Februari is maand van de Dubbel bij Bierista

2 februari 2020
Zo, januari is achter de rug. De eerste maand van het jaar was zonder meer de maand van het alcoholvrije bier met een inspirerende Top 10 Alcoholvrij. Februari bombarderen we tot maand van de Dubbel. Een Belgische bierstijl, midden in de klassieke abdijreeks Blond, Dubbel en Tripel.

Een Dubbel is een bovengistend bier. De kleur is bruin tot donkerbruin. De alcoholpercentages variëren van zo’n 6 tot 7,5%. Kenmerkend is het moutige karakter. De donkere moutsoorten zorgen voor aroma’s die doen denken aan toast, karamel, noten en som s chocolade. Fruitige tonen van gedroogd of rood fruit komen regelmatig voor.

Dubbel

Dubbel ligt tegen de bierstijl Bockbier aan. Dubbel maakt onderdeel uit van de klassieke abdijreeks Blond, Dubbel en Tripel. De benaming ‘Dubbel’ heeft betrekking op de hoeveelheid mout die wordt gebruikt in het brouwproces. Dat is meer dan bij een Blond en minder dan bij een Tripel. De hoeveelheid mout is van invloed op het alcoholpercentage. Een Blond heeft zo’n 6,5%, een Dubbel dus tussen de 6 en 7,5% en een Tripel spant in deze reeks met 7,5 tot 9,5% de kroon.

Tulpglas

In welk glas schenk je een Dubbel? De aroma's van dit bovengistende bier komen het best tot hun recht in een kelk- of tulpvormig glas. Wil je een Dubbel combineren met eten, denk dan aan vleesgerechten. Gebraden en gegrild rund- of varkensvlees gaan prima samen. Een Dubbel combineert ook heerlijk met verschillende stamppotten en zelfs met chocolade desserts. Heerlijk als er ook nog wat noten in verwerkt zijn.

Voorbeelden

In slijterijen, supermarkten en online zijn erg goede Dubbels te koop voor weinig geld. Bekende voorbeelden zijn Belgische voorbeelden zijn Leffe Bruin, Grimbergen Dubbel en natuurlijk de stijlicoon Westmalle Dubbel. Ook in Nederland worden uitstekende Dubbels gebrouwen. Texels Dubbel, Grolsch Volle Dubbel en Bronckhorster Dubbelganger om er maar een paar te noemen.

Dubbel Top 10

De Bierista Community, bestaande uit meer dan 2000 gediplomeerde bierkenners, heeft vele Dubbels geproefd en beschreven. De daaruit voortvloeiende Top 10 - Dubbel wordt aangevoerd het trappistenbier Westvleteren 8. Die scoort liefst een 9,5! Op 2 staat Bronckhorster met de Dubbelganger. Op 3 vinden we een Duits bier: Insel-Brauerei Baltic Dubbel op de voet gevoeld door de eerder genoemde Grolsch Volle Dubbel en Westmalle Dubbel.

Expert-review

Wil je ook jouw mening geven over door jou gedronken bieren? Maak dan een gratis account en leg je eigen smaakbibliotheek aan. Wil je extra bierkennis, gratis rondleidingen, proeverijen en toegang hebben tot alle Bierista-tools? Doe dan nu de Bierista Bieropleiding en haal je officiële bierdiploma. Met dat certificaat op zak wordt bier pas echt fun.