Stout: het zwarte goud

28 november 2025
Het is vandaag Black Friday: de dag waarop we dingen kopen, waarvan we gisteren nog niet wisten dat we ze nodig hadden en ons morgen alweer afvragen waarom we ze gekocht hebben. Een dag die je prima kunt overslaan, dus. Om echter wél lekker in thema te blijven, schrijven we vandaag over één van de bekendste zwarte bierstijlen: Stout.


Het stevige broertje van de Porter

Stout ontstond in het 18e-eeuwse Engeland als de stevigere versie van de porter. Destijds simpelweg stout porter genoemd, waarbij stout gewoon sterk betekende. Het donkere, geroosterde karakter maakte het populair onder arbeiders en gaf het een eigen identiteit binnen de porters. Vanaf daar ontwikkelde stout zich tot een wereldwijde klassieker met talloze varianten: van milk en oatmeal stouts tot rijke imperial varianten..


Het Guinness-effect

Zeg je stout, dan zeg je Guinness. In de 19e eeuw ging de Ierse familie Guinness een grote rol spelen in het vormgeven van wat we vandaag als klassieke stout kennen. Door het gebruik van geroosterde, vaak ongemoute gerst kreeg het bier een droger, bitterder en uitgesproken donker profiel waarmee Guinness zich onderscheidde. Vandaag de dag bij far de bekendste stout op de markt. Zo bekend, dat er zelfs een (alleraardigste) Netflix-serie over de familie Guinness gemaakt werd.


Moderne varianten

Anno nu wordt er volop doorgevarieerd op de ondertussen eeuwenoude recepten: van Pastry Stouts met smaken als brownie, tiramisu of salted caramel tot Barrel Aged Stouts die voor lange tijd rijpen op bourbon-, rum- of whiskyvaten. Wat ooit begon als een stevig arbeidersbier is nu uitgegroeid tot een speeltuin voor brouwers en een snoepwinkel voor iedereen die van rijke, gedurfde smaken houdt.


Genieten van donkere bieren? 

Dorst gekregen van deze mail? Onze partner Hellobier.nl biedt tal van stouts en andere donkere bieren aan. Bijvoorbeeld een pakket met daarin 10 verschillende stouts en porters uit binnen- en buitenland. Laat het smaken.