Grolsch en Cambrinus brengen Rauchbock op de Nationale Bokbierdag

11 oktober 2019
De Nationale Bokbierdag in Zutphen staat weer op de rol. Zondag 13 oktober kun je helemaal los in het historische centrum van Hanzestad Zutphen. Een optocht met historische voertuigen en diverse bierkarren en natuurlijk tientallen verschillende soorten Bockbier zijn de bekende ingrediënten. Speciaal voor deze dag hebben Grolsch en de Zutphense Stadsbrouwerij Cambrinus de handen ineen geslagen. Het resultaat: een Rauchbock van 9%!

Gerrit Wolf van Stadsbrouwerij Cambrinus kijkt al wekenlang uit naar de Nationale Bokbierdag in zijn stad Zutphen. Elk jaar weer scoort de brouwmeester hoge ogen met zijn zware Hanzebock. Voor bierliefhebbers is een bezoek aan de Bokbierdag niet compleet zonder een glas Hanzebock van Gerrit. Uiteraard is dit bier ook dit jaar volop verkrijgbaar. Maar er is dus meer.

Grolsch-gist

Gerrit Wolf en Marc Janssen van Grolsch zijn samen gaan zitten. Het idee was om een Rauchbock te brouwen. "Eentje met subtiele rook. Niet zo'n rookbier waarbij je het gevoel hebt dat je een asbak leeg eet. Nee, eentje met subtiele rooktonen", vertelt Gerrit. De Hanzebock was het vertrekpunt. "We hebben het recept wat aangepast door rookmout toe te voegen en - en dat is best bijzonder - we hebben de Grolsch gist gebruikt uit de Grolsch Pilsener", aldus Marc Janssen, meesterbrouwer van Grolsch.

Rauchbier

Het Rauchbier werd maandag aan een select gezelschap gepresenteerd in aanloop naar de Nationale Bokbierdag op zondag. Bierista was erbij en proefde het nieuwe bier. "Het is een mooi Bockbier geworden vol moutige tonen, karamel, chocolade en wat gedroogd fruit. De rook is duidelijk waarneembaar en toch subtiel. Het voegt echt wat toe, zonder de karakteristieke smaken van de Bock te verdrijven. De gist maakt dit bier gevaarlijk doordrinkbaar. Dit Rauchbier heeft 9% en dat merk je totaal niet. Je neemt heel makkelijk slok na slok", aldus Bierista Alain Schepers.

Nationale Bokbierdag

De Nationale Bokbierdag begint zondag 13 oktober om 13.00 uur. De toegang is gratis. In het centrum kun je tientallen verschillende soorten Bockbier proeven, waaronder bekende bieren zoals Grolsch Herfstbok, Hertog Jan Bockbier, La Trappe Bockbier, Amstel Bock. En natuurlijk zijn er veel bieren van kleinere brouwers, zoals die de Bronckhorster IJsselbock van de Bronckhorster Brewing Company.