We noemen zo maar een paar bieren van de kaart, die meer dan de moeite waard zijn. Wat dacht je van Funky Falcon van Two Chefs Brewing, Zombie Cake van Brewdog en het eigen bier de Basiliek Dubbel.

Proeflokaal 't Paultje

Aan de Lepelstraat in Den Bosch is Proeflokaal 't Paultje gevestigd. Een geliefde plek voor veel Biersta's. Elk tapkranen en meer dan 400 verschillende bieren op fles. Een van de vaste waardes op tap is Guinness Draught. Logisch, dat je als bierliefhebber graag een middagje of een avondje wilt vertoeven. Je kunt er heerlijk bier drinken in een goede sfeer. Hou je van een spelletje, dan ben je hier helemaal aan het goede adres.

Jeronimus Café

Jeronimus Café aan de Markt in Den Bosch ademt speciaalbier. Natuurlijk kun je genieten van een vers getapte Bavaria Pils, maar daarnaast is er een zeer ruim assortiment aan speciaalbieren te krijgen, van alcoholvrij bier tot Quadrupels en van Witbieren tot Tripels. De Tripel Karmeliet staat er op de kaart, een bier dat hoog staat in de Bierista Tripel Top 10. Ook Jopen Mooie Nel, een fruitige IPA en het wereldberoemde trappistenbier Orval worden dagelijks in grote hoeveelheden besteld. Naast deze bekende speciaalbieren heeft Jeronimus Café ook veel minder bekende bieren op de kaart staan.

Café De Palm

Bij Café De Palm aan de Hinthamerstraat kun je bieren bestellen die je niet gauw ergens aan zult tegenkomen. Doorgewinterde speciaalbierdrinkers zullen hier worden verrast. Een van de redenen waarom je hier zo vaak Bierista's tegenkomt. Naast de bijzondere, onbekendere bieren staan er op echte klassiekers op de kaart. Wat te denken van La Chouffe, het Bolleke De Koninck en Wilderen Tripel Kanunnik.

Thornbridge

Thornbridge is een snelgroeiende brouwerij in Bakewell in Groot-Brittannië. Aan de Koninginnenlaan in Den Bosch opende de brouwerij zijn eerste buitenlandse café. En met succes, want Thornbridge wordt veel en vaak bezocht door Bierista's. Het assortiment van Thornbridge is uiteraard goed vertegenwoordigd. We noemen de Jaipur (India Pale Ale) en de Verde (Pale Ale). Daarnaast is er een uitgebreid keuze aan bieren van bevriende brouwerijen.

(tekst gaat verder onder de foto)
Thornbridge Den Bosch

Tappunt

Meer dan 100 verschillende bieren  worden er aangeboden bij het Tappunt aan de Minderbroedersstraat in Den Bosch. Opvallend is dat dit café zich behalve in bier gespecialiseerd heeft in flammkuchen. Die combinatie is goud. Hoe lekker is het om lekker te happen in zo'n stukje versbereide flammkuchen en dan een slok te nemen van een verfrissend bijpassend bier. Tappunt werkt met vier verschillende smaakprofielen. Zo zie je in een oogopslag welk bier bij jou in de smaak valt.

Brouwpodium

Brouwpodium Bossche Brouwers aan de Vaart is een bijzondere locatie. Hier aan de Tramstraat wordt bier gebrouwen. Een aantal vrienden begon ooit met een brouwsetje van de Hema. Dat is wat uit de hand gelopen. Bij het Brouwpodium kun je terecht voor een goed glas bier, feesten en partijen en zoals de naam al doet vermoeden treden er regelmatig bands op. Zoek je een mooie locatie voor een bierproeverij, dan is het Brouwpodium Bossche Brouwers aan de Vaart zeker een aanrader!

Bierista's adviseren

Deze lijst met beste plekken om bier te drinken is samengesteld uit vele suggesties vanuit de Bierista Community. In deze community zijn duizenden bierkenners uit alle windstreken van Nederland actief. Zij zijn liefhebbers en hebben hun bierkennis vergaard met de Bierista Bieropleiding. Met het Bierista Bierdiploma op zak inspireren en adviseren deze 'Meesters in bier' andere bierliefhebbers. Ook achter de bar bij veel van deze biercafé's staan gediplomeerde Bierista's achter de bar. Bierista's schrijven onder meer expert-reviews en bezoeken café's, restaurants, brouwerijen en festivals om vooral de echte pareltjes te delen met andere bierliefhebbers. Lijkt je dat ook wat? Word dan Bierista! Bestel hier de Bierista Bieropleiding.

Met speciale dank aan al die Bierista's die hun favoriete bierspots in Den Bosch wilden delen.