Big Drop Brewing laat zien dat donker bier ook zonder alcohol kan

9 januari 2020
Is het je wel eens opgevallen dat veruit de meeste alcoholvrije bieren blonde bieren zijn? Je moet zoeken om een alcoholvrij donker bier te vinden. Ik heb er een gevonden: een Stout. Op de proeftafel staat de Stout met 0,5% van Big Drop Brewing.

Deze alcoholvrije Stout is gebrouwen met gerstemout, haver en rogge. Bovendien zijn er cacaobonen aan toegevoegd en is er gebruik gemaakt van lactose. Lactose wordt vaak gebruikt om een Stout een zacht, fluwelen touch te geven. Het aantal kcal is heel precies vermeld: 46,72 per 100 ml. Dat is best veel voor een alcoholvrij bier. Maar ja, dit is een alcoholvrije Stout en geen Pils zonder alcohol.

Bruine schuimkraag

Bij het inschenken vult het zeer donkere, bijna zwarte bier het glas. Als ik ruw inschenk ontstaat er een schuimkraag. Die heeft een bruine kleur. De hoeveelheid schuim houdt niet over en verdwijnt snel. Gauw even een foto maken ...

Koffie

De geur is zoals je verwacht vooral van gebrande mout, koffie en chocolade. Dat zijn ook de eerste associaties bij het proeven. De gebrande mout geeft een bitterheid die je verwacht bij een Stout. Tonen van koffie zijn onmiskenbaar. Na het doorslikken komen de cacaotonen naar voren en voel je ook de fluwelen touch van de lactose. Bij elke slok popt de cacao eventjes op om ook weer snel te verdwijnen. De nasmaak bestaat uit een milde gebrande bitterheid, die zo typerend is voor de bierstijl Stout.

Body

Big Drop Brewing Stout won in 2017 een zilveren medaille tijdens de World Beer Awards. Ik ben toch wel benieuwd hoeveel concurrentie dit bier had in zijn categorie. Niet dat dit een slecht bier is, integendeel. Maar een echte prijswinnaar is het wat mij betreft ook niet. Dit alcoholvrije bier heeft alle kenmerken van Stout, maar het mist toch wel body. De cacaobonen maskeren dat enigszins.

Leuke ervaring

Leuk om dit een keer te proeven en te ervaren dat er ook smaakvolle alcoholvrije donkere bieren op de markt zijn. Dit is niet een bier waar ik snel op zal terugvallen. Dan kies ik toch liever voor een Stout met alcohol, want die heb je in soorten en maten. Een good old Guinness is bijvoorbeeld een prachtige Stout met 'slechts' 4,2% alcohol. Kijk je niet naar het alcoholpercentage dan is de keuze reuze: van silky Milk Stouts tot robuuste Russian Imperial Stouts met meer dan 10% alcohol.

Dry January

Bierista Alain Schepers trok in december het winnende lot op de redactie. Hij staat een maand lang droog. Hij is veroordeeld tot alcoholvrije bieren. Dat klinkt als een straf, maar is dat het ook? We hebben de afgelopen maanden al vele smaakvolle alcoholvrije bieren mogen proeven. Bovendien is het een feit dat al meer dan 1 op de 20 glazen bier die in ons land wordt gedronken een alcoholvrij bier is. Ben jij ook benieuwd wat Dry January aan ervaringen oplevert? Lees dan de komende weken mee.

Meer alcoholvrij

Bierista heeft een speciale 'alcoholvrij pagina'. Hier vind je alles over alcoholvrije bieren. In het kader van Dry January schreef Alain de volgende artikelen: