Geuze

Geuze of Gueuze is een blend van verschillende Lambiek-bieren. Deze Lambiek-bieren van verschillende leeftijden worden gemengd, ook wel versneden genoemd. Geuzes zijn altijd ongefilterd en ongepasteuriseerd. Ze zijn overwegend zuur van smaak. De smaak heeft een wijnachtig karakter en is vaak complex. Geuzes kunnen worden opgelegd, waarna ze zich tientallen jaren lang kunnen blijven ontwikkelen. Een 'normale' Geuze bestaat uit circa 60% eenjarige Lambiek, 30% tweejarige Lambiek en 10% driejarige Lambiek. Deze Lambiek-bieren worden 'gestoken' uit minstens tien verschillende houten vaten. Het bier is gebrouwen met ongemoute tarwe en met overjarige hopbellen, die nog wel hun anti-bacteriële eigenschappen bezitten, maar nauwelijks tot geen bitterheid meer afgeven. De Zennevallei en het Pajottenland, grofweg het gebied ten zuidwesten van Brussel, is bekend om zijn Geuzes en Lambiks. Het wort wordt blootgesteld aan de buitenlucht, waardoor er spontane gisting optreedt. De gisten in deze streek, die voor de spontane gisting zorgen geven een uniek smaakpallet. De HORAL, de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambikbieren, is in 1997 opgericht ter bescherming, ter promotie en om de kwaliteit te bewaken van deze bijzondere bieren.

Bierpaspoort Geuze Lambiek

Zicht:

Geel tot amberkleurig, weinig tot geen schuim, inzakkend. Het bier is helder tot licht troebel.

Geur:

Complex met rinzige, zure tonen. Kenmerkend zijn de zure, fruitige tonen. Sommige Geuzes hebben een boerderij-achtige, dierlijke geur, die geassocieerd wordt met een paardendeken.

Smaak:

De basissmaak van een Geuze is zuur met fruitige, citrusachtige tonen. Kenmerken van cider, wijn en sherry komen vaak voor, net als aroma's van vanille, kurk en hout. De nasmaak is droog.

Algemene kenmerken

Alcoholpercentage: 5-8% Kleur: 12-25 EBC Bitterheid: 11-20 EBU Gisting: Spontane gisting, versneden met nagisting op fles. Glas: Tumbler, Flute Serveertemperatuur: 8-12 graden Celsius Bier-spijs combinaties: Frisse salades, zachte romige kaassoorten, vers fruit Voorbeelden: Boon Geuze, Oud Beersel Oude Geuze, Mort Subite Geuze, Girardin

Top 3 Geuze

9,5

Lindemans Blossom Gueuze

Lindemans

Lindemans Blossom Gueuze is het logische vervolg op de Lindemans Spontan Basil. De brouwerij kreeg zo veel goede reacties op dat bier, dat besloten werd te kijken welke combinaties met specerijen en kruiden er nog meer gemaakt konden worden. De Blossom Gueuze is een nieuw geslaagd experiment. Het combineert de Lindemans Gueuze met vlierbessenbloesem. Het resultaat is verbluffend, zeker in combinatie met oesters en met kipgerechten.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

9,3

Vandenbroek Quetsch Watergeus

Brouwerij Vandenbroek

Vandenbroek Quetsch Watergeus is een gebalanceerd fris zurige Geuze vergist met twee soorten pruimen. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5,8%.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur

8,0

Gueuze Girardin 1882

Brouwerij Girardin

Gueuze Girardin 1882 is een Geuze. Een fris en fruitig bier met een alcoholpercentage van 5,0%.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Bierfestival Groningen online

Bierfestival Groningen beleeft vandaag zijn laatste dag. Door corona is ook dit prachtige festival dit jaar een online event geworden.

Verder lezen

Bier Butler Vrijdag: Asperges en Swinckels Pilsener

Het aspergeseizoen gaat nu echt beginnen. Wat dacht je van deze tip van de Bier Butler: tortellini met asperges en een Swinckels Pilsener!

Verder lezen

Win je eigen huiskamer aan de finish van de Amstel Gold Race

Organisatie maakt zich op voor bijzondere 55e editie van de Amstel Gold Race en 7e Amstel Gold Race Ladies Edition.

Verder lezen

Grolsch lanceert nieuwe campagne rond 0.0%

Met de nieuwste Proef Karakter-campagne legt Grolsch sterk de nadruk op de alcoholvrije bieren.

Verder lezen