Weizen Bock

Algemene kenmerken

Een Weizen(doppel)bock is van origine een typisch Duits speciaal donker Weizen (tarwe)bier met 6 tot 8 Vol% alcohol.

Uiterlijke kenmerken

Koper tot donkerbruine kleur. Door de tarwe en de gist is het bier troebel (zeker bij het meeschenken van het gistdepot) tot tweeschijn. Een weelderige, romige schuimkraag is kenmerkend voor dit type bier. Koolzuurgehalte is vrij hoog.

Geurassociaties

Het biertype heeft naast karameltoetsen de typische weeïge geur van tarwemout, aangevuld met een banaanachtige, kruidige (kruidnagel, vanille) geur van de gebruikte gistsoort. Rijke, bock-achtige meladoinen en mout in combinatie met een krachtige aroma van donker fruit (pruimen, rozijnen of druiven). Matige tot sterke fenolen (meestal vanille en / of kruidnagel), banaanesters horen ook aanwezig te zijn. Matig aroma van alcohol komt vaak voor. Geen hoparoma, diacetyl of DMS.

Smaak

De smaak is in evenwicht met de geur. Moutig, zoetig, karamelachtige bitterheid en een karamelaccent door de kleurmout. De hopbitterheid is vrij laag. Een complex huwelijk van rijke, bock-achtige meladoinen, donker fruit, kruidige (kruidnagelachtige) fenolen, banaan en/of vanille, en een matige tarwe smaak. De smaak van tarwemout wordt verder versterkt door het overvloedige gebruik van Münchener- en/of Viennamout. Hopbitterheid is laag. Het tarwe-, mout- en gistkarakter domineren het gehemelte, de alcohol helpt de balans in de nasmaak.

Basissmaak

De basissmaak is zoetig, bitterig tot licht zurigheid van de tarwemout (> 50% in de storting).

Body

De body is redelijk vol, mede door het gebruik van Münchener- of (soms) Viennamout.

Mondgevoel

Het mondgevoel is iets samentrekkend door de koolzuur. De hoog alcoholische soorten zijn enigszins alcoholwarmend.

Nasmaak

De nasmaak heeft een zoetige weeïgheid, vooral bepaald door de gistsoort. Weinig hopbitterheid waarneembaar in de (na)smaak.

Opmerkingen

Een Weizen(doppel)bock is in feite een zwaardere versie van een Dunkelweizen.

Top 3 Weizen Bock

8,5

Schneider Weisse Aventinus Tap 6 Vintage 2013

Schneider

Schneider Weisse Aventinus Tap 6 Vintage 2013 is een Bockbier. Een Weizen Dubbelbock welteverstaan. Een donkerre bruine kleur met een cremige schuimkraag. Zoete aroma's van toffee, banaan en gedroogde vruchten als abrikoos en rozijnen in de neus. Zachte volle zoetheid van krenten en chocolade op de tong en ook tonen honingdrop en kastanje zijn te herkennen.

Weizen

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,5

Aesthetics Naparbier

Naparbier

Aesthetics van Naparbier is een Weizenbock gerijpt op whiskyvaten. Dit is het tweede bier in het barrel aging programma van de Spaande brouwerij. Aesthetics zit vol met tonen van banaan, karamel, eikenhout, kruidnagel en vanille. Om even goed van te genieten!

Weizen

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,5

Schneider Weisse Aventinus Tap 6 Vintage 2015

Schneider Weisse

Schneider Weisse Aventinus Tap 6 Vintage 2015 is een Weizen Bock die zich in de loop der jaren kan blijven ontwikkelen. Om deze reden worden Schneider Weisse elk jaar een aantal flessen opgelegd. Hierdoor ontstaat een nieuw bier op basis van de aroma's die zich doorontwikkelen.

Weizen

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Ook lekkere Weizen Bock

Nieuwe stap in Guinness tijdperk: Guinness 0.0%

De nieuwe Guinness is met alles behalve alcohol verkrijgbaar bij o.a. Albert Heijn, de betere slijter en de Ierse pub.

Verder lezen

Rodenbach Red Tripel kroon op 200 jaar craftmanship

Brouwerij Rodenbach is 200 jaar jong. Dit jubileum viert de brouwerij met de lancering van Rodenbach Red Tripel.

Verder lezen

Desperados verstopt ADE-passen in Amsterdam

Het ADE staat voor de deur, daarom verstopt Desperados ADE-passen in Amsterdam waarmee je toegang krijgt tot alle events.

Verder lezen

Bierista Speedcourse | Sierra Nevada

Verder lezen