Weizen Bock

Algemene kenmerken

Een Weizen(doppel)bock is van origine een typisch Duits speciaal donker Weizen (tarwe)bier met 6 tot 8 Vol% alcohol.

Uiterlijke kenmerken

Koper tot donkerbruine kleur. Door de tarwe en de gist is het bier troebel (zeker bij het meeschenken van het gistdepot) tot tweeschijn. Een weelderige, romige schuimkraag is kenmerkend voor dit type bier. Koolzuurgehalte is vrij hoog.

Geurassociaties

Het biertype heeft naast karameltoetsen de typische weeïge geur van tarwemout, aangevuld met een banaanachtige, kruidige (kruidnagel, vanille) geur van de gebruikte gistsoort. Rijke, bock-achtige meladoinen en mout in combinatie met een krachtige aroma van donker fruit (pruimen, rozijnen of druiven). Matige tot sterke fenolen (meestal vanille en / of kruidnagel), banaanesters horen ook aanwezig te zijn. Matig aroma van alcohol komt vaak voor. Geen hoparoma, diacetyl of DMS.

Smaak

De smaak is in evenwicht met de geur. Moutig, zoetig, karamelachtige bitterheid en een karamelaccent door de kleurmout. De hopbitterheid is vrij laag. Een complex huwelijk van rijke, bock-achtige meladoinen, donker fruit, kruidige (kruidnagelachtige) fenolen, banaan en/of vanille, en een matige tarwe smaak. De smaak van tarwemout wordt verder versterkt door het overvloedige gebruik van Münchener- en/of Viennamout. Hopbitterheid is laag. Het tarwe-, mout- en gistkarakter domineren het gehemelte, de alcohol helpt de balans in de nasmaak.

Basissmaak

De basissmaak is zoetig, bitterig tot licht zurigheid van de tarwemout (> 50% in de storting).

Body

De body is redelijk vol, mede door het gebruik van Münchener- of (soms) Viennamout.

Mondgevoel

Het mondgevoel is iets samentrekkend door de koolzuur. De hoog alcoholische soorten zijn enigszins alcoholwarmend.

Nasmaak

De nasmaak heeft een zoetige weeïgheid, vooral bepaald door de gistsoort. Weinig hopbitterheid waarneembaar in de (na)smaak.

Opmerkingen

Een Weizen(doppel)bock is in feite een zwaardere versie van een Dunkelweizen.

Top 3 Weizen Bock

8,5

Aesthetics Naparbier

Naparbier

Aesthetics van Naparbier is een Weizenbock gerijpt op whiskyvaten. Dit is het tweede bier in het barrel aging programma van de Spaande brouwerij. Aesthetics zit vol met tonen van banaan, karamel, eikenhout, kruidnagel en vanille. Om even goed van te genieten!

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Beste Bier
8,0

Schneider Weisse Tap 6 Aventinus

Schneider Weisse

Tap 6 Mein Aventinus is de bekroning van de dag. Voor hartverwarmende, liefdevolle en ultieme genietmomenten bij het haardvuur. Mein Aventinus is donker van kleur, zit vol spetterend vuur maar is toch uitgesproken zacht en warm. Dit is de oudste weizen dubbelbock van de Freistaat Beieren, gebrouwen sinds 1907. Zijn krachtige body in combinatie met de zachte, zoete moutaroma’s doet je smelten. Smaakt heerlijk bij stevige vleesgerechten en is een ideale begeleider van zoete nagerechten.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,0

Bax Bier Weizenbock

Baxbier Brewery

Bax Bier Weizenbock is een collaboration met de Duitse brouwerij Weschnitztaler. Het is een donkerkleurige Weizenbock, zacht, zoet en krachtig met voor een Weizenbock best stevige bittere afdronk.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Ook lekkere Weizen Bock

Een kijkje in de keuken bij vandeStreek bier

Bierista nam een kijkje in de keuken bij vandeStreek bier. Deze Utrechtse brouwerij is het succesverhaal van Ronald en Sander van de Streek.

Verder lezen

Evenementenbier, bestaat het nu wel of niet?

Bestaat evenementenbier wel of niet? Die vraag komt regelmatig naar boven op verjaardagsfeestjes en in de kroeg. Maar hoe zit het nu?

Verder lezen

500 wielrenners finishen door brouwerij bij Maximus Ride

Bijna 500 wielrenners finishten gisteren op spectaculaire wijze dwars door een brouwerij tijdens de Maximus Ride.

Verder lezen

Bierista en Kolibrie HRM gaan partnerschap aan

Kolibrie HRM en Bierista BV zijn een partnerschap aangegaan om de bierkennis bij horecapersoneel te verbeteren.

Verder lezen