Welk bier drink je tijdens de barbecue?

26 mei 2020
Zon aan? Check! Kooltjes? Vlees? Goed gezelschap? Check! Alle ingrediënten voor een zomerse barbecue zijn aanwezig. Dan nu de vraag: wat drinken we erbij? Bier! Maar welk bier doet het goed bij een perfect gebakken hamburger? Bij een lekker worstje? Bierista geeft je tips.

Barbecueën zoals we dat jaren terug deden is vet verleden tijd. Het grillen van vlees is tot een kunst verheven. Je kunt het vlees op het rooster van het peperdure groene ei leggen, maar een simpele en goedkopere uitvoering volstaat ook. Waar het om gaat is dat je zorgt voor de juiste ingrediënten, temperatuur en bier.  

Kunst

De juiste ingrediënten uitzoeken is een uitdaging. Het beste vlees en de beste vis en groenten haal je natuurlijk bij de lokale ondernemer. En dan het juiste bier erbij. Ook je bier haal je - zeker in deze tijd - bij de brouwerij om de hoek of bij de lokale specialist. Het uitzoeken van het juiste bier voor bij de barbecue is nog een hele kunst.

Opbouw

Neem lekker de tijd om gezellig te barbecuen. Een advies: begin dan niet met een zwaar bier. Voordat je het weet gaat de finale van het grill-festijn aan je voorbij en dat wil je natuurlijk niet. Je kunt beginnen met een alcoholvrij bier, maar als je daar niet zo van bent, pak dan een smaakvolle Pilsener of bijvoorbeeld een Pale Ale. Heerlijk, beetje kletsen, stokbroodje erbij. Klaar voor al dat lekkers wat nog komen gaat.

Vlees of vis

Als de barbecue goed op gang komt en je hebt een lekker stukje vis of een bijvoorbeeld een kippetje op je bord, denk dan aan een Witbier of Weizen. Een Saison is dan ook een prima keuze. Verfrissende biersoorten met relatief weinig alcohol. Een paar suggesties zijn bijvoorbeeld een Hertog Jan Weizener, Weihenstephaner Hefeweissbier, Paulaner
Hefe Weissbier of de vertrouwde Texels Skuumkoppe. Stuk voor stuk bieren die zeer hoog worden gewaardeerd door de gediplomeerde bierkenners van Bierista.

Veel smaak

Ruik je de hamburgers al? Vleessoorten van dit kaliber kun je combineren met bijvoorbeeld een mooie IPA. Zeker als het vlees wat gekruid is, is een IPA een prima keuze. Wat dacht je van de Jopen Mooie Nel of de Laguntias IPA. Hou je wel van een donker bier, dan is Dubbel een prima keuze. De La Trappe Dubbel, de Grolsch Volle Dubbel of de Grimbergen Dubbel zijn ook fijne partners van bijvoorbeeld goed gegaarde spareribs. Loopt het water jou ook al in de mond?!

Tot besluit

Aan alle goede dingen komt een eind. Ook zo'n mooie barbecue-avond houdt ergens een keer op. Welk bier kies jij tot besluit. Je kunt de stijgende lijn doorzetten en kiezen voor een zware Quadrupel of een smaakvolle Tripel. Denk bijvoorbeeld aan de Hertog Jan Grand Prestige, de vandeStreek Turf 'n Surf of een Zwaar Blond, zoals eenDuvel. Wat je ook kunt doen is om terug te schakelen. Besluit de avond eens met een verkwikkende Pilsener en kies dan wat specials zoals een Swinckels of een Chateau Neubourg. Het verfrissende karakter en het koolzuur laten het volle gevoel in rap tempo verdwijnen.