Zomerse dorstlessers maken pas op de plaats

28 augustus 2020
Deze week was het even gebeurd met de zomer. Opvallend te zien hoe het drinkgedrag van Bierista's zich aanpast aan de weersomstandigheden. De zomerse bieren werden onmiddellijk ingeruild voor de wat meer zware jongens. Wat werd er zoal gedronken de afgelopen dagen?

We hebben een kleine bloemlezing gemaakt van al die reviews die deze week door Bierista's online werden gezet. Natuurlijk werden er nog wel wat lichtere, zomerse bieren gedronken. De verschuiving naar bieren met een hoger percentage was echter zeer opvallend.

Straffe Hendrik Quadrupel

Franks Gosen bijvoorbeeld. Hij dronk deze week Kasteel-bieren van Brouwerij Van Honsebrouck. De Kasteel Tripel kreeg een 7,5. Kasteel Barista Chocolate Quad Winterbier en Kasteel Donker werden beoordeeld met een 8,5. Deze Belgische bieren vielen wel in de smaak bij Bierista Frank. Topper in zijn expert-reviews deze week was de Duvel. Deze evergreen is en blijft een topper. Frank gaf een 9. Daarmee blijft dit blonde bier de Straffe Hendrik Quadrupel net voor; die kreeg een 8,8.

König Ludwig Weissbier

Natuurlijk werden er ook zomerse bieren geproefd. Miel Neuraij en Jean-Paul van Hamond proefden König Ludwig Weissbier. Jean-Paul omschrijft dit bier als 'een doorsnee Weizen'. Hij vindt de smaak erg vlak. Desondanks scoort dit bier bij hem een 7,5. Bierista Miel Neuraij heeft honderden expert-reviews achter zijn naam staan. Deze week voegde hij daar König Ludwig Weissbier aan toe. "Een typische Weizen, maar wat aan de dunne kant", zo oordeelt hij. Zijn cijfer: een 7. König Ludwig Weissbier staat op de drempel van de Top 10 Weizen, maar heeft het deze week nog net niet gehaald. Die wordt momenteel aangevoerd door Paulaner Hefe Weissbier of de voet gevolgd door Weihenstephaner Hefeweissbier.

La Trappe Tripel

Er werden afgelopen week ook veel Tripels gedronken. Jesse Schoots dronk La Trappe Tripel, vorig jaar gekozen tot Beste Bier van Nederland. Jesse houdt wel van dit bier. "Een kruidige en krachtige Tripel", zo oordeelt hij. Het bier krijgt van hem een 8,5. Gemiddeld heeft dit bier nu een 7,5 en daarmee klopt de La Trappe Tripel op de deur van de Tripel Top 10. Ondanks de hoge waardering van Jesse is het niet genoeg voor een plekje in de elite-lijst. Westmalle Tripel staat daar uiteraard wel in. Rick Gesell was een van de Bierista's die 'm deze week beoordeelde. "Frs, niet te zoet. Nog altijd de beste Tripel", volgens de kenner, die dit trappistenbier een 8,5 gaf.

Uitschieters

Pieter Groen heeft deze week wat bieren geproefd van Bierbrouwerij De Pauw. Met wisselend succes. Pauw Tripel viel in de smaak en kreeg een 7,5 mee. Hoe anders was dat met Pauw Aspergebier. Het is een bier waarin daadwerkelijk asperges verwerkt zijn. "Dit wil je niet ruiken', aldus de Bierista, die het bier dan ook met een onvoldoende beoordeelde. Andersom kan natuurlijk ook. Joey Bakker stond deze week op de banken voor de Jopen Mooie Nel. Hij is lyrisch over het uiterlijk van het bier, dat een vaste waarde is in de IPA Top 10. Maar vooral de geur en smaak kunnen hem bekoren. "Dit is het beste bier tot nu toe!", roept hij enthousiast. In al zijn enthousiasme geeft hij dit bier de maximale score!

Expert-reviews

Wil je ook expert-reviews schrijven en mede bepalen welke bieren een plaatsje verdienen in de verschillende Top 10-lijsten? Word dan ook Bierista! Je volgt de Bierista Bieropleiding waarmee je veel bierkennis vergaart. Hier heb je je leven lang plezier van. Je geniet bovendien nog meer van een glas bier en je bent in staat smaken en geuren te herkennen en omschrijven. Meld je nu aan voor de Bierista Bieropleiding. Met de cadeauboncode BIERISTA20 krijg je tijdelijk 20% korting. En je maakt ook nog eens kans op een van de SUB thuistaps.