Shaughn Dolezal Westmalle (België), België

Bierista - 24 Badges - 6275 Biercoins - 71 Reviews - #bedanktShaughn
KULeuvenx Science of malting & brewing Wageningenx Science of beer PIVA Bierkenner (bier en gastronomie, algemene bierkennis, bierdegustatie) Cicerone Certification Program Certified beer server + Ingredients & process specialist Student Microbrouwer & Zytholoog (2020-2022)
Bierista Bierdiploma
Bier proeven kun je leren
Badge Uiltje Brewing Company
Badge vandeStreek
Badge Hertog Jan Abdijbieren
Badge Speedcourse Leffe
Badge Bier & Oliebollen
Badge Bud
Badge Oktoberfest
Badge Bockbier
Badge Bier & Spijs
Badge Bierquiz 2019
Badge Brouwersnös
Badge Bierquiz 2020
Badge Bronckhorster
Badge Flying Dutchman
Badge Grolsch
Badge Lagunitas
Badge Texels
Badge Sierra Nevada
Badge Gulpener
Badge Hoop
Badge Bierquiz 2021

Review badges 71 reviews

Expert (10+ reviews)
Inspirator (100+ reviews)
Mentor (500+ reviews)
BierBaas (1000+ reviews)
8,2

"Bijzonder gebalanceerd, zeer doordrinkbaar, fris, tikje droog, fruitig en floraal. Een zomerse doordrinker."

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

7,6 Zicht Zalmroze, lichte waas, enige parelin zichtbaar. Licht witroze schuim van matige stabiliteit.

8,4 Neus Diep floraal, licht fruitig, hop, ananas, limoen. Tikje zuivel.

8,5 Smaak Licht zoetje dat snel verdwijnt in een droge afdronk. Minieme zurigheid en bitterheid.

Spijssuggestie Aperitief - eventueel lichte aperitiefhapjes met platte kaas en rood fruit.

8,1

"Bevestigende, warm-alcoholische afdronk met een kruidig, mout-zoet karakter. Uitdrogende bitterheid op de zijkanten van de tong."

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

8,2 Zicht Wazig - goud met een licht oranje tintje. Enige pareling zichtbaar.

7,4 Neus Kruidnagel, banaan, een hint van sinaasappel. Hoppigheid en mout.

7,9 Smaak Overwegend bitter, met een moutig-alcoholische zoetheid en een licht zuurtje.

Spijssuggestie Rijke, warme gerechten met hoog gehalte aan zetmeel en vet - dikke frieten, stoverijen, winterse ovenschotels, varkenswangetjes.

7,3

"Lekker, vol en aromatisch. Waldkornbrood, rozijnen en een phenolische kruidigheid gaan gepaard met een subtiele moutige zoetheid en een rijk koolzuurgehalte."

Review : Westvleteren 8
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

8,0 Zicht Helder donkerbruin. Beige tot lichtbruine kraag met reliëf en van fijne bubbel. Matige tot goede stabiliteit.

7,6 Neus Typische trappistenaroma's (gistgerelateerd). Phenolische kruidigheid van de gist (suggereert een warme gistingstemperatuur). Harsige en florale hoptoetsen. Waldkornbrood. Rozijn (kandijsuiker?).

6,8 Smaak Waldkornbrood, rozijnen en wederom een phenolische kruidigheid. Hars. Licht tot matig bitter. Een moutige zoetigheid nadien. Rijk koolzuur.

Spijssuggestie Waldkornbrood (met een snede belegen kaas). Stoverij met witloofsalade en gebakken krielaardappels.

9,1

"Prachtig complex en gebalanceerd. Lichttroebel amberkleurig met een beige kraag. Fris-florale hoptoetsen en een lichte hint van stro en manège. Hoogmatige vegetale bitterheid."

Review : Orval
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

7,8 Zicht Lichttroebel, amberkleurig, vluchtige, beigewitte kraag van gemengde bubbel.

8,0 Neus Complex, maar gebalanceerd. Fris-florale hoptoetsen en een lichte hint van stro en manège.

9,3 Smaak Assertieve, vegetale bitterheid (witloof). Florale hoptoetsen, Kruidig.

Spijssuggestie Witloofsalade. Jonge en volromige (abdij)kazen. Knapperige salade met gerookte forel (of gerookte paling).

7,4

"Klassieker. Droog, rijk koolzuur, goed verborgen alcoholgehalte, licht verteerbaar. Het hoge koolzuurgehalte doet daarentegen wel wat opblazen."

Review : Duvel
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

9,2 Zicht Helder. Lichtblond. Intense pareling. Volumineuze kraag van fijne bubbels en hoge stabiliteit.

6,4 Neus Weinig revelerende geuren. Een subtiele hint van nobelhoppen (saaz, styrian goldings?).

7,3 Smaak Rijk koolzuur dat mousseert in de mond. Droog, licht acidisch door het koolzuur. Wederom nobelhoppen voorop. Floraal.

Spijssuggestie Witte vis, groene asperges of groene salades, eventueel met citruszeste in de dressing, gestoomde of gebakken jonge krielaardappeltjes. Jonge, romige kazen.

2,9

"Sterk geparfurmeerd en zwaar verteerbaar"

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

5,6 Zicht Nagenoeg geen schuimstabiliteit. Donkerblond.

4,1 Neus Parfum van appels, rum en bubbelgum

1,9 Smaak Wederom bubbelgum, suiker, appelsnoepjes, rum, palenka.

Spijssuggestie Ik raad het sterk af.

5,1

"Zuur kriekenbier, lichtzoete toets, amandel in de afdronk"

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

7,0 Zicht Mooi robijnrood, helder, roze kraag die snel in elkaar stuikt.

6,3 Neus Azijnzuur, krieken, vleugje geit (isovaleriaan) en manège. Amandelnoten/amaretto.

4,3 Smaak Zuurt, zoetje, krieken, wederom geit/paardendeken en amandelnoten naar het einde toe.

Spijssuggestie Eventueel bij zoete desserts met krieken of kersen, maar ik zou ook hierbij een ander bier verkiezen.

4,7

"Zoet en sterk blond bier met fruitig-kruidig karakter."

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

6,9 Zicht helder goud, witte kraag, laag tot matige stabiliteit, duidelijke pareling zichtbaar.

6,0 Neus Zoet, perzik, kruidige toets.

4,4 Smaak Zoetig, verwarmend alcoholisch, fruitig-kruidige smaken.

Spijssuggestie Stevige, bourgondische maaltijden, aardappelen, varkensvlees, stoverijen, bloemkool, spruiten, spek.

5,1

"Fris, troebel bier met eerlijk en duidelijk aroma van aardbeien."

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

6,3 Zicht Troebel witroze bier met licht rozig getint schuim van redelijke stabiliteit.

6,1 Neus Aardbeien en een lichte toets van hooi.

4,8 Smaak Fris, niet overdreven zoet, licht zuurtje in balans, aardbeien voorop, hooi achteraan. Zuivel in de afdronk.

Spijssuggestie Aardbeien, zonder meer.

4,0

"Honingzoet met toetsen van rood fruit en karamel."

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

6,2 Zicht Roodbruin met instabiele, getinte kraag.

4,5 Neus Honing, rood fruit, karamel.

3,2 Smaak Bevestigend en mierzoet.

Spijssuggestie Desserts. Ik zou het niet paren, maar verwerken in bijvoorbeeld een sabayon of stoverijsaus (konijn, ...)