9,1

Põhjala Cellar Series Öö XO

Pohjala Beer (49)

Põhjala Cellar Series Öö XO is een Baltic Porter. Öö is Ests voor 'nacht'. Een Baltic Porter zo donker als de winternachten in Estland. Sterk genoeg om je warm te houden tijdens de koude avonden. Gebruikte moutsoorten: Pale ale, Munich, Carafa II Special, Special B, Chocolate malt, Crystal 300, Demerara sugar. Gebruikte hop: Magnum, Northern Brewer. Deze speciale versie van de Öö, heeft een aantal maanden gerijpt op cognac vaten.

Details

Brouwerij
Bierstijl
Alcohol
11.5%
Categorie
Intens en Uitdagend
Spijzen
Gekruide gerechten, Vleesgerechten, Pittige en belegen kazen, Zoete desserts
Drinktemp.
12 °C
Volume
33 cl
Drinkmoment
Haardvuur, In goed gezelschap, Alleen, bij een boek, Voor het slapen gaan
Gisting
Bovengistend

Mijn bieren

9,1

Het oordeel van de Bierista's

Põhjala Cellar Series Öö XO is beoordeeld met een gemiddelde van 9,1 door onze Bierista's

9,2

Smaak

8,3

Zicht

9,0

Neus

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

Ben je Bierista? Login en schrijf een review en ontvang +10

Reviews worden alleen geschreven door onze Bierista’s. Jij kunt nu ook Bierista worden door de Bierista Bieropleiding te doen. Zo weten wij zeker dat je de juiste bierkennis in huis hebt om kwalitatief hoogwaardige beoordelingen te schrijven.

Bestel Bieropleiding
8,0

"Een goede barrel aged bier van pohjala met aroma's van koffie, chocolade, karamel, krenten en de cognac komt naar boven. Zwaar alcoholisch bier met een warme nasmaak en een kleverig mondgevoel. Een complexbier voor de bierliefhebber."

Review
Aroma
Zoet
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

7,5 Zicht Gitzwart bier met een licht bruine schuimkraag zoals je zelden ziet.

7,9 Neus Zware alcoholische geur met aeoma's van koffie, chocolade, krenten en iets houtigs

8,3 Smaak Heerlijke smaak van koffie, chocolade, karamel en je proeft de cognac lichtelijk terug. Verder merk je dat die goed alcoholisch is met een plakkend mondgevoel en een warme nasmaak.

9,0

"Is al lekker om eerst alleen aan te ruiken. Als je daar genoeg van hebt begin je voorzichtig met de eerste slok. Even laten inwerken, ogen dicht en je herkent de smaaktonen van gebrande mout, koffie, chocolade, rozijnen, rijp rood fruit"

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

7,5 Zicht Donker tot bijna zwart bier met een lichtbruine schuimkraag dat snel verdwijnt

9,0 Neus Zoetig tonen van chocolade, karamel, koffie, rood rijp fruit, rozijnen. Als je langer ruikt neem je de rookgeur waar

9,0 Smaak Gerookte mout, koffie, chocolade. Lekker prikkelend in de keel. Iets bitterheid op de achtergrond. Warm zoetig.

Spijssuggestie Ik zou er niets bij eten maar gewoon van genieten. Of geniet het als een alternatief voor dessertwijn

9,6

"Dit bier kan ik het beste als een ervaring in plaats van een drankje omschrijven. Dit is 1 van de meest complete bieren die ik geproefd heb. Een belangrijke aanrader is wel om dit bier te schenken op de temperatuur van tussen de 12 en 16 graden te schenken die door de brouwer aangeraden wordt. "

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

7,1 Zicht Een compleet zwart, niet doorzichtig bier wat ik erg mooi vind omdat het niet vaak voorkomt. Verder een flinke bruine / zandkleurige, snel afbrokkelende schuimkraag.

9,0 Neus Een bijzonder prettige, innemende geur van voornamelijk de donkere mout. Maar ook is er koffie, toffee en chocolade waar te nemen. Ver op de achtergrond is ook het relatief hoge percentage alcohol aanwezig, maar slechts als een lichte zweem.

