Preuve, Prooste en Praote bij De Zoes

4 juli 2020
Lekker weg in eigen land! En dan kan het zo maar gebeuren dat je jezelf terug vindt in het Noord-Limburgse plaatsje Helden. Helden, ik had er niet eerder van gehoord. Het is een dorp met iets meer dan 6200 inwoners onder de rook van Venlo. Het ligt in de oksel van de A67 en A73. Veel noemenswaardige bezienswaadigheden heeft Helden niet, maar wat je hier echt niet mag missen is De Zoes!


De Zoes is een prachtige horecazaak met een bescheiden terras aan de voorzijde en ruim bemeten belevingsterras aan de achterzijde. Een heus belevingsterras, inderdaad. Daar zo meer over. Het interieur is modern met een stevige stamtafel, een grote bar en een tweede bar in de vorm van een grote koperen brouwketel. Opvallend is de deels glazen vloer, waar je zo de kelder in kijkt. Hier zie je koperkleurige biertanks en een wand vol bijzondere bieren die zich in alle rust verder mogen ontwikkelen.

Trekpleister

Frank van Meegen is het gezicht van de zaak. Samen met zijn oom heeft hij het oude café, waar nog niet zo lang geleden dagelijks maar anderhalve man en een paardekop bier kwam drinken, omgeturnd tot een eigentijds horecabedrijf dat dé trekpleister voor het dorp is geworden. Als wij er op een zonnige zaterdagavond aankomen kunnen we nog net een plekje vinden op het terras. Jong, oud, gezinnen, een clubje vriendinnen, allemaal genieten ze van een hapje en drankje.

Schneider Weisse

Frank (30) houdt van goede producten en van een goede presentatie. Dat zien we als we onze sate geserveerd krijgen. De fraai opgemaakte plank ziet er verrukkelijk uit! Dat geldt ook voor de perfecte getapte Schneider Weisse Original TAP 7. Het is een van de vele bieren die De Zoes op tap heeft, die goed getapt tranen van geluk kunnen opleveren. We hadden ook kunnen kiezen voor bijvoorbeeld La Chouffe, Cornet, Gouverneur Blond of het eigen brouwsel de Tripel 'Gielke', vernoemd naar Giel van Soest. Hij was het, die in 1937 café De Zoes oprichtte.

In de kelder

De bieren op de tap is slechts een fractie van het bieraanbod. De echte bierliefhebber raakt hier niet uitgeproefd. "We hebben meer dan 350 bieren op de kaart", zegt Frank zonder blikken of blozen. We staan inmiddels in de rijpingskelder waar verschillende jaargangen van bijvoorbeeld Cuvee van de Keizer, Chimay Blauw Grande Reserve, Schneider Weisse Aventinus TAP 6 en flessen La Trappe Quadrupel geduldig liggen te wachten.

Belevingsterras

Al dat lekkers smaakt nog beter op een zonovergoten belevingsterras aan de achterzijde van enorme pand. Daar spuit de hop de lucht in. "We hebben een aantal hopsoorten aangeplant, die ook verwerkt zijn in de populaire bieren op onze kaarten. Het is toch leuk dat je tegen je gast kunt zeggen dat daar de hopsoort groeit, die gebruikt is voor zijn bier. Daarnaast groeien rond het terras bessen en kruiden, die we in onze gerechten verwerken."

Perfecte pleisterplaats

Het plezier straalt er vanaf als Frank vertelt over zijn vak. Niet alleen bij hem, ook bij zijn collega's. De uitstraling, de kwaliteit en de veelzijdigheid leverde De Zoes diverse prijzen op, waaronder de titel 'Het leukste café van Limburg'. Helden zal niet meer uit ons geheugen verdwijnen. Het is een perfecte pleisterplaats voor elke bierliefhebber met trek. Zeer gastvrij, enorm assortiment bieren en smaakvolle gerechten tegen een goede prijs. Warm aanbevolen!

De Zoes, Preuve, Prooste, Praote
Molenweg 7
Helden
info@dezoes.nl


Frank van Meegen van De Zoes in Helden.