Vlaams Rood verdient meer

29 februari 2020
Deze week verscheen er op de Facebookpagina van de BierButler een receptenvideo van kaascroissants in combinatie met een Petrus Aged Red. Petrus, nu denk je misschien aan de onbetaalbare wijn van Chateau Petrus, maar dat is het zeker niet ...

Petrus Aged Red is een alleszins betaalbaar bier met een uitzonderlijke smaak. Het is een zogenaamde Vlaams Rood, een relatief onbekende en ondergewaardeerde bierstijl. Ten onrechte, want deze bieren zijn uiterst complexe bieren, die zowel bier- als wijnliefhebbers in vervoering brengen.

De Brabandere

Nog even over de Petrus Aged Red. Dit is een bier van de Belgische Brouwerij De Brabandere. De Petrus Aged Red is een blend van twee verschillende bieren. Vijftien procent van het bier bestaat uit de Petrus Aged Pale, een bleek, friszuur bier dat twee jaar heeft gerijpt op eikenhouten foeders. Onder meer melkzuurbacteriën in deze houten vaten geven het bier het kenmerkende friszure karakter. De overige 85% bestaat uit een Dubbel waaraan krieken (zure kersen) zijn toegevoegd. Een Dubbel is een moutig, zoet bier met tonen van karamel. Door er kersen aan toe te voegen ontstaat een extra - logischerwijs fruitige dimensie.

Betere metgezel

De Petrus Aged Pale is een complex en zuur bier voor de echte liefhebbers. Door dit te mengen met de Dubbel met krieken ontstaat een veel zachter, toegankelijker bier met een geweldige complexiteit. Dat friszure en een stevig alcoholpercentage van 8,5% gaan goed samen met de stevige zoete kaascroissants, daar niet van. Zo'n kaascroissant is toch wat te plat. Dit rijke ambachtelijke bier, waarvan een deel twee jaar lang op hout heeft mogen rijpen, verdient een betere metgezel. Een reebiefstuk bijvoorbeeld met cranberries of een boeuf bourguignon.

Rodenbach Grand Cru

Vlaams Rood of Vlaams Bruin wordt soms ook wel oud bruin genoemd. Nu kennen we in Nederland ook Oud Bruin, maar dat is niet te vergelijken met de bieren uit België. De Belgische biersoort heeft het moeilijk. Het bijzondere bier wordt door weinigen begrepen en op waarde geschat. Behalve deze Petrus Aged Red zijn er bekendere voorbeelden van deze bierstijl. Rodenbach en de Rodenbach Grand Cru (verrukkelijk in combinatie met garnalen, maar dit terzijde) zijn goed verkrijgbaar bij de betere slijterijen. Ook de Liefmans Goudenband is een klassieker, die je met een beetje zoeken wel kunt vinden. De Rodenbach Grand Cru en de Liefmans Goudenband worden door Bierista's gewaardeerd met respectievelijk een 8,6 en een 8,8! Dan heb je het dus echt over bovenste beste bieren.

Mestreechs Aajt

In Nederland zijn we voor deze ambachtelijke bieren toch vooral aangewezen op onze zuiderburen. Gulpener Bierbrouwerij heeft met Zwarte Ruiter Mestreechs Aajt een op Vlaams Rood gelijkend bier. Dit bier heeft ook die friszure tonen met fruitige aroma's. In tegenstelling tot de Petrus Aged Red en Liefmans Goudenband heeft de Zwarte Ruiter slechts 3,5% alcohol.

De Vlaamse brouwers strijden voor Europese erkenning als beschermde geografische aanduiding. Dat gaat mogelijk helpen de ondergewaardeerde bierstijl weer de glans te geven die het verdient.

Aanbevolen bieren:

- Petrus Aged Pale
- Petrus Aged Red
- Rodenbach
- Rodenbach Grand Cru
- Liefmans Goudenband
- Gulpener Zwarte Ruiter Mestreechs Aajt

Kijk hier ook nog even naar de receptenvideo's op de BierButler.