Een Dubbel kan altijd

10 juli 2020
Een Dubbel kan altijd. Dit donker en rijke bier is heerlijk bij vleesgerechten van de grill of barbecue. Maar ook als de zomerse temperaturen het even laten afweten, is dit bier een fijne metgezel. Zelfs met een stevige stamppot en spareribs is een Dubbel een succes.


Dubbel is een typische Belgische bierstijl. Donkere mouten kleuren dit bier roodbruin en geven smaken van karamel, geroosterd brood, noten en soms heeft een bier een duidelijke hint van chocolade. Gedroogd fruit, zoals rozijnen kom je qua smaak ook vaak tegen in een Dubbel. Wist je dat de bierstijl Dubbel en Bockbier - zeker qua smaak - helemaal niet zo ver uit elkaar liggen?

Trappisten

Als we kijken naar de Bierista Dubbel Top 10 valt op dat er veel Belgische bieren en veel trappisten in staan. Natuurlijk verwacht je de stijlicoon Westmalle Dubbel in dit rijtje. De hoge notering van het trappistenbier La Trappe Dubbel zal niemand verbazen. Datzelfde geldt voor de topnotering van de Westvleteren 8, het kleine broertje van Westvleteren 12. Dit zware bier staat nog altijd te boek als beste bier ter wereld.

Dubbelganger

Opvallender in de Top 10 is de Dubbel van Insel-Brauerei Rügen. Deze brouwerij brouwt kwalitatief waanzinnige bieren. Bierista's weten de weg naar goed bier wel te vinden en dat zorgt ervoor dat deze Duitse Dubbel in de lijst te vinden is. Ook Bronckhorster Dubbelganger zou je niet zo hoog in de lijst verwachten. Dat er prijswinnende bieren gebrouwen worden door de Bronckhorster Brewing Company is wel bekend. Daar is Dubbelganger er is zeker een van!

Bier Butler

De gratis app Bier Butler - waar in een handomdraai bier en spijs, met elkaar gecombineerd worden - heeft op deze Bier Butler Vrijdag een Lindeboom Gouverneur Dubbel in de spotlights staan. Een prachtig bier dat op de rand van de Bierista Dubbel Top 10 staat. De bierbutler combineert dit bier met een Mexicaanse hamburger. De video, inclusief het recept, vind je op de Facebook-pagina van de Bier Butler en natuurlijk in de app, die je gratis kunt downloaden.

Bierkennis

Kortom weer of geen weer, met een Dubbel kom jij dit weekend wel door. Wil je meer leren over de verschillende bierstijlen en je bierkennis verbreden? Dan is de Bierista Bieropleiding wat voor jou! Ongeveer acht uurtjes leren over bier en lekker proeven van de bieren uit het tijdelijke extra grote bierpack. Dan ligt het felbegeerde Bierista Bierdiploma binnen handbereik en mag jij je voortaan Bierista noemen.