Marvin Walraven Zwolle, Nederland

Bierista - 10 Reviews
Als echte bierliefhebber ben ik steeds meer op zoek naar de ware smaken in het bier. Tuurlijk bezwijk ik ook wel eens voor een tof nieuw (vaak) uitgesproken brouwsel, maar mijn favoriete vind ik toch steeds terug in de klassiekers. Denk bijvoorbeeld aan een La Trappe Tripel, Orval, Karmeliet en Rochefort. Dit zijn een aantal voorbeelden van bieren die mij nooit zullen vervelen. Toch wil ik altijd blijven ontdekken om zo mijn smaak verder te kunnen ontwikkelen. Proost!
7,9

"Saison Dupont is voor mij en waarschijnlijk ook voor vele andere bierliefhebbers een klasse voorbeeld van hetgeen dat men mag verwachten bij een saison-type bier. Het is een bier dat zeer goed in balans is. Fris, kruidig, droog en een uitstekende begeleider van diverse gerechten (witvis, geitenkaas, rauwe groenten, kip). Nu is het de perfecte tijd om te genieten van Saison Dupont. "

Review : Saison Dupont
Aroma
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

7,8 Zicht Het bier is erg mooi goudgeel met een fijne strak witte schuimkraag. In het bier vind je wel wat gist dat het bier troebel maakt.

8,2 Neus Frisse neus, sinaasappel, abrikoos, hooi. Echt zeer herkenbare geuren voor een klassieke Saison.

7,8 Smaak Het bier is fris, droog, licht bitter zelfs met fijn verfrissend koolzuur. Denk in de smaak o.a. mandarijn, citrus en ook iets lichts groens (kruiden). Tevens heeft dit bier wat zuur wat mooi in balans is met de bitters.

Spijs suggestie Geitenkaas, lichte witvis (tong, baars, makreel), rauwe groenten.

8,0

"Loki is een vol romige IPA. Ondanks dat een IPA zich voornamelijk laat kenmerken door hopbitters, is deze IPA voornamelijk rond, vol en rijk aan groene tonen (groene paprika, grassig, hop). Ook leent dit bier zich goed voor bier-spijscombinaties. Denk bijvoorbeeld aan gegrilde groene asperges of een romig dessert met karnemelk en vanille. "

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Samentr.
Metaal

7,0 Zicht Het is een bruisend diep goudgeel bier. Schuimkraag is ferm en strak wit.

8,0 Neus Zeer aangename geur voornamelijk veroorzaakt door de hop. Ook heeft de geur tonen van passievrucht, grapefruit en iets van groene kruiden. In het einde van geur ruik ik ook iets romigs en drinkyoghurt.

7,5 Smaak De smaak is vol, bitter en romig. De smaak is groen, grassig en rond. De uitgesproken bitters worden gelift door de groene tonen in de smaak.

Spijs suggestie Groene asperges, gegrilde groenten, wit vlees (kalf, gevogelte), stevige kazen en romige desserts met vanille of karnemelk.

7,0

"Het bier is in mijn mening geen uitschieter enige kant op. Het is niet heel kruidig, bitter, zuur of zoet. Geen van deze extreme maakt het bier spannend. Het bier is daardoor wel mooi in balans en drinkt fijn door. Het is voor een hoppig bier niet heel uitgesproken bitter, maar eerder tropisch en rijk. Ondanks dit rijke aroma heeft het bier niet veel body. "

Review : Davo Surf Ale
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Samentr.
Metaal

7,0 Zicht Mooi heldere goudgele kleur, zeer bruisend en een heldere witte schuimkraag.

6,5 Neus De geur is niet heel uitgesproken. Wel ruik je duidelijk mandarijn, sinaasappel en zelf een ietswat grassige toon.

7,5 Smaak De smaak valt uiteen in verschillende facetten. Je proeft het licht zoete van de gebruikte mouten, het licht bittere van de hop en de koolzuur lijkt wel volledig verdwenen na inschenken. Wel zeer goed in balans en verfrissend.

Spijs suggestie Romige kazen, desserts met steenfruit (abrikoos, perzik).

8,3

"Heerlijk frisse Saison top in balans. Een bier met frisse zuren, kruidigheid en tonen van sinaasappel en mango. Ook als begeleider in bij een gerecht zou ik zeker een combinatie voor met zien met ceviche, rauwe tonijn en kabeljauw. Ook zie ik de combinatie met rauwe groenten, zoals paprika goed voor me. Lekker bier om te genieten met dit mooie (25 graden) weer. "

Review : Bruut Saison
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Samentr.
Metaal

8,0 Zicht Licht troebel door de gist, fel witte schuimkraag en groengele kleur.

9,0 Neus De geur vind ik zeer aantrekkelijk, rijk, fruitig en citrusachtig.

8,5 Smaak De smaak is mooi in balans. Het zure van de gist, fris kruidige van de mouten en het dorstlessende van het koolzuur. Perfect!!

Spijs suggestie Rauwe witvis, tonijn, ceviche, romige kazen.

