Wat is een pannetje mosselen zonder bier?

10 augustus 2020
Het mosselseizoen is in volle gang. Scheepsladingen van deze makkelijk te bereiden schelpdieren worden weer aangerukt. Je kunt ze laten zwemmen in water. Er zijn zelfs mensen die ze laten zwemmen in witte wijn. Daar zijn we bij Bierista niet van. Onze eerste keus is een pannetje verse mosselen met bier. Maar met welk bier wordt de mossel het lekkerst?

Het mosselseizoen begint altijd zo half juli en loopt door tot in april. De mosselen nu zijn vol van smaak. Bovendien kun je er in slechts een kwartier een lichte maaltijd mee maken. Op de diverse receptensites vind je tal van voorbeelden, waarbij je heerlijke mosselen in een handomdraai op tafel hebt staan.

Weizen

Mosselen kun je koken in bier. Je kunt je voorstellen dat ze dan nog lekkerder worden. Een Weizen of een Witbier zijn uitstekende voorbeelden. Kies je voor een Weizen, kies dan bij voorbeeld Erdinger Weissbier of Franziskaner Hefe-weissbier. Grolsch Weizen of een Texels Skuumkoppe zijn ook prima keuzes. Zorg dat je meerdere flessen op voorraad hebt, want je wilt niet alleen koken in bier. Je wilt hetzelfde bier dan ook bij het eten drinken. Echt genieten kan soms zo simpel zijn. De Top 10 Weizen staat vol met meer inspiratie.

Witbier

Behalve een Weizen kun je ook kiezen voor een Witbier. Deze Belgische bierstijl wordt veelal gebrouwen met curacaoschil en koriander en is daardoor vaak wat frisser en minder vol van smaak dan een Weizen. In combinatie met mosselen is een Witbier ook een gouden combinatie. Hoegaarden Wit is een topper net als Jopen Adriaan Wit  en Gulpener Korenwolf. Hier kun je ook kiezen voor een alcoholvrij Witbier. Bavaria 0.0 Wit is een dorstlessend en smaakvol bier zonder alcohol. Meer Witbieren die de moeite waard zijn, vind je in de Top 10 Witbier.

Tripel

Wil je wat meer power op tafel, kies dan voor een Tripel in plaats van een verfrissend Witbier of een dorstlessende Weizen. Doe het wel rustig aan met de Tripels, want de meeste Tripels hebben een alcoholpercentage dat ruim boven de 8% ligt. In de Top 10 Tripel vind je een aantal smakelijk suggesties, zoals de Sint Bernardus Tripel, Tripel Karmeliet en natuurlijk de stijlicoon Westmalle Tripel.

Foodpairing

Vind je het leuk om te experimenteren met combinaties van eten en bier? Download dan de gratis BierButler app. Hiermee vind je binnen enkele seconden tal van combinaties die de moeite waard zijn. Wil je meer leren over hoe je de juiste combinaties maakt? Doe dan de Bierista Bieropleiding. In deze twaalf hoofdstukken tellende e-learning is een hoofdstuk helemaal gewijd aan het maken van de perfecte combinaties.