6,8

Emelisse White Label 2019 No 5

Brouwerij Emelisse (62)

Emelisse White Label 2019 No 5 Barley Wine Bowmore BA. Het bier is gerijpt op whiskyvaten waardoor het houtige aroma's heeft en de smaak van turf.

Details

Bierstijl
Alcohol
12.6%
Categorie
Intens en Uitdagend
Spijzen
Gekruide gerechten, Vleesgerechten, Pittige en belegen kazen, Zoete desserts
Drinktemp.
13 °C
Volume
33 cl
Drinkmoment
Haardvuur, In goed gezelschap, Alleen, bij een boek, Voor het slapen gaan
Gisting
Bovengistend

Mijn bieren

6,8

Het oordeel van de Bierista's

Emelisse White Label 2019 No 5 is beoordeeld met een gemiddelde van 6,8 door onze Bierista's

7,0

Smaak

7,6

Zicht

7,6

Neus

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

Ben je Bierista? Login en schrijf een review en ontvang +10

Reviews worden alleen geschreven door onze Bierista’s. Jij kunt nu ook Bierista worden door de Bierista Bieropleiding te doen. Zo weten wij zeker dat je de juiste bierkennis in huis hebt om kwalitatief hoogwaardige beoordelingen te schrijven.

Bestel Bieropleiding
4,0

"Het whisky en turf gedeelte is helaas ver te zoeken. Een matig bier wat alleen zoet smaakt"

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

7,6 Zicht rood, helder, bruisend, goede schuimkraag

7,7 Neus zoetige geur, niet alcoholisch of whisky

4,9 Smaak zoetig, zeer licht whisky

8,0

"Mooi complex bier met smaken van gebrande mout, karamel en turf. Met een rokerige ondertoon. Ook de whisky en het hout laten zich goed proeven. Een lange nasmaak met wat drop-anijs in de afdronk."

Ben Maas

7.375

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

7,5 Zicht Donker robijn rood. Crème kleurig veel en stevig schuim van fijne belletjes. Het bier is gematigd troebel.

8,0 Neus Gebrande mout, turf, whisky en ietwat rokerig.

8,0 Smaak Smaken van karamel, het alcoholische van de whisky met turf en hout. Daarbij gebrande mout en een lichte rooksmaak. Wat dorp-anijs in de afdronk.

Spijssuggestie Herfstgerechten zoals wild en stoofpotjes.

8,0

"Als fan van de White Label serie, ben ik niet fan van deze. De smaak van de barrel komt iets teveel naar voren. Het totaal van de smaken is hierdoor wat uit balans."

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

8,3 Zicht Zeer donkerbruin,kleine wit kleurige schuimkraag.

7,7 Neus Het zure komt overheersend binnen, ook pruimen, vijgen en het rokerige van turf.

8,3 Smaak Pruimen, het zoete van karamel. De barrel met rook en turf smaken komen iets te heftig over. Het zure uit de geur komt in de smaak niet terug. De nasmaak is lang en vooral fruitig en zoet.

Spijssuggestie Wildgerechten

7,0

"White Label 2019 No. 5. Gelukkig gebruikt Emelisse thans duidelijker aanduidingen op het etiket, anders dreig je het spoor volledig bijster te kunnen raken in het assortiment. Deze editie heeft dan ook een andere vat datum en daar kunnen werelden tussenin zitten qua resultaat blijkt hier. Deze keer bier voor wie van heftig in de smaak houdt. De feiten: Barley Wine Bowmore Barrel Aged 15/7/18 editie met BBD(tht) 17.10.22."

Ton van der Koppel

19.960

Review
Aroma
Bitter
Moutig
Body
Koolzuur
Alcohol

6,9 Zicht Zeer dieprode kleur (tegen zwart aan), enigszins transparant en rijk aan koolzuur. Matig, licht beige, medium en langzaam wegzakkend schuim.

6,9 Neus Opnieuw overvalt je als eerste een bijzondere geur uitvliegend vanuit de net geopende fles. Voortgaande gematigd en terughoudend in de geur beleving al ligt een klein vermoeden van vat gerijptheid op de loer.

6,9 Smaak Bijzonder fraai introducerende smaak vol tinteling en enige scherpte. Tegelijk ook al beetje droog (vermoedelijk hout). Glijdt niettemin toch gladjes en overtuigend de keel in. Er heerst hier duidelijk wel wat meer bitter dan in eerdere White Label 2019 edities. Dit bier is zeer stevig en standvastig en verwerk je niet zo maar even. Je zult er je best voor moeten doen hiervan te genieten. Mogelijke andere tonen raken hiermee bedolven onder het geweld. Je mist hier toch wel de juiste toonzetting, wat jammer is. En ook al geen lichte frivoliteit doorheen het bier. Pakt een beetje verkeerd te zwaar uit. Er is wel de nodige subtiliteit tijdens de voortgang van het proeven, maar als totaal werkt het niet zo goed en de route wordt bitter stroef. Wellicht uit uitgewerkt vat, vooral wat whisky beïnvloeding betreft. Sterke hout smaak rest namelijk. In de nasmaak bitter, hout, droogte.

Spijssuggestie Probeer allerlei soorten niet te donker aangebraden/gegrild vlees.

Nieuw: Estaminet Refined Lager

Brouwerij De Hoorn daagde zichzelf uit om hun bestaande Estaminet naar een nog hoger niveau te tillen. Estaminet Refined Lager is het resultaat.

Verder lezen

Boek over bier dat eigenlijk niet bestaat

Biersommelier Frits Dunnink schreef een boek 'over bier dat eigenlijk niet bestaat': Het is het eerste boek over alcoholvrij bier.

Verder lezen

Drie nieuwkomers bij Lowlander Beer

Lowlander Beer komt met drie nieuwe bieren. Heel even geduld nog voordat je kunt genieten van deze frisse toppers met zomers karakter.

Verder lezen

Maallust 10 jaar - M10 Jubileumbier

Het is feest in Veenhuizen. Bierbrouwerij Maallust bestaat tien jaar. Die mijlpaal wordt natuurlijk gevierd met het speciale jubileumbier M10.

Verder lezen