Nieuwe fermentatietanks The Musketeers

7 februari 2019

Bij Brouwerij The Musketeers zijn deze week vier grote fermentatietanks via het dak geplaatst. Een spectaculaire levering voor de craftbierbrouwerij die in mei haar deuren in Sint-Gillis-Waas in België opent. De tanks kwamen met een uitzonderlijk transport vanuit Bulgarije.


In augustus vorig jaar werd de eerste steen gelegd van de Belgische brouwerij The Musketeers, die nationaal en internationaal al jaren scoort met zijn Troubadour-bieren. De brouwerij moet de nieuwe toeristische trekpleister worden voor het Waasland op de voormalige steenbakkerssite in Sint-Gilis Waas. Naast brouwerijbezoeken zullen liefhebbers ook kunnen genieten van wat lekkers in het brouwerijcafé.

Spectaculaire plaatsing

Met de plaatsing van de vier fermentatietanks is de brouwerij bijna helemaal brouwklaar. Eerder in januari werden er al de volledige brouwzaal en moutsilo’s geleverd. De levering en plaatsing van deze fermentatietanks is niet zo eenvoudig. “De tanks zijn zo groot dat ze met een kraan via het dak in de brouwerij geplaatst moeten worden. En dat is milimeterwerk. We wisten slechts enkele dagen op voorhand wanneer exact de tanks uit Bulgarije met een uitzonderlijk transport zouden aankomen. Veel hing af van de weersomstandigheden, en die waren niet optimaal eind januari. Maar ze zijn eindelijk aangekomen en maken onze brouwerij compleet. Vanaf eind maart willen we hier onze eerste Troubadour- en andere speciaalbieren brouwen. Wij kijken er alvast naar uit”, vertelt Stefaan Soetemans van The Musketeers.

Het bier wordt geboren

In de fermentatietank gebeurt één van de laatste stappen van het brouwproces en wordt het bier ‘geboren’. Het gekoelde wort gaat naar de fermentatietank en na het toevoegen van gist start hier de fermentatie. Leuk om weten: één fermentatietank heeft een inhoud van 12.000 liter, dat is goed voor zo’n 48.000 glazen Troubadour.

Hoge kwaliteitseisen

Met een brouwzaal van het vermaarde Duitse Rolec wordt de lat hoog gelegd. Rolec installeerde eerder al brouwzalen bij o.a. Brew Dog(Schotland), Meantime (VK), Lagunitas(VS) en het Belgische Sint-Bernardus. In de bierwereld zijn dat zeer gerenommeerde brouwerijen.
In de nieuwe Wase brouwerij kan per batch 60 hectoliter gebrouwen worden, omgerekend zo’n 24.000 glazen Troubadour. Een volautomatische afvulmachine vult en verwerkt vervolgens 6000 flessen per uur. De brouwerij brouwt vandaag 8000 hectoliter per jaar. Binnen drie jaar wil The Musketeers dat volume bijna verdubbelen en 15.000 hectoliter bier per jaar produceren.
De opening van de brouwerij en het brouwerijcafé is voorzien begin mei. De nieuwe brouwerij verwacht jaarlijks 25.000 bezoekers over de brouwvloer te krijgen.


Bekende bieren van The MusketeersBlockimage bimage 889

Blockimage bimage 890