Snorkelers van Insel-Brauerei is fris, bitter en alcoholvrij

21 januari 2020
Insel-Brauerei Rügen verbaasde mij met de frisse, smaakvolle en alcoholvrije Swimmers. De bieren van deze Duitse brouwerij zijn goed verkrijgbaar bij Albert Heijn. Daar nam ik de andere alcoholvrije bieren uit de serie mee. Tijd om de Snorkelers Sea Salt IPA te proeven.

Rügener Insel-Brauerei ligt in het noorden van Duitsland. Deze brouwerij heeft een Nederlands tintje. De neven Frans en Andries de Groen, bekend van Grolsch, Brouwerij Wilderen, Anderson Valley en Brouwersnös, zijn mede-eigenaren van de brouwerij. Brouwmeester is de eigenzinnige Markus Berberich, die zich met zijn bieren graag onderscheidt. Dat lukt alleen al aardig met de fles. Die is namelijk helemaal in papier gewikkeld. Dat valt wel op in het bierschap bij de Appie. Je hoeft dus niet lang te zoeken om de bieren van Insel-Brauerei te kunnen vinden.

Alcoholvrij

Even geleden proefden we de Insel-Brauerei Swimmers, een alcoholvrije Saison. Dat was een aangename verrassing. Nu storten we ons op de Insel-Brauerei Snorkelers, een Sea Salt IPA met minder dan 0,5% alcohol. In Duitsland mag dat bier dan alcoholvrij heten. Was het in Nederland gebrouwen dat had het alcoholarm geheten. Alcoholvrij bieren die in ons land worden gebrouwen mogen niet meer dan 0,1% alcohol bevatten. Dit bier is gebrouwen met gerstemout, tarwemout en er is zeezout aan toegevoegd.

Niet te koud

Bij het inschenken vormt zich gelijk een zeer royale witte schuimkraag. Daaronder een goudgeel bier, wat mistig. De brouwer adviseert dit bier niet te koud te drinken; 9 graden is de ideale temperatuur. Dus zo uit de koelkast is te koud. Drink je het bier te koud dan is de kans groot dat je fijne aroma's uit het bier mist. En je wilt niet dat het bier gesloten blijft door de kou. Als het bier zich opent door een wat hogere temperatuur komen al die prachtige aroma's vrij. Dat wil je niet missen, zeker niet bij een India Pale Ale (IPA). Wij drinken het bier daarom op tenminste de gewenste 9 graden. De geur is fris en aangenaam en heeft duidelijk citrusfruit en kruidige, grassige tonen.

Stevig bitter

Dan is het tijd voor een slok. Zo, dit is wel een smaakbom! Krachtige hoptonen met veel fruit knallen eruit. Het zeezout is subtiel verweven in de smaak. Maar toch duidelijk aanwezig. De afdronk is stevig bitter. Dit is een echte IPA. De bittere afdronk heeft ook weer veel citrusfruit in zich. Net als bij Swimmers worden we hier verrast door de frisheid van dit bier. Dit is een smaakvolle dorstlesser met een frisheid die je van een goed bier mag verwachten. O ja, de Snorkelers is alcoholvrij. Met zo'n karakter en zoveel smaak is dat iets wat totaal geen rol speelt. Dit is puur bier, een smaakvol, verfrissend bier. Dat er geen alcohol inzit, is bijzaak.

Moderne techniek

Insel-Brauerei Rügen heeft met haar bieren in het korte bestaan al heel veel prestigieuze awards in de wacht gesleept. Brouwen kunnen ze daar dus wel in Rügen. Om goede alcoholvrije bieren te kunnen brouwen is fors geïnvesteerd in moderne techniek. Hiermee wordt de alcohol uit het bier gedestilleerd. Breng een talentvolle brouwer en de modernste apparatuur bij elkaar, dan is de kans groot dat daar iets moois uit voortkomt. Na de Swimmers zijn we ook aangenaam verrast - en dat is zacht uitgedrukt - door de smaak van deze Snorkelers Sea Salt IPA. Een echte aanrader, zeker voor liefhebbers van IPA. En gewoon verkrijgbaar bij Albert Heijn!

Expert-reviews

Bovenstaand is de mening van Alain Schepers, gediplomeerd Bierista en biersommelier. Dit is een onafhankelijke review. Jij kunt ook jouw meningen over bieren geven op deze site. Doe de Bierista Bieropleiding, kom meer te weten over alle facetten van bier en haal je bierdiploma. Dan kun jij ook je oordeel geven door middel van expert-reviews. Zo bereik je de ruim 125.000 bierliefhebbers die maandelijks onze site bezoeken. Je helpt ze op weg in hun zoektocht naar de beste bieren! Bovendien bepaal jij met jouw reviews hoe bijvoorbeeld de Top 10 Alcoholvrije bieren er uitziet.