De molen hel verdoemenis

De Molen Hel & Verdoemenis

7,1 (4 beoordelingen)

De Molen Hel & Verdoemenis staat bol van de koffie- en chocolade-aroma's. En dat allemaal maal twee, want dit is een Imperial Stout, die doorgaat voor het vlaggenschip van Brouwerij De Molen.

10.0%
Bovengistend Imperial Stout
Intens en Uitdagend
Gekruide gerechten, Vleesgerechten, Pittige en belegen kazen, Zoete desserts
12 °C
33 cl
Haardvuur, In goed gezelschap, Alleen, bij een boek, Bij het eten
Bovengistend
Beste keuze: Beerwulf
4,09
Gratis verzending vanaf 12 bieren
Voor 18.00 uur besteld, morgen in huis

Reviews door Bierista Experts

Jos
Bierista
6,8

Jos Brouwer

Ik kan weinig hel en verdoemenis vinden in dit bier, behalve dan misschien dat er veel alcohol in zit. Verder heeft het wat mij betreft weinig om het lijf.

Zicht 8,9

Donkerbruin met een fijnporige bruine schuimkraag

Neus 6,9

Licht geroosterde noten, iets van tabak

Smaak 6,8

Geroosterde moutnoten, mondgevoel wat dun, weinig body
Bibi
Bierista
5,7

Bibi Boom

Over the top gegaan met de koffiesmaak en -geur, waardoor andere aroma's en smaken worden weggedrukt. Na een paar slokken gaat het tegen staan. Na 2/3 begin ik er zelfs een beetje misselijk van te worden. Te ver doorgeslagen naar mijn mening.

Zicht 6,5

Zwartbruin met een beteej rode gloed en behoorlijk donker bruin schuim, fijen belletjes

Neus 5,5

Gebrand, koffie

Smaak 5,0

Zeer overheersende smaak van sterke zwarte koffie. Ik proef hierdoor weinig anders meer. Het is wat te veel van het goede. Veel body, laat een filmpje achter op je verhemelte. Weinig koolzuur, wat ik prettig vind, zeker bij dit biertype.
Frank.de
Bierista
8,0

Frank de Kruif

Pronkstuk van de pionierende (sinds 2004) craftbeer brouwerij De Molen uit Bodegraven. Na het uitschenken vervliegt het beigekleurige schuim van deze stout(-ish) vrij snel. De neus biedt een complex palet van koffie, caramel, chocolade en gebrande mout. Associaties met Pedro Ximénez-sherry. Ook door het kleine zuurtje, dat in de smaak terugkomt en voor een mooie balans zorgt met zoet en bitter. Als geheel zacht te noemen. Houd het bier wel koel, want op kamertemperatuur overheerst het zoet.

Zicht 7,5

heel donkerbruin, bijna zwart

Neus 8,0

koffie, chocolade

Smaak 8,0

zacht bitter

Spijs suggestie

kaasplank
Rick
Bierista
8,0

Rick

De hel & verdoemenis van brouwerij de Molen is er ook met in de variant waarbij deze op Bruichladdich (whisky) vaten heeft gelegen. Als fan van de whisky zelf én stout(-ish) bieren móest ik deze dus proberen. En dat was geen vergissing. De geur is vol, pure-chocolade en gebrande mouten met onmiskenbaar de geur van de Bruichladdich er doorheen. De smaken zijn zeer goed in balans en hoewel de smaak van de whisky zeker aanwezig is, is deze niet overheersend. De smaak blijft ook lang aanwezig wat het een bier maakt wat je rustig drinkt. Het is een volmondig bier waarbij de geur met de smaak overeenkomt; wat je ruikt is wat je proeft. Een absolute topper voor de donkere, natte en koude maanden!

Zicht 7,5

Mooie donkere kleur zoals je van een Stout mag verwachten. Weinig tot snel weg trekkendde schuimkraag.

Neus 7,5

In de neus ruik je meteen de gebrande mouten en het hout van de Bruichladdich welke uitnodigen de eerste slok te nemen!

Smaak 8,4

Een stevig bier met volle gebalanceerde smaak. Een fijne bittere nasmaak met een vleugje van de zachte warme whiskysmaken welke blijven hangen.

Spijs suggestie

Als aanvullende smaken zou ik zou bij de borrel of dessert een paar brokken 80% - 90% pure chocolade neerleggen. Misschien voor/na/tijdens een goeie espresso on the side zou dit niet verkeerd zijn. Als complementaire smaken misschien een schimmelkaas en een wortegemse citroen jenever. Als diner zou dit heel mooi samen gaan met een goed stuk gegrild vlees. Boven open vuur, en een goeie zoete marinade. Een rib-eye of een goed stuk bavette b.v.
Tip: Het Bierlogboek! Hou je eigen bierlijstje bij.

Join the club

Deel jouw beoordeling en maak kans op een gratis Bierista-pakket