Brouwersnös geeft Groenlo weer een bierige glans

27 september 2019

Wie Groenlo zegt, zegt Grolsch. Toen de brouwer in 2004 de stad verliet, bleef Grolle dan ook brouwerij-loos achter. Groot was dan ook het enthousiasme toen in 2018 een nieuwe brouwerij haar poorten opende, het Brouwersnös (Brouwersnest). En niet de minste zo blijkt, want met de laatste World Beer Awards werden maar liefst zes prijzen in de wacht gesleept. Hoogste tijd dus om de fiets te pakken en een bezoekje te brengen aan de plek waar al deze mooie bieren vandaan komen.

door Everard Kemperman.

Grolsch en Groenlo zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In 1615 begon Willem Neerfeldt er met brouwen en de rest is geschiedenis. Toen in 2004 de brouwer verhuisde naar Enschede, bleef die geschiedenis, maar werd het vertrek als meer dan jammer gezien. Maar het is niet des Achterhoekers om bij de pakken neer te zitten, dus begon al gauw het idee te gisten om een nieuwe brouwerij op te zetten. En wie beter om dat plan uit te werken dan de neven Andries en Frans de Groen; inderdaad, van ‘de’ De Groen, sinds 1895 eigenaar van Grolsch.

Villa Adriana

Na de verkoop van de brouwerij aan SAB Miller in 2008, zijn zij in de brouwerswereld actief gebleven, dus waren zij voor burgemeester Annette Bronsvoort dé aangewezen personen om dit plan vorm te geven. Zo gezegd zo gedaan, waarop weer Jos Oostendorp werd gevraagd om één en ander in goede banen te leiden. Jos heeft ook meer dan zijn sporen verdiend in de brouwwereld, waaronder 25 jaar bij Grolsch en een eigen prijswinnende brouwerij, Yellow Moon. Met hem heb ik dan ook het interview, op de prachtige locatie Villa Adriana, het daadwerkelijke Brouwnest.

Proeflokaal

"Het visieplan van de gemeente was om ergens in Groenlo een nieuwe brouwerij te vestigen. Bier hoort bij Groenlo en het idee werd dan ook enthousiast ontvangen door de bevolking", vertelt Jos. Dat het project lokaal gedragen wordt, werd ook erg belangrijk gevonden door alle betrokkenen. Een goede ruimtelijke inpassing hoorde daar natuurlijk ook bij. Toen Villa Adriana, de voormalige directiewoning van de familie De Groen, beschikbaar kwam, was dat natuurlijk een uitgelezen kans. Inmiddels is sinds 2018 de villa zelf als proeflokaal en restaurant in gebruik, en staat in het park er achter de hypermoderne brouwerij.

'Als dekentje om baby'

"Het leuke van een kleinschalige brouwerij is dat je met alle aspecten van het proces bezig bent, in plaats van één functie. Maar mijn ervaring met bijvoorbeeld het afvulproces komt dan wel weer mooi van pas", ligt Jos toe. Net als de ervaring van Andries en Frans met kleinere craft bierbrouwers, zoals Anderson Valley en Rügener Insel Brauerei. Van die laatste brouwerij is ook brouwmeester Jan Luft aangetroken. Ook de opvallende verpakking van de flesjes in een fraaie papieren wikkel is een tikje door hen geïnspireerd. "De zit als een dekentje om onze baby heen, het flesje, die er mooi met z’n koppie bovenuit kijkt. Uniek is ook het smaakwiel op de wikkel, zodat mensen een beetje weten wat ze kunnen verwachten, wat de toegankelijkheid verhoogt.’ Jos vertelt verder: "Mensen beleven plezier aan bier, het verbindt mensen, maar we hebben ook oog voor de risico’s die het met zich meebrengt. Sigaretten zou ik om die reden niet kunnen verkopen, bier wel".

Bok op de Haverkist

Tijdens de bouw van de brouwerij is met het team in de minibrouwerij een 30-tal bieren gebrouwen waarvan nu de eerste zijn uitgerold. Jos: "We zijn bewust begonnen met toegankelijke bieren, de basis-serie als een blond, dubbel, tripel en quadrupel. In de toekomst gaan er zeker meer komen. Helemaal nieuw is ons Bokbier Bok op de Haverkist dat net uit is. Nederland is een Bokbier-land bij uitstek, dus een mooie Bok was toch wel een beetje een erezaak.’ In de toekomst kunnen we verder een barrel-aged versie van de quad Zwaar Geschut verwachten, en de heren hebben recentelijk op Prinsjesdag hun destilleerapparaat in gebruik genomen, dus dat belooft wat!

Everard's conclusie

Al met al kan ik niet anders zeggen dan dat ik onder de indruk ben van alle betrokkenheid en liefde voor bier. Groenlo heeft niet alleen weer een brouwerij, maar wat voor één?! Met gevoel voor traditie worden mooie, driemaal vergiste bieren gebrouwen. En de toekomst belooft nog meer. Dus, als je in de Achterhoek bent, kom langs, breng een bezoekje aan de brouwerij en pak een alderbastend mooi bier in het proeflokaal.

Bieren van Brouwersnös

Behalve de Bok op de Haverkist heeft Brouwersnös diverse mooie, ronde veelal zeer doordrinkbare bieren. De meest bekende voorbeelden zijn:

- Brouwersnös Frolijke Frans
- Brouwersnös Dikke Toon
- Brouwersnös Tweeduuster
- Brouwersnös Ne Toffen
- Brouwersnös Kopstoot
- Brouwersnös Willemken
- Brouwersnös Mooien Muiter
- Brouwersnös Zwaar Geschut