Stadsbrouwerij Bonifatius 754, een pareltje in Dokkum

18 juli 2019
Wil je een leuk weekendje of midweekje weg? Denk dan eens aan Dokkum. Ik was er onlangs en oprecht verrast door de charme van dit Elfsteden-stadje. Voordat je denkt dat je bij een aflevering van 'Ontdek je plekje' bent beland, dat ben je echt niet. Ik was er om kennis te maken met Stadsbrouwerij Bonifatius 754. Ik werd echter zo blij van dit doordeweekse uitstapje, dat ik dat graag wil delen.


Onlangs maakte ik kennis met Stadsbrouwerij Bonifatius 754. Op Bierista werd mijn artikel geplaatst over de bieren van deze nog jonge brouwerij. Toen Maarten van der Weijden tijdens zijn imposante zwemtocht in Dokkum aankwam, werd de beslissing gemaakt. Ik boekte een Bed & Breakfast bij Booking Dokkum. 

Booking Dokkum

Hoewel Friesland voor mij niet naast de deur is, viel de autoreis alleszins mee. Zoals afgesproken meldde ik me toen de auto geparkeerd stond (gratis ... op het parkeerdek bij de Jumbo). Binnen no-time verscheen Jojanneke van Booking Dokkum, een lokale beroemdheid, zo bleek later. Deze super enthousiaste Friezin heeft zelf een Bed & Breakfast en verzorgt de boekingen voor diverse andere lokale B&B-eigenaren. Ze kende het doel van de reis en dus had ze alvast wat flesjes Bonifatius bier voor me koud gezet. Daarnaast overhandigde ze een handige gids met plattegrond en tal van vouchers voor kortingen en gratis producten.

Grand-café De Waegh

Ons appartement was zeer ruim - ik schat toch zeker 60m2, modern ingericht en blinkend schoon. Bij het overhandigen van de sleutel liet Jojanneke weten de volgende ochtend een mand met ontbijt voor ons klaar te zetten beneden in de hal. Mijn wederhelft is brood- en banketspecialist. Dus de eerste halte was de lokale bakker. Na koffie, gebak, suikerbrood en ijs werd het toch tijd voor een goed glas bier. Dus belandden we bij Grand Café De Waegh, een prachtige horecagelegenheid in hartje Dokkum.

Dokkumer bier

Hier was het prima toeven met een pils om in de stemming te komen. Maar natuurlijk drink je dan ook het lokale Dokkumer bier, ofwel een bier van Bonifatius. De brouwerij heeft de marketing prima voor elkaar, want in welke straat in Dokkum je ook loopt, overal zie je Bonifatius Bier. Op het terras heerlijk wat gedronken en binnen genoten van een fijn diner. Opvallend trouwens hoe goed de panden in het centrum zijn onderhouden. Alles ziet er fris en netjes uit. Dat is echt een visitekaartje!


Dag twee in Dokkum begon met een mand vol verse heerlijkheden. Met dank aan gastvrouw Jojaneke, die voor dag en dauw de B&B's in de stad langs fiets om verse broodjes, vers fruit, jus d'orange en eitjes te bezorgen. Je voelt je echt als God in Dokkum. 

Stadsbrouwerij Bonifatius 754

Na een zonnige ochtend in de stad nemen we plaats op het terras aan de Diepswal meet uitzicht over het water. Hier is het proeflokaal gevestigd van Stadsbrouwerij Bonifatius 754. Ik heb afgesproken met Frank van Dijk, één van de drie mannen achter het merk. Frank's kompanen zijn broer Remco van Dijk en Berend Wouda. Alledrie hebben een onderneming naast hun werkzaamheden voor Stadsbrouwerij Bonifatius 754. "Wij hebben een passie voor bier maar we zijn geen echte bierbrouwers. Wij kiezen bewust om onze recepten te laten brouwen bij Admiraals Brouwerij in Oudkerk. We hebben wel een eigen brouwinstallatie in ons proeflokaal. Die wordt niet gebruikt voor productie van onze bieren maar vooral door de leden van het Dockumer Biergilde om te leren en te experimenteren", vertelt Frank.

Dockumer Biergilde

Het Dockummer Biergilde is nauw verbonden met de stadsbrouwerij. De gildeleden runnen het proeflokaal, maken gebruik van de brouwinstallatie, doen onderzoek naar de bierhistorie van de stad en af en toe proeven ze samen ook bier. Dankzij het biergilde en de stadsbrouwerij komt bier weer helemaal tot leven in de stad waar bierbrouwers ooit in groten getale rondliepen. "Dokkum ademde vroeger bier. Die rijke geschiedenis willen we weer terugbrengen. Met bier willen we verbindingen maken en willen we Friesland en vooral Dokkum meer op de kaart zetten", aldus de woordvoerder van de Dokkumer brouwerij die samenwerkt met onder andere de Friese brouwerijen Grutte Pier Brouwerij en Brouwerij Redbat. Frank van Dijk over dit stukje Friesland-promotie: "Bonifatius, Grutte Pier en koning Redbat zou je alle drie Friese helden kunnen noemen. Daarom hebben we bieren van deze brouwerijen in een Friese Helden cadeaubox samengebracht."

Vier bieren

Stadsbrouwerij Bonifatius 754 heeft vier verschillende bieren op de markt. De Wad Wit, die nadrukkelijk de verbinding legt met de Waddenzee, een stukje unieke natuur om de hoek in Dokkum. De Maerte Saison was ooit een van de meest gedronken bieren in Friesland. Na eeuwen staat dat nu in een wat aangepast recept weer op de kaart. Acht Guldens is een Quadrupel, die verwijst naar de hoge prijs die je vroeger voor dit zware bier moest betalen. "Nieuw in onze range is het Klooster Fruit, een donkerrood fris en fruit bier met slechts 3,8% gebrouwen met zwarte moerbeien afkomstig van de moerbeienboom naast de Grote Kerk in Dokkum."

De groeten aan Jojanneke

De drie mannen achter Bonifatius combineren hun passie voor bier met hun liefde voor Dokkum. De stadsbrouwerij is een verbindende factor van belang. Niet alleen in Dokkum, maar meer en meer ook in Friesland. Stap het sfeervolle proeflokaal aan de Diepswal binnen en proef de smaak van Dokkum. Niet alleen het bier in Dokkum is meer dan de moeite waard; Dokkum is een prachtige plek vlakbij de Waddenzee om er even helemaal uit te zijn. Een midweek, een weekend is een aanrader. En als je dan boekt bij Jojanneke van Booking Dokkum, doe haar dan mijn hartelijke groeten!


Meer tips in Dokkum:
Grand-café De Waegh - gevestigd in historisch pand in hartje Dokkum. Mooie gerechten en gevarieerde bierkaart.
Hotel de Posthoorn - gezellig hotel-café-restaurant in het centrum met een terras aan het water.
Hotel Dockum - klein en knus hotel met 9 kamer gerund door Shannon Viet, geboren en getogen Dockumse.
Eric's Café - café op de Markt in Dokkum met keus uit verschillende speciaalbieren.
Stadscafé Artisante - sfeervol etablissement voor een lekkere lunch of een fijn diner.
Hotel-café-restaurant 't Raedhûs - eten, drinken, slapen en fiets-, kano- en bootverhuur.
Hotel-café-restaurant Van der Meer - eten, drinken, slapen aan de rand van de binnenstad.


Blockimage bimage 1373