The Flying Dutchman op avontuur in de Lage Landen

31 juli 2016 om 11:54

In de wereld van het speciaalbier lopen heel wat kleurrijke figuren rond. Eén van de personen die echt wat aan het bierlandschap toevoegt is zonder meer Ronald de Waal. Deze zelfbewuste vakman trekt na vele avonturen nu de wereld in als The Flying Dutchman. Ronald brouwt bieren, ‘die nog zuurder en droger zijn dan je schoonmoeder’.

De omschrijving ‘more dry and sour than your mother-in-law’ slaat op de saison, één van de negen bieren uit het assortiment van The Flying Dutchman Brewing Company, zoals het bedrijf van Ronald de Waal officieel heet. De bieren zitten achter het glas van een klassieke 33 cl fles. Het De etiketten zijn met zorg vormgegeven. Alle negen labels behoren tot dezelfde familie. Dat zie je in één oogopslag. De teksten hebben een knipoog, zoals de omschrijving van de saison. Of neem de omschrijving van de stout ‘More complicated than your girlfriend’.

Hang naar avontuur

Met The Flying Dutchman is Ronald in augustus een jaar onderweg. Daarvoor speelde het leven van Ronald de Waal zich ook al vooral af tussen de korrels mout en hoppellets. The Flying Dutchman is overigens een zeer bewust gekozen naam. The Flying Dutchman was een schip dat was gedoemd voor eeuwig te blijven varen over de wereldzeeën. De onrust, de hang naar avontuur zit in de genen van de vrije geest, die Ronald is.

Zeemeermin

Ronald werd in 1969 geboren in het Land van Maas en Waal. Na een studie Levensmiddelentechnologie kwam hij terecht bij Brouwerij De Raaf in Heumen, één van de eerste speciaalbierbrouwerijen in Nederland. Op vakantie in Spanje liep hij de liefde van zijn leven tegen het bevallige lijf. Zij uit Finland, hij uit Nederland. De avonturier volgde zijn hart en zegde zijn baan bij De Raaf op en reisde naar Finland. “Dat was een moeilijke periode. Finland zat in een crisis en ik pakte alles aan. Ik heb gewerkt als schoonmaker, als bordenwasser en ja zelfs als zeemeermin in een pretpark.” Hij kan er inmiddels wel om lachen.

Bierimport

Via via kwam Ronald in contact met iemand met ambitieuze plannen om een bierbrouwerij in Finland op te zetten. Daar had hij wel oren naar. Echter het beschikbare budget van de zakenman werd aan veel zaken besteed, behalve aan het opbouwen van een professionele brouwerij. Meer succes had Ronald met de import van bier. Zijn bedrijf Diamond Beers bouwde hij uit tot één van de grootste bierbedrijven van het land. Hoe groter het bedrijf groeide, hoe meer Ronald te maken kreeg met cijfers, de zorg voor zijn personeel en allerlei ingewikkelde contracten. En daar lag zijn hart nou bepaald niet.

Met de camper

Tja, wat doe je dan? Ronald verkocht zijn bloeiende bedrijf, kocht een camper en reisde met zijn lief door Zuid-Europa en Noord-Afrika. Daar kon hij inspiratie opdoen en bepalen wat hij wilde gaan doen. Dat was makkelijker gedacht dan gedaan. Uiteindelijk trok het stel naar Amsterdam. “Ik heb me daar gestort op zilver smeden en fotografie. Boeiend, dat zeker. Maar de echte passie zat toch wel in het bier. Dus heb ik besloten mijn hart te volgen en weer bier te gaan brouwen.”

Flying Dutchman Ronald de Waal

Flying Dutchman Ronald de Waal

Gipsy brewer

Een eigen brouwerij bouwen, dat is misschien iets voor de toekomst. Voorlopig brouwt Ronald zijn recepten in andermans ketels. Als nomad brewer of gipsy brewer zoals hij zichzelf graag noemt, heeft hij geen vaste basis. Hij komt op allerlei plaatsen en spreekt met veel mensen en daar haalt hij zijn inspiratie vandaan.

Ook in Nederland

In september 2015 werd het eerste bier in Finland op de markt gebracht. “Misschien wel omdat het mijn eerste bier is, ben ik nog steeds het meest trots op deze IPA. In Finland gaat het alleen op fust en daar loopt het boven verwachting. Een steun in de rug was zeker ook de goede beoordeling tijdens The Beer Awards. Nu is het tijd om The Flying Dutchman verder uit te rollen. Na Zweden, Noorwegen, Groot-Brittannië, België en Duitsland is het bier na de zomervakantie ook in Nederland verkrijgbaar”, vertelt Ronald. Inmiddels hebben Nederlandse bierliefhebbers bij onder andere Craft & Draft in Amsterdam al kennis kunnen maken met Ronald’s bieren.

