9,0

Põhjala Cellar Series Öö XO

Pohjala Beer (75)

Põhjala Cellar Series Öö XO is een Baltic Porter. Öö is Ests voor 'nacht'. Een Baltic Porter zo donker als de winternachten in Estland. Sterk genoeg om je warm te houden tijdens de koude avonden. Gebruikte moutsoorten: Pale ale, Munich, Carafa II Special, Special B, Chocolate malt, Crystal 300, Demerara sugar. Gebruikte hop: Magnum, Northern Brewer. Deze speciale versie van de Öö, heeft een aantal maanden gerijpt op cognac vaten.

Details

Brouwerij
Bierstijl
Alcohol
11.5%
Categorie
Intens en Uitdagend
Spijzen
Gekruide gerechten, Vleesgerechten, Pittige en belegen kazen, Zoete desserts
Drinktemp.
12 °C
Volume
33 cl
Drinkmoment
Haardvuur, In goed gezelschap, Alleen, bij een boek, Voor het slapen gaan
Gisting
Bovengistend

Gratis bezorging vanaf € 75

Kopen voor €6,90
(33cl)

Mijn bieren

9,0

Het oordeel van de Bierista's

Põhjala Cellar Series Öö XO is beoordeeld met een gemiddelde van 9,0 door onze Bierista's

9,2

Smaak

8,3

Zicht

9,0

Neus

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

Ben je Bierista? Login en schrijf een review en ontvang +10

Reviews worden alleen geschreven door onze Bierista’s. Jij kunt nu ook Bierista worden door de Bierista Bieropleiding te doen. Zo weten wij zeker dat je de juiste bierkennis in huis hebt om kwalitatief hoogwaardige beoordelingen te schrijven.

Bestel Bieropleiding
8,8

"Mooie barrel aged. "

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

8,7 Zicht Zwart bier met romig bruin schuim.

8,6 Neus Stevig bier met tonen koffie, gedroogd fruit, koffie en eikenhout

8,8 Smaak Verwarmend alcoholisch, koffie, rozijnen, chocolade. De cognac is heel subtiel aanwezig.

Spijssuggestie Zoet nagerecht met chocola

8,0

"Een goede barrel aged bier van pohjala met aroma's van koffie, chocolade, karamel, krenten en de cognac komt naar boven. Zwaar alcoholisch bier met een warme nasmaak en een kleverig mondgevoel. Een complexbier voor de bierliefhebber."

Review
Aroma
Zoet
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

7,5 Zicht Gitzwart bier met een licht bruine schuimkraag zoals je zelden ziet.

7,9 Neus Zware alcoholische geur met aeoma's van koffie, chocolade, krenten en iets houtigs

8,3 Smaak Heerlijke smaak van koffie, chocolade, karamel en je proeft de cognac lichtelijk terug. Verder merk je dat die goed alcoholisch is met een plakkend mondgevoel en een warme nasmaak.

9,0

"Is al lekker om eerst alleen aan te ruiken. Als je daar genoeg van hebt begin je voorzichtig met de eerste slok. Even laten inwerken, ogen dicht en je herkent de smaaktonen van gebrande mout, koffie, chocolade, rozijnen, rijp rood fruit"

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

7,5 Zicht Donker tot bijna zwart bier met een lichtbruine schuimkraag dat snel verdwijnt

9,0 Neus Zoetig tonen van chocolade, karamel, koffie, rood rijp fruit, rozijnen. Als je langer ruikt neem je de rookgeur waar

9,0 Smaak Gerookte mout, koffie, chocolade. Lekker prikkelend in de keel. Iets bitterheid op de achtergrond. Warm zoetig.

Spijssuggestie Ik zou er niets bij eten maar gewoon van genieten. Of geniet het als een alternatief voor dessertwijn

9,6

"Dit bier kan ik het beste als een ervaring in plaats van een drankje omschrijven. Dit is 1 van de meest complete bieren die ik geproefd heb. Een belangrijke aanrader is wel om dit bier te schenken op de temperatuur van tussen de 12 en 16 graden te schenken die door de brouwer aangeraden wordt. "

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

7,1 Zicht Een compleet zwart, niet doorzichtig bier wat ik erg mooi vind omdat het niet vaak voorkomt. Verder een flinke bruine / zandkleurige, snel afbrokkelende schuimkraag.

9,0 Neus Een bijzonder prettige, innemende geur van voornamelijk de donkere mout. Maar ook is er koffie, toffee en chocolade waar te nemen. Ver op de achtergrond is ook het relatief hoge percentage alcohol aanwezig, maar slechts als een lichte zweem.

9,6 Smaak Een ware smaak explosie. Je proeft de cognac van het vat waar dit bier op gerijpt is, de donkere mout, chocolade en koffie. Opmerkelijk is dat de alcohol nauwelijks waarneembaar is, op een positieve manier. Het bier heeft een heerlijk romig mond gevoel. En een zachte zoete nasmaak die lang aanhoudt.

Spijssuggestie Dit bier is wat mij betreft te mooi om de smaak met eten te beïnvloeden.

9,0

"Prachtige donkere Baltic Porter met een mooie viskeuze structuur."

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

9,0 Zicht Donker bier met weinig schuim.

9,0 Neus Mooie verschillende smaaknuances, o.a. moutig, zoet met smaken van chocolade, cognac en zelfs licht fruitig.

Smaak Ik proef donkere chocolade, mout en karamel.

