The Flying Dutchman scoort elf keer tijdens World Beer Awards

10 augustus 2019
The Flying Dutchman Nomad Brewing Company heeft liefst elf medailles in de wacht gesleept tijdens de World Beer Awards 2019. Tien keer goud en een keer zilver viel deze zogenaamde 'nomad brewer' ten deel. De bieren van The Flying Dutchman worden door de World Beer Awards gezien als Belgisch. The Flying Dutchman Belgisch, hoe zit dat?

The Flying Dutchman is een brouwerij met een verhaal. Daar hebben we bij Bierista als eerder over geschreven. Dat verhaal lees je hier. Nu houden we het even beknopt, want het gaat hier natuurlijk om de bekroonde bieren. Ronald de Waal is de man achter The Flying Dutchman Nomad Brewing Company. Ronald is een Nederlander opgegroeid in het Land van Maas en Waal. Hij brouwde lang geleden voor brouwerij De Hemel en Ronald bewaart goede herinneringen aan de tijd dat hij decennia terug het witbier Witte Raaf brouwde.

België

Ronald is een levenskunstenaar met hippie-achtige trekjes, een avonturier en nauw verbonden met de natuur. Na vele omzwervingen heeft hij zich uiteindelijk gevestigd in Finland, even buiten de hoofdstad Helsinki. De Nederlandse Fin heeft een heel eigen kijk op bier. Om zijn droom waar te maken begon hij een kleine vijf jaar terug een eigen brouwerij, The Flying Dutchman Nomad Brewing Company. Ronald bedenkt de recepten en laat ze brouwen bij De Proef in België. Omdat ze gebrouwen zijn in België ziet de jury van de World Beer Awards deze bieren als Belgisch en niet als Fins of als Nederlands.

Lange namen

De bieren van The Flying Dutchman hebben een waslijst aan ingrediënten. Ronald gebruikt graag alles wat de natuur aanbiedt, van bloemen tot vruchten en van kruiden tot paddestoelen. Ondanks de vele ingrediënten zijn de bieren stuk voor stuk volledig in balans. Ander opvallend iets zijn de namen van de bieren. Die zijn zo lang dat vrijwel niemand de volledige naam kan onthouden. Neem bijvoorbeeld de Freak Kriek Zero Point Three Feel Free Merry Cherry Beer. Dit alcoholarme fruitige bier werd Country Winner.

Bekroonde bieren

The Yeast End Boys & West End Girls Brett IPA en de Love Sipping Compassion Dipping Hibiscus Dripping Passion IPA. Er was een keer zilver. Die ging naar Beast of The East The Bear is There Russian Imperial Stout