8,8

Põhjala Cellar Series Öö XO

Pohjala Beer (24)

Põhjala Cellar Series Öö XO is een Baltic Porter. Öö is Ests voor 'nacht'. Een Baltic Porter zo donker als de winternachten in Estland. Sterk genoeg om je warm te houden tijdens de koude avonden. Gebruikte moutsoorten: Pale ale, Munich, Carafa II Special, Special B, Chocolate malt, Crystal 300, Demerara sugar. Gebruikte hop: Magnum, Northern Brewer. Deze speciale versie van de Öö, heeft een aantal maanden gerijpt op cognac vaten.

Details

Brouwerij
Bierstijl
Alcohol
11.5%
Categorie
Intens en Uitdagend
Spijzen
Gekruide gerechten, Vleesgerechten, Pittige en belegen kazen, Zoete desserts
Drinktemp.
12 °C
Volume
33 cl
Drinkmoment
Haardvuur, In goed gezelschap, Alleen, bij een boek, Voor het slapen gaan
Gisting
Bovengistend
8,8

Het oordeel van de Bierista's

Põhjala Cellar Series Öö XO is beoordeeld met een gemiddelde van 8,8 door onze Bierista's

8,8

Smaak

8,6

Zicht

8,9

Neus

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

Ben je Bierista? Login en schrijf een review en ontvang +10

Reviews worden alleen geschreven door onze Bierista’s. Jij kunt nu ook Bierista worden door de Bierista Bieropleiding te doen. Zo weten wij zeker dat je de juiste bierkennis in huis hebt om kwalitatief hoogwaardige beoordelingen te schrijven.

Bestel Bieropleiding
9,0

"Prachtige donkere Baltic Porter met een mooie viskeuze structuur."

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

9,0 Zicht Donker bier met weinig schuim.

9,0 Neus Mooie verschillende smaaknuances, o.a. moutig, zoet met smaken van chocolade, cognac en zelfs licht fruitig.

Smaak Ik proef donkere chocolade, mout en karamel.

Spijssuggestie Lekker niets erbij...

9,4

"In cognac vaten gerijpte en met keizerlijk ogende rode, tranend lekkende in kaarsvet sliertjes, maar opgedroogde zegellak lijkende plastic afgedichte kroonkurk op een Imperial Baltic Porter. Hoe artificieel wil je het hebben. Als je dit vaker tegenkomt kan het - zeker bij dikkere lagen - grote en storend ophoudende vieze rommel veroorzakende gevolgen hebben tijdens het openen van de fles. Waarvoor speciaal gereedschap te voorschijn moet komen, wat veel tijd neemt. Dat mag niet de bedoeling zijn, maar afsluiten tegen oxidatie lijkt gegarandeerd, waardoor langere bewaring van geschikt bier beter mogelijk kan zijn. Toch beloofde dat wat die sealing en daagde uit. Dus gauw geprobeerd open te trekken dat flesje wat hier nog slechts een kleine klus bleek. Waarna de ontdekking: de kwaliteit van dit bier zeker niet te licht opvatten. Een verborgen geheim?"

Ton van der Koppel

19.670

Review
Aroma
Zoet
Bitter
Moutig
Body
Koolzuur
Alcohol

9,3 Zicht Pikzwart (tijdens inschenken nog donkerbruin). Ondoorzichtig. Matig, fijn tegen donkerbruin aan schuim, dat zachtjes weg bruist.

9,3 Neus Rijk spectrum aan tinten cognac vat, want je weet al wat zou moeten komen. Geen boventonen van bijvoorbeeld hout. Suggestie dat er nog zaken verborgen blijven, maar die komen wellicht met de smaak.

9,5 Smaak Fantastische romig crèmige iets donkere en van alcohol doortrokken smaak met enige bitterheid. Heel subtiel in de smaakzetting met ook nog wat zoete sporen. Een vol bier, dus niet licht of melkachtig. Krachtig en volwaardig vertoon van een donker bier dat weer een net even andere toonladder bestijgt dan een stout waarin sterke mokka bijvoorbeeld. De inhoudelijke vatrijpings en hout smaken zijn volledig opgenomen in dit bier, figureren nog slechts in de achtergrond maar blijven op een mooie manier goed te proeven. In de nasmaak nog wel een sterk bitter en iets hout. Drogig.

Spijssuggestie Zoek gerechten die passen bij de bittere en wat droge kant van dit bier ((gedacht kan worden aan gebakken (kippen)levers)). Ook van donkere chocolade vervulde zaken komen goed van pas.

8,0

"Voor de donkere nachten, qua kleur is dat absoluut waar. Qua geur en smaak is het een nacht met vuurwerk. Donker fruit, espresso en cognac luiden het feest in."

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

7,5 Zicht Zo zwart als de nacht. Die omschrijving klopt aardig. Zwart (diep diep donkerbruin) ondoorzichtig bier, met een kleine bruine schuimkraag die wat voeding blijft krijgen van het koolzuur. Buiten dat voegt de vormgeving van de fles, met zo'n verzegelde kroonkurk wel wat toe voor de beleving

8,5 Neus Ik heb me enigszins laten leiden door wat de brouwer schrijft wat ik allemaal zou moeten ruiken. Het donkere fruit, de espresso en de cognac komen daarin voor mij naar voren.

8,0 Smaak Dit is een bier voor kleine slokjes. Niet alleen vanwege het alcoholpercentage, maar ook om de smaak goed tot je te kunnen nemen. De bitterheid van het bier blijft een beetje verscholen, hoewel de espresso en gebrande mouten wel degelijk in de smaak zitten. Ook de cognac komt hier weer terug.

Spijssuggestie Munster Gerome (kaas)

Bierbabbel met De Dochter van de Korenaar

Bierista Carlo had het genoegen voor een bierbabbel met de brouwers Ronald en Monique Mengerink van de Dochter van de Korenaar.

Verder lezen

Leffe is het online het meest populair

Bureau OAK deed onderzoek naar het online zoekgedrag op biermerken. Wat blijkt? Leffe is het populairst en er zijn regionaal opmerkelijke verschillen.

Verder lezen

Prijswinnende bieren in het proefglas bij Bierista's

De Bierista Community heeft afgelopen week weer heel veel bieren geproefd, waaronder enkele prijswinnende bieren. Wat vinden zij?

Verder lezen

Online proeverij door 5 Groningse brouwerijen

Vijf brouwerijen uit Groningen hebben de handen ineen geslagen en houden op vrijdag 4 december een grote online proeverij.

Verder lezen