9,6 Smaak Een ware smaak explosie. Je proeft de cognac van het vat waar dit bier op gerijpt is, de donkere mout, chocolade en koffie. Opmerkelijk is dat de alcohol nauwelijks waarneembaar is, op een positieve manier. Het bier heeft een heerlijk romig mond gevoel. En een zachte zoete nasmaak die lang aanhoudt.

Spijssuggestie Dit bier is wat mij betreft te mooi om de smaak met eten te beïnvloeden.

9,0

"Prachtige donkere Baltic Porter met een mooie viskeuze structuur."

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

9,0 Zicht Donker bier met weinig schuim.

9,0 Neus Mooie verschillende smaaknuances, o.a. moutig, zoet met smaken van chocolade, cognac en zelfs licht fruitig.

Smaak Ik proef donkere chocolade, mout en karamel.

Spijssuggestie Lekker niets erbij...

9,4

"In cognac vaten gerijpte en met keizerlijk ogende rode, tranend lekkende in kaarsvet sliertjes, maar opgedroogde zegellak lijkende plastic afgedichte kroonkurk op een Imperial Baltic Porter. Hoe artificieel wil je het hebben. Als je dit vaker tegenkomt kan het - zeker bij dikkere lagen - grote en storend ophoudende vieze rommel veroorzakende gevolgen hebben tijdens het openen van de fles. Waarvoor speciaal gereedschap te voorschijn moet komen, wat veel tijd neemt. Dat mag niet de bedoeling zijn, maar afsluiten tegen oxidatie lijkt gegarandeerd, waardoor langere bewaring van geschikt bier beter mogelijk kan zijn. Toch beloofde dat wat die sealing en daagde uit. Dus gauw geprobeerd open te trekken dat flesje wat hier nog slechts een kleine klus bleek. Waarna de ontdekking: de kwaliteit van dit bier zeker niet te licht opvatten. Een verborgen geheim?"

Ton van der Koppel

19.960

Review
Aroma
Zoet
Bitter
Moutig
Body
Koolzuur
Alcohol

9,3 Zicht Pikzwart (tijdens inschenken nog donkerbruin). Ondoorzichtig. Matig, fijn tegen donkerbruin aan schuim, dat zachtjes weg bruist.

9,3 Neus Rijk spectrum aan tinten cognac vat, want je weet al wat zou moeten komen. Geen boventonen van bijvoorbeeld hout. Suggestie dat er nog zaken verborgen blijven, maar die komen wellicht met de smaak.

9,5 Smaak Fantastische romig crèmige iets donkere en van alcohol doortrokken smaak met enige bitterheid. Heel subtiel in de smaakzetting met ook nog wat zoete sporen. Een vol bier, dus niet licht of melkachtig. Krachtig en volwaardig vertoon van een donker bier dat weer een net even andere toonladder bestijgt dan een stout waarin sterke mokka bijvoorbeeld. De inhoudelijke vatrijpings en hout smaken zijn volledig opgenomen in dit bier, figureren nog slechts in de achtergrond maar blijven op een mooie manier goed te proeven. In de nasmaak nog wel een sterk bitter en iets hout. Drogig.

Spijssuggestie Zoek gerechten die passen bij de bittere en wat droge kant van dit bier ((gedacht kan worden aan gebakken (kippen)levers)). Ook van donkere chocolade vervulde zaken komen goed van pas.

Gas is groener bij Grolsch

Grolsch heeft gas opgewekt uit het eigen afvalwater. Deze innovatie levert per jaar zo'n miljoen kubieke meter groen gas op.

Verder lezen

Lekker proeven - drie bieren uitgelicht

Bierista's houden van een goed glas bier. Dagelijks komen er vanuit de community vele nieuwe expert-reviews. We lichten er drie bieren uit.

Verder lezen

Duvel - wat je wilt weten over deze gouden klassieker

Duvel is een echte klassieker. Hier een kleine ode aan dit Belgische bier dat zich moeiteloos staande houdt in al het smaakgeweld dat tegenwoordig op ons afkomt.

Verder lezen

Beer, bike en barbecue bij Brouwersnös

Hou je van fietsen, bier en een smakelijk Bbq-gerecht? Dan moet je op 21 augustus bij Brouwersnös in Groenlo zijn.

Verder lezen