Brouwerij IJssel

Onze topbieren

8,0

IJssel Uruz

Brouwerij IJssel

IJssel Uruz is een Quadrupel. Ook Uruz is één van de runen uit het oudste schrift gebruikt door de Germaanse volkeren van Noord-Europa. De wilde oeros met de machtige hoorns die duizenden jaren in de wouden van Noord-Europa ronddoolde. Kracht, moed, ontembaar en vastberaden net als de smaaksensatie van deze Quadrupel. Uruz krijgt zijn mooie donker kleur door naast de Pils- en Munchener mout gebruik te maken van Caramunich, Special B en Wheat Black mout. Naast de grote hoeveelheid mout wordt er een flinke lading Kandijsuiker gebruikt om op de 10% alcohol uit te komen! Twee soorten bitterhops: Cascade en Hersbruker geven dit bier zijn kenbare smaak. Tijdens het koken nog gemalen koriander korrels toegevoegd. Als gist is de Fermentis Safbrew T-58 gebruikt.

Zware bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Nieuw
7,6

IJssel Dagaz

Brouwerij IJssel

Deze Irish Stout is een “All Grain” Stout, dit betekent zonder andere toevoegingen zoals kruiden en/of suiker. Als hoofdbestanddeel is Pale mout gebruikt, daarnaast zijn er geroosterde gerst en gerstvlokken in gegaan. East Kent Golding is het enige hopsoort wat gebruikt is en als gist is de S-04 van Fermentis gebruikt. Dagaz, de voorlaatste rune uit de oude Futhark en de rune van (dag)licht. Dagaz is het licht in de duisternis waardoor wij in staat zijn om ons heen te kijken. De letterlijke betekenis van Dagaz is licht. Maar ook deze rune heeft een figuurlijke betekenis, ze staat namelijk voor duidelijkheid en verlichting. Je maakt een doorbraak mee waardoor alles opeens duidelijk is en op z’n plek valt. Dat lichtje aan het eind van de tunnel. Dagaz ziet er uit als een Lemniscaat (het oneindigheidssymbool) en dat past ook wel. Want hoe heftig ook, er komt altijd een volgende dag. Deze rune staat voor een eindeloos herhalende cycli, zoals het overgaan van de dag in de nacht en de nacht in de dag of van de zomer in de winter en weer in de zomer, of het positieve in het negatieve. Dagaz symboliseert ook het eeuwige licht dat zelfs in de diepste duisternis aanwezig is. Het zoeken naar en voeden van dit innerlijke licht steunt de spirituele strijder in de duisternis en geeft ons moed om vol te houden en de nieuwe dageraad af te wachten.

Stout en Porter

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

7,6

IJssel Wunjo

Brouwerij IJssel

IJssel Wunjo is een Blond bier van 4,7%. Het bier is een van de runen uit het oudste schrift gebruikt door de Germaanse volkeren van Noord-Europa. Wunjo staat goed nieuws en succes. Het correspondeert met de kleur goudgeel. Geen betere Rune om dit Blond bier te omschrijven.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Nieuw
7,4

IJssel Yule

Brouwerij IJssel

Yule- of Joelfeest is het Scandinavisch Winterzonnewendefeest. Dit feest stamt af van een Germaanse traditie. Een bewaard fragment van een Gothische kalender uit de zesde/zevende eeuw bevat een bijschrift wat verwijst naar deze Joeltijd. Het feest valt in de periode aansluitend aan de kortste dag van het jaar (21 december). In deze periode werden vuren ontstoken. In gedichten uit 900 word er gesproken over “Joeldrinken” van Zeekrijgers. De uitdrukking Joeldrinken duidt erop dat het drinken een wezenlijk bestanddeel van de festiviteiten vormde. Pilsmout en Pale Ale zijn de grootste bestandsdelen van dit Winterbier. Aangevuld met een Karamel mout, Special B en een donker Mroost om de mooie kleur te krijgen. Twee soorten hop: Cascade heeft de gehele kooktijd meegekookt en de Hallertauer Mittefrueh de laatste 10 minuten. De kruidige smaak komt van anijs zaden, koriander en kaneel en als gist is de US-05 toegevoegd.

Winterbier

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

7,4

IJssel Tarwõ

Brouwerij IJssel

Het Germaanse woord Tarwõ betekent tarwe. Het woord Weizen vertaald uit het Duits is ook tarwe. Een Weizen bier bestaat minimaal uit 50% tarwemout. Mochten de Germanen in hun tijd een tarwe bier gemaakt hebben dan had die hoogstwaarschijnlijk Tarwõ geheten. De Germanen verbouwden meerdere granen. Tarwe werd gebruikt voor brood en pap. Van gert brouwden ze bier. De kans dat de Germanen dus een Weizen gemaakt hebben is klein, maar wie weet...?

Weizen

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

7,4

IJssel Mannaz

Brouwerij IJssel

Mannaz is en rune uit het oudste schrift gebruikt door Germaanse volkeren, De rune duidt op de mensheid. Opgebouwd uit het dubbele teken Wunjo heeft het de vorm van twee gespiegelde banieren. Dit wijst ernaar dat mensen als spiegels fungeren voor elkaar. Mannaz wordt geassocieerd met de havik en rode kleur.

Dubbel

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

7,2

IJssel Bappir

Brouwerij IJssel

De naam Bappir verwijst naar een brood die de Sumeriërs gebruikten voor het brouwen van bier in Mesopotamië. Eén van de eerste vermeldingen van bier staat op kleitabletten van 4500 jaar voor Chr. Vloeibaar brood noemden de Sumeriërs dit en dronken dit met een rietje. De broden werden gebakken met gerstemeel, water, druivenpitten en kruiden. Vooral koriander, kardemon en kaneel werden gebruikt. Kruiden die ook aan dit bier van Brouwerij IJssel zijn toegevoegd. De Grieken noemde Mesopotamië "Land tussen rivieren". Dit is een mooie verwijzing naar de Krimpenerwaard gelegen tussen de Hollandsche IJssel en de Lek. De plek waar Brouwerij IJssel dit recept nu met trots brouwt.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

7,2

IJssel Pertho

Brouwerij IJssel

IJssel Pertho is een IPA. De Rune Pertho staat voor een onverwachte gebeurtenis of verandering. De vorm is een ketel op zijn kant. Dit correspondeert met de legende van Aegir die hop in het bier gooide als wraakactie tegen Thor. Hoe kon hij weten dat de Vikingen juist daardoor dat beschouwden als een Godendrank. De IPA staat bekend om zijn hoppige karakter dus sluit mooi aan bij deze rune en legende.

IPA (India Pale Ale)

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Bronckhorster Brouwerij van de maand

Bronckhorster Brewing Company is Brouwerij van de Maand bij Bierista. En daar hoort natuurlijk een supervoordelige bieraanbieding bij.

Verder lezen

Bockbier in trek bij Bierista's

Het is het seizoen van Bockbier. Het lijkt er op alsof er meer verschillende bieren op de markt zijn dan ooit. Bierista's proeven en beoordelen.

Verder lezen

Brouwerij Maximus wint verkiezing Lekkerste Bockbier

Elk jaar wordt het Lekkerste Bockbier gekozen. Dit jaar ging de titel naar Brouwerij Maximus met de Bock 7.

Verder lezen