7,5

Nevel Doorn

Nevel Artisan Ales (57)

Nevel Doorn is een donker bier met toetsen van noten en aroma's van rood fruit. Een zuur bier met een houtkarakter. Het bier heeft 12 maanden gerijpt op eikenhout. Hierna heeft Doorn nog vier maanden op hele, handgeplukte bramen gelegen.

Details

Bierstijl
Alcohol
5.4%
Categorie
Fris en fruitig
Spijzen
Salades, Kip en gevogelte, Witvis, Vette vis, Jonge en romige kazen
Drinktemp.
5 °C
Volume
37,5 cl
Drinkmoment
Terras, Barbecue, In goed gezelschap, Bij het eten
Gisting
Gemengde gisting

Mijn bieren

7,5

Het oordeel van de Bierista's

Nevel Doorn is beoordeeld met een gemiddelde van 7,5 door onze Bierista's

7,4

Smaak

7,3

Zicht

7,6

Neus

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

Ben je Bierista? Login en schrijf een review en ontvang +10

Reviews worden alleen geschreven door onze Bierista’s. Jij kunt nu ook Bierista worden door de Bierista Bieropleiding te doen. Zo weten wij zeker dat je de juiste bierkennis in huis hebt om kwalitatief hoogwaardige beoordelingen te schrijven.

Bestel Bieropleiding
8,2

"Een lekker friszuur en fruitig bier. Kokosnoot is geen specerij, maar zeker benieuwd hoe die smaak erin komt ;)"

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

8,0 Zicht paars, mistig, dunne schuimkraag, bruisend

8,4 Neus friszuur, kokosnoot, fruitig

8,1 Smaak kokosnoot, friszuur, licht braam

6,7

"Hier besproken de op hout gerijpte Doorn Batch #1 gebotteld op 27 FEB 2019 - zo nauw luistert dat; het resultaat kan zelfs nog per vat verschillen - en te drinken binnen drie jaar. In 37,5 of ook 75 cl. fles, want gelukkig blijft Nevel zonder blikken of blozen, gewoon bottelen. Vanwege het belang van nagisting van hun bier in de fles (in blik is dat onverantwoord), maar ook voor de gezelligheid op tafel."

Ton van der Koppel

19.960

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Body
Koolzuur
Alcohol

6,6 Zicht Zwart met een zekere rode weerschijn, ondoorzichtig en met koolzuur. Matig, beige en vrij fijn tot medium schuim, dat snel weg ebt.

6,8 Neus Prettige milde geur van op hout gerijpt met wat harsigheid. Suggestie van frisse geur van naaldbomen bossen.

6,7 Smaak In contrast met de geur vrij sterk zuur van smaak maar tegelijk ook doorspoeld met zoet van wat met name vanille lijkt. Voor de liefhebber, want een soort puur citroensap zuur voert toch de boventoon. Hierdoor worden andere mogelijk aanwezige smaakcomponenten weg gedrukt en zijn niet meer als zodanig te ontdekken, zoals de vermeldde lokale bramen (meer van de zoete kant), al is de suggestie van donker (rood) fruit nog wel te traceren. In de nasmaak droog met zekere wrangheid. "De zachte tred van woekering" staat als motto voor op de fles. Door complexiteit in de spanningswijdte toch een bier om te ontdekken.

Spijssuggestie Vanwege dominantie van de smaak lijkt dit bier lastig voor foodpairing. Of ligt hier juist een uitdaging, bijvoorbeeld met citroen gestuurde gerechten. Maar zoek ook ter compensatie mildere (zoetige) componenten.

'Deze 4 biertrends ga je deze zomer terugzien'

Wat drinken we deze zomer? In dit artikel lees je terug welke bierstijlen je dit jaar gaat terugvinden op de Nederlandse terrassen! Van verfrissend alcoholvrij tot absolute klassiekers en hopbommen.

Verder lezen

Zomersingelbierwandeling Leiden

Hou je van bier én van wandelen? Dan is een bierwandeling in Leiden iets voor jou.

Verder lezen

Dit zijn de grootste winnaars van de Dutch Beer Challenge 2025 – en waarom jij ze geproefd moet hebben

Heb je je ooit afgevraagd welke Nederlandse bieren écht tot de top behoren? De uitslag van de Dutch Beer Challenge 2025 is binnen, en het is tijd om te ontdekken welke brouwerijen de kroon spanden. In dit artikel duiken we in de opvallendste winnaars, onthullen we verrassende trends en geven we tips om je bierkennis te verdiepen.

Verder lezen

Bier Top 100: Tripel Karmeliet veroverd zilver

Na vele inzedingen van de Bierista bierkenners is er weer een top 100 ontstaan. Wij hebben ze opgesomd in de Bier top 100 2024.

Verder lezen