Kneiters van bieren komen uit het Bierkasteel

5 juni 2020

Het Bierkasteel is de plek waar Van Honsebrouck Kasteel-bieren brouwt. Onze Bierista's vonden het de hoogste tijd voor wat aandacht voor de honderdtwintig jaar oude brouwerij. Terecht, want tjonge, wat een prachtige bieren komen uit het West-Vlaamse Emelgem.

We gaan terug naar het jaar 1900. Emiel en Louisa Van Honsebrouck kopen een kleine boerderij met het idee om een ​​brouwerij te beginnen. Ruim twintig jaar later nemen Paul en Ernest van Honsebrouck de Ingelmunsterse brouwerij over.  

Vooral ondergistende bieren zoals pils, bruin en export wordt gebrouwen in de omgebouwde boerderij. Echte bekendheid geniet van de brouwerij als Luc van Honsebrouck in 1953 het stokje van Paul en Ernest overpakt. Luc bruist van de ideeën en brouwt bieren met een hoge gisting zoals Bacchus. Vier jaar later start hij met het steken van Geuze. Hij vermengt jonge met oude lambiek afkomstig uit verschillende brouwerijen.  

Kroeg 

De zoon van Luc, Xavier, volgt zijn vader op in 2010. Xavier verhuist naar het plaatsje Emelgem en begint daar een nieuwe brouwerij. Ook opent een bezoekerscentrum en kroeg naast de brouwerij voor bierliefhebbers. De oude brouwerij in Ingelmunster waar Emiel en Louisa ooit begonnen, wordt afgebroken.  

Fruitbier 

Tot de dag van vandaag kun je genieten van de vele verschillende bieren die worden gebrouwen in het Bierkasteel. Na de klassiekers Bacchus en Gueuze St.-Louis worden de fruitbieren Kriek Lambic, Cassis, Framboise en Pêche gebrouwen.

Kasteelbier 

In ons land zijn vooral de Kasteel-bieren bekend. We kennen Kasteel Blond, Kasteel Donker, Kasteel Tripel, Kasteel Rouge en de Kasteel Hoppy. Daarnaast zijn er de zware bieren: Kasteel Barista Chocolate Quad, een robuust bier met onmisbare tonen van chocolade. Een kneiter van een bier dat door Bierista's wordt gewaardeerd met een 7,9! En dan is er nog de Kasteel Cuvée du Chateau. Dit bier van 11% is het vlaggenschip van de brouwerij. Bierista's geven dit bier liefst een 8,8!

WOI

Een van de zwaardere bieren die uit het Bierkasteel komt, is Kasteelbier. Er zijn vier soorten: de Tripel, de Blond en de Rouge. Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog werd het bier Passchendaele gelanceerd.

Bijzonder is dat de bieren van brouwerij Van Honsebrouck het logo Belgische Hop-Houblon Belge hebben gekregen. Dit label wordt alleen verstrekt aan bieren die worden gebrouwen als minimaal de helft van de hopgift Belgische hop bestaat.