Geuze

Geuze of Gueuze is een blend van verschillende Lambiek-bieren. Deze Lambiek-bieren van verschillende leeftijden worden gemengd, ook wel versneden genoemd. Geuzes zijn altijd ongefilterd en ongepasteuriseerd. Ze zijn overwegend zuur van smaak. De smaak heeft een wijnachtig karakter en is vaak complex. Geuzes kunnen worden opgelegd, waarna ze zich tientallen jaren lang kunnen blijven ontwikkelen. Een 'normale' Geuze bestaat uit circa 60% eenjarige Lambiek, 30% tweejarige Lambiek en 10% driejarige Lambiek. Deze Lambiek-bieren worden 'gestoken' uit minstens tien verschillende houten vaten. Het bier is gebrouwen met ongemoute tarwe en met overjarige hopbellen, die nog wel hun anti-bacteriële eigenschappen bezitten, maar nauwelijks tot geen bitterheid meer afgeven. De Zennevallei en het Pajottenland, grofweg het gebied ten zuidwesten van Brussel, is bekend om zijn Geuzes en Lambiks. Het wort wordt blootgesteld aan de buitenlucht, waardoor er spontane gisting optreedt. De gisten in deze streek, die voor de spontane gisting zorgen geven een uniek smaakpallet. De HORAL, de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambikbieren, is in 1997 opgericht ter bescherming, ter promotie en om de kwaliteit te bewaken van deze bijzondere bieren.

Bierpaspoort Geuze Lambiek

Zicht:

Geel tot amberkleurig, weinig tot geen schuim, inzakkend. Het bier is helder tot licht troebel.

Geur:

Complex met rinzige, zure tonen. Kenmerkend zijn de zure, fruitige tonen. Sommige Geuzes hebben een boerderij-achtige, dierlijke geur, die geassocieerd wordt met een paardendeken.

Smaak:

De basissmaak van een Geuze is zuur met fruitige, citrusachtige tonen. Kenmerken van cider, wijn en sherry komen vaak voor, net als aroma's van vanille, kurk en hout. De nasmaak is droog.

Algemene kenmerken

Alcoholpercentage: 5-8% Kleur: 12-25 EBC Bitterheid: 11-20 EBU Gisting: Spontane gisting, versneden met nagisting op fles. Glas: Tumbler, Flute Serveertemperatuur: 8-12 graden Celsius Bier-spijs combinaties: Frisse salades, zachte romige kaassoorten, vers fruit Voorbeelden: Boon Geuze, Oud Beersel Oude Geuze, Mort Subite Geuze, Girardin

Top 3 Geuze

9,5

Lindemans Blossom Gueuze

Lindemans

Lindemans Blossom Gueuze is het logische vervolg op de Lindemans Spontan Basil. De brouwerij kreeg zo veel goede reacties op dat bier, dat besloten werd te kijken welke combinaties met specerijen en kruiden er nog meer gemaakt konden worden. De Blossom Gueuze is een nieuw geslaagd experiment. Het combineert de Lindemans Gueuze met vlierbessenbloesem. Het resultaat is verbluffend, zeker in combinatie met oesters en met kipgerechten.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

9,3

Vandenbroek Quetsch Watergeus

Brouwerij Vandenbroek

Vandenbroek Quetsch Watergeus is een gebalanceerd fris zurige Geuze vergist met twee soorten pruimen. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5,8%.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur

Nieuw
8,0

Gueuze Girardin 1882

Brouwerij Girardin

Gueuze Girardin 1882 is een Geuze. Een fris en fruitig bier met een alcoholpercentage van 5,0%.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Drie bieren om van te genieten

Bierista heeft weer drie bieren op een rijtje gezet, die je zeker eens gedronken wilt hebben. Warm aanbevolen deze IPA, Strong Ale en kruidge Tripel.

Verder lezen

BierButler Vrijdag: Roerei met cheddar en Tripel Karmeliet

Heb jij zin in een lekker weekend! Dat gaat op deze BierButler Vrijdag wel lukken met een roerei vergezeld door een Tripel Karmeliet.

Verder lezen

Bierverkoop gecrasht

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat de bierverkoop in ons land ongekend is gedaald. Het aantal bierbrouwerijen is ondanks alles gestegen!

Verder lezen

Biermarathon Utrechtse brouwers

Utrechtse brouwers houden een livestream op Facebook met 24x aandacht voor het Utrechtse bier in het Werkspoorcafé in Utrecht.

Verder lezen