Geuze

Geuze of Gueuze is een blend van verschillende Lambiek-bieren. Deze Lambiek-bieren van verschillende leeftijden worden gemengd, ook wel versneden genoemd. Geuzes zijn altijd ongefilterd en ongepasteuriseerd. Ze zijn overwegend zuur van smaak. De smaak heeft een wijnachtig karakter en is vaak complex. Geuzes kunnen worden opgelegd, waarna ze zich tientallen jaren lang kunnen blijven ontwikkelen. Een 'normale' Geuze bestaat uit circa 60% eenjarige Lambiek, 30% tweejarige Lambiek en 10% driejarige Lambiek. Deze Lambiek-bieren worden 'gestoken' uit minstens tien verschillende houten vaten. Het bier is gebrouwen met ongemoute tarwe en met overjarige hopbellen, die nog wel hun anti-bacteriële eigenschappen bezitten, maar nauwelijks tot geen bitterheid meer afgeven. De Zennevallei en het Pajottenland, grofweg het gebied ten zuidwesten van Brussel, is bekend om zijn Geuzes en Lambiks. Het wort wordt blootgesteld aan de buitenlucht, waardoor er spontane gisting optreedt. De gisten in deze streek, die voor de spontane gisting zorgen geven een uniek smaakpallet. De HORAL, de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambikbieren, is in 1997 opgericht ter bescherming, ter promotie en om de kwaliteit te bewaken van deze bijzondere bieren.

Bierpaspoort Geuze Lambiek

Zicht:

Geel tot amberkleurig, weinig tot geen schuim, inzakkend. Het bier is helder tot licht troebel.

Geur:

Complex met rinzige, zure tonen. Kenmerkend zijn de zure, fruitige tonen. Sommige Geuzes hebben een boerderij-achtige, dierlijke geur, die geassocieerd wordt met een paardendeken.

Smaak:

De basissmaak van een Geuze is zuur met fruitige, citrusachtige tonen. Kenmerken van cider, wijn en sherry komen vaak voor, net als aroma's van vanille, kurk en hout. De nasmaak is droog.

Algemene kenmerken

Alcoholpercentage: 5-8% Kleur: 12-25 EBC Bitterheid: 11-20 EBU Gisting: Spontane gisting, versneden met nagisting op fles. Glas: Tumbler, Flute Serveertemperatuur: 8-12 graden Celsius Bier-spijs combinaties: Frisse salades, zachte romige kaassoorten, vers fruit Voorbeelden: Boon Geuze, Oud Beersel Oude Geuze, Mort Subite Geuze, Girardin

Bestel de Bierista® Bieropleiding


Vergroot je bierkennis en haal je officiële Bierista® Bierdiploma. Erkende bieropleiding. Word Bierista met gemiddeld 15 uur thuis studeren en leer proeven als een pro met met een extra te bestellen bierpack voor praktijk deel bierkennis. De leukste en lekkerste online bier cursus van Nederland. Aanbevolen door de brouwers van Nederland, gewaardeerd met een 9.8.

Haal je Bierdiploma

Top 3 Geuze

7,2

Boon Oude Geuze

Boon

Boon Oude Geuze is een ware klassieker. De Oude Geuze is een blend van verschillende Lambiekbieren van verschillende leeftijden. Bij het mengen van de verschillende bieren toont de brouwer zijn waarde. De zure bieren van Boon zijn wereldberoemd; de Oude Geuze is dé klassieker.

Flavoured bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

6,1

Lindemans Gueuze

Lindemans

Lindemans Gueuze is gemaakt met vakmanschap van generaties. Deze Gueuze is zoet, zuur en droog en heeft aroma's van champagne en rabarber.

Flavoured bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Nederlandse brouwerijen bundelen krachten

Dertien Nederlandse speciaal bier-brouwerijen hebben de handen inéén geslagen bij de oprichting van Craft Coöperatie. Een initiatief dat zich richt op gezamenlijke inkoop en professionele samenwerking tussen gelijkgestemde brouwerijen.

Verder lezen

Duitse biercultuur onder druk

De biermarkt staat onder druk. Met name in Europa, Noord- en Zuid-Amerika daalt de bierverkoop. Dat geldt in Nederland, maar ook onze Oosterburen ontkomen er niet aan. In Duitsland, toch bij uitstek een bierland, werd er afgelopen jaar namelijk fors minder gedronken. Als gevolg daarvan werden er al meer dan 50 Duitse brouwerijen gesloten dit jaar.

Verder lezen

Bier in de boom?

Nu de Goedheiligman op korte termijn terug gaat naar de Spaanse zon, gaan er steeds meer kerstbomen versierd worden in de Nederlandse huiskamers. En hoe mooi zou het zijn als daar dit jaar ook kerstverbiering in te vinden is?

Verder lezen

Stout: het zwarte goud

Het is vandaag Black Friday: de dag waarop we dingen kopen, waarvan we gisteren nog niet wisten dat we ze nodig hadden en ons morgen alweer afvragen waarom we ze gekocht hebben. Een dag die je prima kunt overslaan, dus. Om echter wél lekker in thema te blijven, schrijven we vandaag over één van de bekendste zwarte bierstijlen: Stout.

Verder lezen