Maallust De Weldoener is het beste bier van Nederland

21 mei 2022
Tijdens de opening van het Nederlandse Bierproeffestival in de Grote Kerk in Den Haag is de Mitra Award ‘het Beste Bier van Nederland 2022’ bekend gemaakt.

Als overall winnaar van de achtste editie van de Dutch Beer Challenge is Bierbrouwerij Maallust uit Veenhuizen de gelukkige met hun bier ‘De Weldoener’. Dit bier won de gouden medaille in de categorie ‘Blond/Meibock’ en was van alle gouden medailles dit jaar het bier met de meeste punten. Maallust De Weldoener Blond mag zich een jaar lang ‘het Beste Bier van Nederland’ noemen.

Eregalerij

De Weldoener (6,7% alc.vol.) is een soepel, blond bier van hoge gisting, geïnspireerd op de klassieke Belgische bierstijl. De smaak is bitterzoet en iets hoppig. Het bier heeft een mooie, goudgele kleur en een stevige, volle schuimkraag. De Weldoener is soepel en doordrinkbaar, ongefilterd en niet gepasteuriseerd. De kleur is goudgeel, de geur is fris en bloemig, de smaak is bitterzoet, maar soepel blond. De afdronk is iets droog.
De Weldoener van Maallust is hiermee de opvolger van Jopen Mooie Nel (2015), Gajes van Bruut Bier (2016), Bloedbroeder van Kompaan (2017), Nightporter van Bronckhorster Brewing Company (2018), La Trappe Tripel (2019), 150 Watt van Stadsbrouwerij Eindhoven (2020) en Meander van Nevel Artisan Ales (2021) als het Beste Bier van Nederland in 2022.

Prijsuitreiking

Het winnende bier kwam spectaculair de kerk binnengevlogen met een drone. De prijs, het bijbehorende houten beeld, werd in Den Haag overhandigd aan de brouwers van Maallust onder toeziend oog van Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag

De cijfers

De Dutch Beer Challenge werd dit jaar voor de achtste keer gehouden. 144 van de ruim 900 Nederlandse brouwerijen hebben gezamenlijk een recordaantal van 550 bieren ingestuurd om deel te nemen aan deze Nederlandse bierwedstrijd. Aan de 54 winnende brouwerijen werden op 26 april in totaal 29 gouden, 31 zilveren en 36 bronzen medailles uitgereikt, bij elkaar dit jaar dus 96 winnende bieren. De Weldoener van Maallust heeft dit jaar dus de overall prijs ‘Het Beste Bier van Nederland’ gewonnen.