8,7

"Een gepast hoog cijfer voor een evenwaardig hoogstaande IPA. Mooie Nel is zeker één van mijn favoriete India Pale Ales. Dit door zijn mooie balans tussen de uitgesproken hopbitters en het rijke volle moutig karakter. Zeer verfrissend in de zomer en een prachtige begeleider voor een mooie borrelplank. "

Review : Jopen Mooie Nel
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Alcohol
Samentr.
Metaal

8,0 Zicht Helder, goudgeel, iets oranje. Mooie witte schuimkraag deze is vol en romig.

9,0 Neus In de geur is hop zeker een boventoon dit uit zich in kruidigheid, grassig en misschien zelf iets lychee.

8,8 Smaak De smaak is bitter door de hop, maar het fruitige van de mouten en het verschoonde van de koolzuur zorgen voor een zeer aangename balans.

Spijs suggestie Romige kazen (koemelk), citroen panna cotta, gravad lax (zalm)

7,0

"Het tarwebier mag omschreven worden als lichtvoetig. Niet heel uitgesproken romig of fris. Juist vriendelijk en licht doordrinkbaar. Geur en smaak vullen elkaar aan in de gehele beleving. Voor een "beergeek" misschien iets te vriendelijk."

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Samentr.
Metaal

7,0 Zicht Helder, parelend, bleekgeel. Ferme witte schuimkraag.

7,5 Neus Heel fris in de geur. Zeer aanwezig is de geur van citroen en sinaasappelschil.

8,0 Smaak De smaak komt in mijn opinie totaal niet overeen met de frisse geur. De smaak is juist romig, vol en heeft wat weg van beschuit.

Spijs suggestie Ceviche, ratatouille, pasta met zeevruchten, mosselen

7,9

"Jaren geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met de Brugse Zot bij de Halve Maan brouwerij in Brugge zelf. Van de tap en vers uit de brouwerij zoals dit alleen kan bij de brouwerij. Op fles toont hij zich complexer en kruidiger. Toch blijft dit wel een favoriet op het gebied van Blond. Het biedt een blond bier met een prettige balans tussen hopbitters en kruidigheid. "

Review : Brugse Zot Blond
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Samentr.
Metaal

8,5 Zicht Volle goude kleur met dikke witte schuimkraag.

6,0 Neus De geur is niet heel expressief door de bescherming van de volle schuimkraag. Toch toont het duidelijke moutige tonen in broodkorst en gist.

7,8 Smaak Smaak is zeer verfrissend. Licht bitter door de fijne hop en erg aangenaam kruidig.

Spijs suggestie Gegrilde groenten, gegrilde zalm, zeeduivel, kalfsvlees met een neutrale jus

6,0

"Oudt Heyn is een zeer krachtig amber kleurig bier. Het heeft door de alcohol een zeer verwarmende invloed tijdens het nemen van de eerste slokken. De geur is zeer aantrekkelijk alleen in de smaak wordt in mijn opinie de plank misgeslagen in het balans tussen het zoete van de mouten en de bitters van de hop en geroosterde mout. Toch ben ik wel van mening dat het bier erg complementaire kan zijn bij een gerecht met geroosterde tonen of iets bitter-zoets. Dat het een geniet bier is kan ik me ondanks het cijfer wel in vinden. "

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Samentr.
Metaal

5,0 Zicht Zeer bruisende crèmekleurige schuimkraag. Kastanjebruine en troebele kleur. Schuimkraag zakt echter wel snel in.

7,0 Neus Het bier geurt zoet en heeft in de geur dan ook iets weg van kandijsuiker. Verder heeft het in de geur ook iets weg van toffee en noten.

6,5 Smaak De smaak is licht bitter, met een intens verwarmend gevoel dat komt door de alcohol. Het bier plakt ook iets op de tong. Zeker niet verkeerd maar het zoete van de mout bots in mijn mening met het bittere van de mout en hop.

Spijs suggestie Desserts met karamel, geroosterde noten, gegrilde kip met rozemarijn.

6,8

"Dit bier drinkt prettig door zijn lage alcohol. Toch heeft dit bier een mooie uitgesproken geur van mango en perzik. Zoete tonen van het mout geven een fijn evenwicht. "

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Samentr.
Metaal

8,0 Zicht Troebel, goudgeel.

8,5 Neus Aanwezig geel fruit en mooie hoparoma's. Deze neigen zelfs iets naar grapefruit.

6,5 Smaak Niet intens uitgesproken, maar wel mooi in balans. Bij de geur verwacht je wel een wat spannendere smaak.

Spijs suggestie Rauwe coquilles, zachte jonge (koemelkse) kazen, tropische fruitsalade en frisse desserts (niet te hoog in zuurgehalte)

8,0

"We kunnen concluderen dat dit een zeer prettige trappist is. Een stevig blond, perfect in balans. Wel is het bier overwegend moutig en romig. "

Review : Achel Blond
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Samentr.
Metaal

7,5 Zicht Helder bleek, goudgeel.

7,5 Neus Volle geur. Bakkerij, mouten en hooi.

8,2 Smaak Het bier is stevig, romig, maar ook licht bitter en zuur. Deze combinatie zorgt voor balans en een prettig eindresultaat.

Spijs suggestie Stevige kazen, gerijpte ham, kalfsmuis, Italiaanse kruiden, gevogelte, zeeduivel