Achelse Kluis verliest trappistenstatus

21 januari 2021
Achelse Kluis is niet langer een officieel trappistenbier. De brouwerij heeft die status verloren nu de laatste broeders uit het klooster zijn verhuisd.

Om het felbegeerde logo Authentic Trappist Product te mogen voeren moeten bierbrouwerijen aan een aantal strenge eisen voldoen. Een daarvan is dat het bier gebrouwen moet worden in het klooster door monniken of tenminste onder toezicht van de monniken. Door de verhuizing van de laatste bewoners van Achelse Kluis wordt niet meer aan die voorwaarde voldaan en dus heeft de trappistenvereniging geoordeeld dat Achelse Kluis niet langer het logo mag voeren.

Westmalle

De bieren van Achelse Kluis blijven op de markt verschijnen. Ze worden nu gebrouwen onder toezicht van trappistenbrouwerij Westmalle. Even was er de hoop dat door deze constructie het logo behouden kon blijven, maar die hoop bleek ijdel.

Westvleteren

Nu Achelse Kluis geen officiële trappistenbrouwerij meer is, telt Belgie nog vijf trappistenbrouwerijen: Westvleteren, vooral bekend van het iconische bier de Westvleteren 12; Westmalle die de stiijliconen Westmalle Dubbel en Westmalle Tripel brouwt; Chimay, bekend van onder meer de Chimay Rood, Chimay Wit en de Chimay Blauw; Rochefort, bekend van de Rochefort 6, Rochefort 8 en de Rochefort 10 en de Chimay Blauw, en uiteraard Orval.

La Trappe

Nederland kent twee trappistenbrouwerijen. De minste bekende is Trappistenbrouwerij De Kievit in Zundert. Hier worden de Zundert 8 en de Zundert 10 gebrouwen. Heel bekende is La Trappe in Berkel-Enschot. Bekendste bieren die hier vandaan komen zijn de La Trappe Blond, La Trappe Dubbel, La Trappe Tripel en het vlaggenschip La Trappe Quadrupel.