Eigen signatuur

“Ik vind het heel spannend hoe de bieren in Nederland worden ontvangen”, aldus Ronald ondanks zijn ruim twintig jaar brouwervaring. “Ik brouw uitsluitend bieren waar ik zelf 100 procent achter sta en die ik zelf graag drink.” Zijn recepturen zijn met zorg samengesteld. “Mijn bieren hebben een heel eigen signatuur. Rode draad is een Amerikaanse stijl.”

Bij zijn keuze voor ingrediënten gaat hij altijd voor kwaliteit. En het zal geen verbazing wekken, dat de avonturier die al zoveel van de wereld heeft gezien, die wereld lief heeft en bewust bezig is met duurzaamheid. “Dat klinkt als gladde marketingtaal. Daar ben ik helemaal niet van. Natuurlijk wil ik dat mijn bieren worden gekocht en worden gewaardeerd”, vertelt hij oprecht. Na een gesprek van bijna twee uur met de avontuurlijke artiest of de artistieke avonturier is één ding mij wel duidelijk geworden. De commercie zal bij Ronald de Waal nooit zijn diepe passie voor bier en brouwen overvleugelen.

Assortiment The Flying Dutchman

  • Saison – More dry and sour than your mother in law
  • IPA – Tree hugging, wood chopping, mother nature loving
  • Stout – More complicated than your girlfriend
  • White IPA – Flip flopped, white socked, strong hopped
  • Black Rye IPA – Black is black and I want my baby back
  • American Amber – Flower Power, hippy dippy, all things pretty
  • Funky Sour – Rose hipped, hibiscus dipped, flower power
  • Apple Sour – Big, bold marigold, flower power
  • India Pale Lager – Strong minded, brave hearted, bold as love

Smaaknotitie Apple Sour

Big Bold Marigold Flower Power Apple Sour
4% alc.
20 EBU
Ingrediënten: Water, hop, gist, gerstemout, tarwemout, haver, goudsbloemblaadjes, chips van Frans eiken. Dryhopping met Nelson Sauvin.

Dit lichtgele bier heeft een flinke, zeepachtige schuimkraag, die het lang volhoudt. Het bier is nevelig. In de neus vooral friszure appels. Op de achtergrond neem je iets mineralisch waar, dat je ook tegenkomt in Riesling-wijnen. Zelf aroma’s van een vers gesnipperde ui duiken op uit het proefglas.

De smaak is friszuur, groene appels. De smaak is appelig, ciderachtig, waarbij voorzichtig wat zoet de kop opsteekt van onder de veel sterkere zuren. Is dat de invloed van de chips van Frans eiken? Redelijk wat koolzuur zorgt voor nog meer frisheid. Met 4% alcohol een heerlijke doordrinker voor op het terras.

Opvallend is het grote aantal ingrediënten waarmee brouwer Ronald de Waal werkt: gerstemout, tarwemout, haver, gist, hop, vers appelsap, goudsbloemblaadjes en chips van Frans eiken. Dankzij de dryhopping met Nelson Sauvin barst dit bier van de fruitaroma’s.

Waardering: 4 van 5

Smaaknotitie Stout

More complicated than your girlfriend stout
8% alc.
85 EBU
Ingredienten: Water, gist, hop, gerstemout, haver, suiker, vanille (Bourbon Vanilla beans en Tahitian Vanilla beans), koffie en cacao. Gelagerd op chips van Amerikaans eiken.

Beetje lastig om te zeggen of dit bier zijn naam waar maakt of niet. Feit is dat deze stout qua aroma’s zeer gelaagd is. Het bier is erg donker, zeg maar gerust zwart. Daar bovenop vormt zich een flinke donkerbruine schuimkraag.

In de geur speelt chocolade de absolute hoofdrol, maar er is meer. Koffie, mokka, vanille, geroosterde mout. De geur belooft wat je met de smaak ervaart. Veel chocolade en koffie. De bitters zijn niet hard en scherp, maar gepolijst vooral door de vanille.

Een prachtige stout gebrouwen met groot aantal ingrediënten, die uitstekend met elkaar in balans zijn.

Waardering: 4,25 van 5