Weizen Bock

Algemene kenmerken

Een Weizen(doppel)bock is van origine een typisch Duits speciaal donker Weizen (tarwe)bier met 6 tot 8 Vol% alcohol.

Uiterlijke kenmerken

Koper tot donkerbruine kleur. Door de tarwe en de gist is het bier troebel (zeker bij het meeschenken van het gistdepot) tot tweeschijn. Een weelderige, romige schuimkraag is kenmerkend voor dit type bier. Koolzuurgehalte is vrij hoog.

Geurassociaties

Het biertype heeft naast karameltoetsen de typische weeïge geur van tarwemout, aangevuld met een banaanachtige, kruidige (kruidnagel, vanille) geur van de gebruikte gistsoort. Rijke, bock-achtige meladoinen en mout in combinatie met een krachtige aroma van donker fruit (pruimen, rozijnen of druiven). Matige tot sterke fenolen (meestal vanille en / of kruidnagel), banaanesters horen ook aanwezig te zijn. Matig aroma van alcohol komt vaak voor. Geen hoparoma, diacetyl of DMS.

Smaak

De smaak is in evenwicht met de geur. Moutig, zoetig, karamelachtige bitterheid en een karamelaccent door de kleurmout. De hopbitterheid is vrij laag. Een complex huwelijk van rijke, bock-achtige meladoinen, donker fruit, kruidige (kruidnagelachtige) fenolen, banaan en/of vanille, en een matige tarwe smaak. De smaak van tarwemout wordt verder versterkt door het overvloedige gebruik van Münchener- en/of Viennamout. Hopbitterheid is laag. Het tarwe-, mout- en gistkarakter domineren het gehemelte, de alcohol helpt de balans in de nasmaak.

Basissmaak

De basissmaak is zoetig, bitterig tot licht zurigheid van de tarwemout (> 50% in de storting).

Body

De body is redelijk vol, mede door het gebruik van Münchener- of (soms) Viennamout.

Mondgevoel

Het mondgevoel is iets samentrekkend door de koolzuur. De hoog alcoholische soorten zijn enigszins alcoholwarmend.

Nasmaak

De nasmaak heeft een zoetige weeïgheid, vooral bepaald door de gistsoort. Weinig hopbitterheid waarneembaar in de (na)smaak.

Opmerkingen

Een Weizen(doppel)bock is in feite een zwaardere versie van een Dunkelweizen.

Bestel de Bierista® Bieropleiding


Vergroot je bierkennis en haal je officiële Bierista® Bierdiploma. Erkende bieropleiding. Word Bierista met gemiddeld 15 uur thuis studeren en leer proeven als een pro met met een extra te bestellen bierpack voor praktijk deel bierkennis. De leukste en lekkerste online bier cursus van Nederland. Aanbevolen door de brouwers van Nederland, gewaardeerd met een 9.8.

Haal je Bierdiploma

Top 3 Weizen Bock

Beste Bier
8,1

Schneider Weisse Tap 6 Aventinus

Schneider Weisse

Tap 6 Mein Aventinus is de bekroning van de dag. Voor hartverwarmende, liefdevolle en ultieme genietmomenten bij het haardvuur. Mein Aventinus is donker van kleur, zit vol spetterend vuur maar is toch uitgesproken zacht en warm. Dit is de oudste Weizen Dubbelbock van de Freistaat Beieren, gebrouwen sinds 1907. Zijn krachtige body in combinatie met de zachte, zoete moutaroma’s doet je smelten. Smaakt heerlijk bij stevige vleesgerechten en is een ideale begeleider van zoete nagerechten.

Weizen

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

7,4

Weihenstephaner Vitus

Weihenstephaner

Weihenstephaner Vitus is één van de jongste bieren uit de stal van Weihenstephaner. Sinds de introductie in 2007 bleek deze Weizenbock een schot in de roos. De ene na de andere prijs werd binnengesleept en bierliefhebbers liepen weg met dit bier. Niet verwonderlijk, want dit evenwichtige bier zit vol fruitige aroma's en tonen van geroosterde mout, zoals karamel. Dit Bockbier gaat uitstekend met veel verschillende gerechten maar is echt een feest bij gerookte en gegrilde vleesgerechten.

Weizen

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

7,4

Grolsch Dunkel Weizenbock

Grolsch

Grolsch Dunkel Weizenbock is donker en krachtig bier gebrouwen met meer dan 50% tarwemout. Het heeft de karakteristieken van een Weizen, fris en zacht en met duidelijke tonen van karamel en een touch van chocolade.

Weizen

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Moersleutel Macaroon Machine Coconut Pastry Stout - Dik, dikker, dikst

Je hebt bieren die je spreekwoordelijk met mes en vork moet drinken, omdat ze zo dik zijn. We hebben er weer een gevonden!

Verder lezen

Consumptie alcoholvrij in tien jaar tijd verviervoudigd

De consumptie van alcoholvrij blijft maar doorgroeien. In de afgelopen tien jaar steeg de consumptie tot 819.000 hectoliter per jaar.

Verder lezen

We drinken weer meer alcoholvrij bier

Branche-organisatie Nederlandse Brouwers heeft cijfers over 2022 gepubliceerd, waaruit blijkt dat er steeds meer alcoholvrij bier wordt gedronken.

Verder lezen

Bierdrinker is terug aan de bar

De bierdrinker heeft de weg naar de horeca weer gevonden. De pandemie heeft niet gezorgd voor een blijvende verschuiving.

Verder lezen