Dat was 2020

31 december 2020

Het jaar zit er bijna op. Voor velen is dit een jaar om gauw te vergeten. Toch blikken we op de drempel van het nieuwe jaar nog heel kort even terug op het jaar. En dan ook snel door naar een beter 2021!


Voor de Bierista Bieropleiding was het een bijzonder en druk jaar. De afgelopen maanden is het aantal Bierista's enorm gestegen. De Bierista Bieropleiding is natuurlijk ook het perfecte, nuttige tijdverdrijf. Tijdens de eerste lockdown zagen we al een sterke toename van het aantal bestellingen. Het laatste kwartaal was de biercursus populairder dan ooit, mede dankzij het grijze weer en de korte dagen. "Je kunt geen kant op, je zit thuis en wilt toch iets leuks en nuttigs doen. Dan is de Bierista Bieropleiding perfect en bovendien een goede investering in jezelf. Met al die extra bierkennis en je bierdiploma op zak, vind je voortaan blindelings je weg in de wereld van het speciaalbier", aldus Alain Schepers van Bierista.

Muifelbrouwerij

Aan het begin van het jaar was er nog geen vuiltje aan lucht. Zo berichtten we over de uitbreiding van Muifelbrouwerij en de opening van het proeflokaal van Wispe Brouwerij. Direct na de lockdown kwamen nieuwe initiatieven, zoals online bierproeverijen en acties als Help de Horeca. Festivals werden verplaatst of afgelast en brouwerijen haalden alcohol uit het bier en maakten er desinfecterende handgels van.

Groene Buizerd

In de zomer genoten we met inachtneming van afstand volop van een goed glas bier in de zon. Spraakmakend van de Groene Buizerd, het groene hennepbier dat Bronckhorster Brewing Company brouwde in samenwerking met De Feestfabriek, de organisator van de Zwarte Cross, die helaas ook moest worden afgelast. Tijdens de viering van het 150-jarig jubileum werd bij Alfa Bier nog eens onderstreept, dat we van deze brouwerij geen alcoholvrij bier hoeven te verwachten. "We maken toch geen limonade", zo klonk het uit de Limburgse heuvelen.

Drink fresh

Uiltje Brewing Company uit Haarlem maakte deze zomer als eerste brouwerij in Nederland bekend af te stappen van het glas. Voortaan vult deze brouwerij de bieren alleen nog af in blik. Die drastische stap ging gepaard met de boodschap "Store cold, drink fresh". Daarmee ontpopte de Haarlemse brouwer van hoppige bieren zich niet alleen als voorvechter van kwalitatief goede bieren, maar ook als revolutionair om het bier in de juiste conditie van de brouwerij bij de consument te krijgen.

Schultenbräu

In het najaar ging het dak eraf bij Bierista toen we de Schultenbräu-test plaatsten. Dit cultbier van de Aldi is geliefd en verguisd tegelijkertijd. Vele tienduizenden bierliefhebbers lazen de bevindingen en vonden daar ook iets van. In die periode werd Bierista ook uitgeroepen tot de beste informatieve biersite van Nederland. Het onafhankelijke bureau OAK uit Amsterdam deed onderzoek naar het zoekgedrag van consumenten op biergebied. Bierista.nl kwam daar steevast als meest geraadpleegde bron naar voren.

Bier Top 100

Begin december vroegen we welke bieren bij jullie favoriet waren het afgelopen jaar. We kregen meer dan 2000 lijstjes binnen. Met man en macht werden de scores verwerkt en dat leidde tot de Bier Top 100, een prachtige bucketlist aangevoerd door Hertog Jan Grand Prestige, gevolgd door Tripel Karmeliet en Westvleteren 12. Net als vorig jaar maakte Bierista ook dit jaar weer bierquiz. In deze gratis quiz kan iedereen zijn of haar bierkennis over het afgelopen jaar testen. Heb je 7 of meer vragen goed (van de 12), dan krijg je een prachtig certificaat in je mail.

2021

Wat gaat er gebeuren in 2021? Laten we in ieder geval hopen dat de horeca snel weer open kan en dat we het virus gauw onder controle krijgen. Bierista houdt je ook komend jaar weer op de hoogte van al het relevante biernieuws en geeft je tips, adviezen en reikt je de nodige kennis aan over bieren en brouwerijen. We starten het nieuwe jaar in ieder geval met Bronckhorster Brewing Company als brouwerij van de maand. Deze brouwerij trapt gelijk af met een eigen speedcourse inclusief een spetterende aanbieding. Meer daarover volgend jaar ...