Geuze

Geuze of Gueuze is een blend van verschillende Lambik-bieren. Deze Lambik-bieren van verschillende leeftijden worden gemengd, ook wel versneden genoemd. Geuzes zijn altijd ongefilterd en ongepasteuriseerd. Ze zijn overwegend zuur van smaak. De smaak heeft een wijnachtig karakter en is vaak complex. Geuzes kunnen worden opgelegd, waarna ze zich tientallen jaren lang kunnen blijven ontwikkelen. Een 'normale' Geuze bestaat uit circa 60% eenjarige Lambik, 30% tweejarige Lambik en 10% driejarige Lambik. Deze Lambikbieren worden 'gestoken' uit minstens tien verschillende houten vaten. Het bier is gebrouwen met ongemoute tarwe en met overjarige hopbellen, die nog wel hun anti-bacteriële eigenschappen bezitten, maar nauwelijks tot geen bitterheid meer afgeven. De Zennevallei en het Pajottenland, grofweg het gebied ten zuidwesten van Brussel, is bekend om zijn Geuzes en Lambiks. Het wort wordt blootgesteld aan de buitenlucht, waardoor er spontane gisting optreedt. De gisten in deze streek, die voor de spontane gisting zorgen geven een uniek smaakpallet. De HORAL, de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambikbieren, is in 1997 opgericht ter bescherming, ter promotie en om de kwaliteit te bewaken van deze bijzondere bieren.

Zicht:

Geel tot amberkleurig, weinig tot geen schuim, inzakkend. Het bier is helder tot licht troebel.

Geur:

Complex met rinzige, zure tonen. Kenmerkend zijn de zure, fruitige tonen. Sommige Geuzes hebben een boerderij-achtige, dierlijke geur, die geassocieerd wordt met een paardendeken.

Smaak:

De basissmaak van een Geuze is zuur met fruitige, citrusachtige tonen. Kenmerken van cider, wijn en sherry komen vaak voor, net als aroma's van vanille, kurk en hout. De nasmaak is droog.

Algemene kenmerken

Alcoholpercentage: 5,0-7,6% Kleur: 12-25 EBC Bitterheid: 11-20 EBU Gisting: Spontane gisting, versneden met nagisting op fles. Glas: Tumbler Serveertemperatuur: 5 - 7 graden Celsius Bier-spijs combinaties: Frisse salades, zachte romige kaassoorten, vers fruit Voorbeelden: Boon Geuze, Oud Beersel Oude Geuze, Mort Subite Geuze, Girardin

Top 3 Geuze

9,5

Lindemans Blossom Gueuze

Lindemans

Lindemans Blossom Gueuze is het logische vervolg op de Lindemans Spontan Basil. De brouwerij kreeg zo veel goede reacties op dat bier, dat besloten werd te kijken welke combinaties met specerijen en kruiden er nog meer gemaakt konden worden. De Blossom Gueuze is een nieuw geslaagd experiment. Het combineert de Lindemans Gueuze met vlierbessenbloesem. Het resultaat is verbluffend, zeker in combinatie met oesters en met kipgerechten.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,0

Lindemans Spontan Basil

Lindemans

Lindemans Spontan Basil is een creatie van Geert Lindemans en Mikkel Borg Bjergsø. Het combineert het frissen en zure van een oude Gueuze met verse basilicum. Deze collaboratie tussen Lindemans en het Deense Mikkeler is zeer geschikt voor foodpairings.

Blonde bieren

Aroma
Zuur
Bitter

6,0

St. Louis Tradition Gueuze Lambic

Van Honsebrouck (Kasteelbier, Brigand)

St. Louis Gueuze Tradition van Brouwerij Honsebrouck is een traditionele gueuze gemaakt voor de echte liefhebber. De smaak van gueuze met tonen van jonge en oude lambiek. Droog in de finish en appelachtig in de smaak. Een karaktervol bier!

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Ook lekkere Geuze

Brewdog, Scheldebrouwerij en Dommelsch in zomereditie van Bier! magazine

De 43e editie van Bier! magazine is verschenen. Rond 18 juni valt de editie bij abonnees op de mat en is dit nummer te koop.

Verder lezen

Nieuwe bieren Nevel: Aurum en Ontij

Volgende week brengt Nevel Artisan Ales twee bieren uit met een uniek verhaal, waaronder een collab met Separatist.

Verder lezen

Beluister de bierige podcasts op Bierradio

Sinds begin dit jaar beschikt bierradio.nl, de online 24/7 radiozender ook over een interessant podcast-platform.

Verder lezen

Bierista Miel Neuraij bezoekt Stadsbrouwerij 013 in Tilburg

Bierista Miel Neuraij ging op bezoek bij Stadsbrouwerij 013 in Tilburg. Hij maakte het volgende verslag van zijn ontmoeting met de brouwer.

Verder lezen