Russian Imperial Stout

Algemene kenmerken

Een Russian Imperial Stout is een bovengistend, zeer zwaar, zeer donker biertype met een sterk gebrande complexe geur en smaak en een sterk alcoholwarmende smaak, met een alcoholpercentage van 7,5 – 11,0 Vol%.

Uiterlijke kenmerken

Zeer donker bruin tot vrijwel ondoorzichtig zwartbruin. Tweeschijn tot helder. Tot stabiel laagje inzakkende, mousse, bruinkleurige schuimkraag met zeer fijne belletjes op het grensvlak van vloeistof en schuim. Koolzuurgehalte is tamelijk hoog.

Geurassociaties

Sterke geur van gebrande zwarte mout. Fruitig, rozijnen-, vijgen- en krentengeuren kunnen voorkomen. Droppig, hoppig, soms iets zurige toetsen door de gebrande mout. Rijke en complexe aroma’s door het gebruik van geroosterde granen, fruitige esters, hop en alcohol. Het gebrande moutkarakter geeft associaties met koffie, donkere chocolade en is matig tot sterk. Fruitige esters zijn medium tot matig sterk aanwezig. Hoparoma is zeer laag tot vrij sterk. Hogere alcoholen kunnen aanwezig zijn.

Smaak

De smaak is sterk geroosterd bitter zoetig en gebrand. Bittere chocolade, karamel, cacao, koffie, hopbittere smaakindrukken zijn herkenbaar. Vol en complex en vaak heel intens, met variabele hoeveelheden van geroosterde mout / granen, moutig, fruitige esters, hopbitterheid en alcohol. Medium tot agressief hoge bitterheid. Medium tot vrij sterke hopsmaak. Matige tot agressief sterke gebrande moutsmaken van chocolade, cacao en / of sterke koffie. Alcoholgehalte duidelijk herkenbaar. Geen diacetyl. De balans en de intensiteit van smaken kunnen worden beïnvloed door veroudering van het bier.

Basissmaak

De basissmaak is sterk bitte zoetig tot zoet, soms iets zurig.

Body

De body is medium tot vol, het is een degustatiebier. Alcoholwarmend.

Mondgevoel

Het mondgevoel is plakkerig en sterk alcoholwarmend. Koolzuurgehalte is laag tot medium.

Nasmaak

De nasmaak is sterk moutig bitter gebrand, gebrande bitterheid tot droppig. Soms iets zurig. Alcoholwarmend.

Opmerkingen

De bittere smaak wordt door een relatief hoog restsuiker gehalte iets gemaskeerd.

Bestel de Bierista® Bieropleiding


Vergroot je bierkennis en haal je officiële Bierista® Bierdiploma. Erkende bieropleiding. Word Bierista met gemiddeld 15 uur thuis studeren en leer proeven als een pro met met een extra te bestellen bierpack voor praktijk deel bierkennis. De leukste en lekkerste online bier cursus van Nederland. Aanbevolen door de brouwers van Nederland, gewaardeerd met een 9.8.

Haal je Bierdiploma

Top 3 Russian Imperial Stout

8,4

Frontaal Deer Hunter

Brouwerij Frontaal

Deer Hunter van Brouwerij Frontaal in Breda is een Russian Imperial Stout met heel diepe en donkere chocolade en koffietonen. Volle smaken en een uitdagende uitstraling. Mooi voor een stormachtige avond of verwarming naast het kampvuur.

Stout en Porter

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,3

Bliksem Grom

Brouwerij Bliksem

Bliksem Grom is een zwartkleurige Russian Imperial Stout. Grom is Russisch voor donder en na een slok van dit bier snap je precies waarom. Aroma's van koffie, chocolade en vanille.

Stout en Porter

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,3

Moersleutel Motorolie

Brouwerij De Moersleutel

Moersleutel Motorolie is wat de naam belooft, in de goede zin van het woord. Een donker en krachtig bier, dat met kleine slokjes naar binnen glijdt. Vol van smaak en intens met 12% alcohol.

Stout en Porter

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Lindeboom lanceert een nieuw Pilsner

Lindeboom introduceert een bijzonder lid binnen de prestigieuze Gouverneur-lijn: de Gouverneur Superieur Pilsener.

Verder lezen

Ontdek Den Bosch tijdens Het Speciaalbier Festival 2024

Pak je agenda en markeer het weekend van 11 en 12 mei 2024, want het Nederlands Speciaalbier Festival strijkt opnieuw neer in het gezellige Den Bosch.

Verder lezen

Muifelbrouwerij introduceert een nieuwe non-alcoholic IPA

Muifelbrouwerij breidt het assortiment uit met een gloednieuwe non-alcoholic IPA: de Careless Sipper.

Verder lezen

Word mede-eigenaar van Jopen

Via een unieke crowdfundingcampagne biedt Jopen nu de mogelijkheid om mede-eigenaar te worden.

Verder lezen