Geuze

Geuze of Gueuze is een blend van verschillende Lambiek-bieren. Deze Lambiek-bieren van verschillende leeftijden worden gemengd, ook wel versneden genoemd. Geuzes zijn altijd ongefilterd en ongepasteuriseerd. Ze zijn overwegend zuur van smaak. De smaak heeft een wijnachtig karakter en is vaak complex. Geuzes kunnen worden opgelegd, waarna ze zich tientallen jaren lang kunnen blijven ontwikkelen. Een 'normale' Geuze bestaat uit circa 60% eenjarige Lambiek, 30% tweejarige Lambiek en 10% driejarige Lambiek. Deze Lambiek-bieren worden 'gestoken' uit minstens tien verschillende houten vaten. Het bier is gebrouwen met ongemoute tarwe en met overjarige hopbellen, die nog wel hun anti-bacteriële eigenschappen bezitten, maar nauwelijks tot geen bitterheid meer afgeven. De Zennevallei en het Pajottenland, grofweg het gebied ten zuidwesten van Brussel, is bekend om zijn Geuzes en Lambiks. Het wort wordt blootgesteld aan de buitenlucht, waardoor er spontane gisting optreedt. De gisten in deze streek, die voor de spontane gisting zorgen geven een uniek smaakpallet. De HORAL, de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambikbieren, is in 1997 opgericht ter bescherming, ter promotie en om de kwaliteit te bewaken van deze bijzondere bieren.

Bierpaspoort Geuze Lambiek

Zicht:

Geel tot amberkleurig, weinig tot geen schuim, inzakkend. Het bier is helder tot licht troebel.

Geur:

Complex met rinzige, zure tonen. Kenmerkend zijn de zure, fruitige tonen. Sommige Geuzes hebben een boerderij-achtige, dierlijke geur, die geassocieerd wordt met een paardendeken.

Smaak:

De basissmaak van een Geuze is zuur met fruitige, citrusachtige tonen. Kenmerken van cider, wijn en sherry komen vaak voor, net als aroma's van vanille, kurk en hout. De nasmaak is droog.

Algemene kenmerken

Alcoholpercentage: 5-8% Kleur: 12-25 EBC Bitterheid: 11-20 EBU Gisting: Spontane gisting, versneden met nagisting op fles. Glas: Tumbler, Flute Serveertemperatuur: 8-12 graden Celsius Bier-spijs combinaties: Frisse salades, zachte romige kaassoorten, vers fruit Voorbeelden: Boon Geuze, Oud Beersel Oude Geuze, Mort Subite Geuze, Girardin

Bestel de Bierista® Bieropleiding


Vergroot je bierkennis en haal je officiële Bierista® Bierdiploma. Erkende bieropleiding. Word Bierista met gemiddeld 15 uur thuis studeren en leer proeven als een pro met met een extra te bestellen bierpack voor praktijk deel bierkennis. De leukste en lekkerste online bier cursus van Nederland. Aanbevolen door de brouwers van Nederland, gewaardeerd met een 9.8.

Haal je Bierdiploma

Top 3 Geuze

7,2

Boon Oude Geuze

Boon

Boon Oude Geuze is een ware klassieker. De Oude Geuze is een blend van verschillende Lambiekbieren van verschillende leeftijden. Bij het mengen van de verschillende bieren toont de brouwer zijn waarde. De zure bieren van Boon zijn wereldberoemd; de Oude Geuze is dé klassieker.

Flavoured bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

6,1

Lindemans Gueuze

Lindemans

Lindemans Gueuze is gemaakt met vakmanschap van generaties. Deze Gueuze is zoet, zuur en droog en heeft aroma's van champagne en rabarber.

Flavoured bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Bier Top 100: Tripel Karmeliet veroverd zilver

Na vele inzedingen van de Bierista bierkenners is er weer een top 100 ontstaan. Wij hebben ze opgesomd in de Bier top 100 2024.

Verder lezen

Dit is geen gewoon blond bier… ontdek de La Trappe Blond Special Edition 2025

Heb jij ooit een slok genomen van een bier dat niet alleen je smaakpapillen, maar ook je hart raakt? Nee? Dan is het hoog tijd om kennis te maken met de La Trappe Blond Special Edition 2025. Want geloof ons: dit is veel meer dan een blondje om je vrijdagmiddag mee af te sluiten.

Verder lezen

Nieuwe Duvel Imperial Blond: rebels, krachtig en onweerstaanbaar zacht

Zet je schrap, bierliefhebber, want er waait een frisse, gedurfde wind door de kelders van Brouwerij Duvel Moortgat. Maak kennis met Duvel Imperial Blond – een tijdelijke maar indrukwekkende nieuwkomer binnen het iconische Duvel-assortiment.

Verder lezen

De rijke geschiedenis en variëteiten van bier

Ontdek de rijke geschiedenis, variatie en het brouwproces achter jouw favoriete bier.

Verder lezen