Spijssuggestie Lekker niets erbij...

9,4

"In cognac vaten gerijpte en met keizerlijk ogende rode, tranend lekkende in kaarsvet sliertjes, maar opgedroogde zegellak lijkende plastic afgedichte kroonkurk op een Imperial Baltic Porter. Hoe artificieel wil je het hebben. Als je dit vaker tegenkomt kan het - zeker bij dikkere lagen - grote en storend ophoudende vieze rommel veroorzakende gevolgen hebben tijdens het openen van de fles. Waarvoor speciaal gereedschap te voorschijn moet komen, wat veel tijd neemt. Dat mag niet de bedoeling zijn, maar afsluiten tegen oxidatie lijkt gegarandeerd, waardoor langere bewaring van geschikt bier beter mogelijk kan zijn. Toch beloofde dat wat die sealing en daagde uit. Dus gauw geprobeerd open te trekken dat flesje wat hier nog slechts een kleine klus bleek. Waarna de ontdekking: de kwaliteit van dit bier zeker niet te licht opvatten. Een verborgen geheim?"

Ton van der Koppel

19.960

Review
Aroma
Zoet
Bitter
Moutig
Body
Koolzuur
Alcohol

9,3 Zicht Pikzwart (tijdens inschenken nog donkerbruin). Ondoorzichtig. Matig, fijn tegen donkerbruin aan schuim, dat zachtjes weg bruist.

9,3 Neus Rijk spectrum aan tinten cognac vat, want je weet al wat zou moeten komen. Geen boventonen van bijvoorbeeld hout. Suggestie dat er nog zaken verborgen blijven, maar die komen wellicht met de smaak.

9,5 Smaak Fantastische romig crèmige iets donkere en van alcohol doortrokken smaak met enige bitterheid. Heel subtiel in de smaakzetting met ook nog wat zoete sporen. Een vol bier, dus niet licht of melkachtig. Krachtig en volwaardig vertoon van een donker bier dat weer een net even andere toonladder bestijgt dan een stout waarin sterke mokka bijvoorbeeld. De inhoudelijke vatrijpings en hout smaken zijn volledig opgenomen in dit bier, figureren nog slechts in de achtergrond maar blijven op een mooie manier goed te proeven. In de nasmaak nog wel een sterk bitter en iets hout. Drogig.

Spijssuggestie Zoek gerechten die passen bij de bittere en wat droge kant van dit bier ((gedacht kan worden aan gebakken (kippen)levers)). Ook van donkere chocolade vervulde zaken komen goed van pas.

8,0

"Voor de donkere nachten, qua kleur is dat absoluut waar. Qua geur en smaak is het een nacht met vuurwerk. Donker fruit, espresso en cognac luiden het feest in."

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

7,5 Zicht Zo zwart als de nacht. Die omschrijving klopt aardig. Zwart (diep diep donkerbruin) ondoorzichtig bier, met een kleine bruine schuimkraag die wat voeding blijft krijgen van het koolzuur. Buiten dat voegt de vormgeving van de fles, met zo'n verzegelde kroonkurk wel wat toe voor de beleving

8,5 Neus Ik heb me enigszins laten leiden door wat de brouwer schrijft wat ik allemaal zou moeten ruiken. Het donkere fruit, de espresso en de cognac komen daarin voor mij naar voren.

8,0 Smaak Dit is een bier voor kleine slokjes. Niet alleen vanwege het alcoholpercentage, maar ook om de smaak goed tot je te kunnen nemen. De bitterheid van het bier blijft een beetje verscholen, hoewel de espresso en gebrande mouten wel degelijk in de smaak zitten. Ook de cognac komt hier weer terug.

Spijssuggestie Munster Gerome (kaas)

9,4

"Mooi bier met complexe smaken"

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

9,0 Zicht Mooie donkere kleur met kleine ietwat donkere schuimkraag

9,6 Neus Heerlijke aroma’s

10,0 Smaak Ware smaaksensatie

Spijssuggestie Beef wellington

10,0

"fantastisch bier. Voor iedere bier liefhebber zeker een aanrader is weinig wat hier in de buurt komt."

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

9,1 Zicht Intens donker, met weinig schuim, niet doorzichtig komt intens over.

10,0 Neus Koffie, cognac en gebrande mout

10,0 Smaak Koffie, karamel, zoetigheid en romig

Spijssuggestie Verse geitenkaas en diverse Franse kazen zou ik niet zo snel eten bij een uitgebreide maaltijd.

Grutte Pier wint gouden medaille bij Dutch Beer Challenge 2024

Met grote trots kondigt Grutte Pier Brouwerij aan dat zij een gouden medaille heeft gewonnen tijdens de Dutch Beer Challenge 2024.

Verder lezen

Dutch Beer Challenge 2024 - de uitslag

De prijswinnaars van de tiende editie van de Dutch Beer Challenge zijn bekend gemaakt. Er zijn weer een boel blije brouwers!

Verder lezen

Wel of geen schijfje citroen in je bier?

Je bestelt een witbier. Niet zelden krijg je dan een schijfje citroen met een stampertje erbij. Is dat ok?

Verder lezen

Geef het perfecte cadeau: de Bierista Bieropleiding

Wist je dat Bierista een fraaie cadeaubox heeft?! Zo geef je heel eenvoudig een onvergetelijk cadeau: de Bierista Bieropleiding.

Verder lezen