Schultenbräu test - hoe lekker is het cultbier van de Aldi?

9 oktober 2020
Schultenbräu, wie kent het bier niet? Het goedkope bier van de Aldi kreeg bijna een cultstatus door de films van New Kids. Niet bepaald smaakvolle films. Maar hoe is het bier? Bierista doet de test. Op naar de Aldi! Zes bieren rijker en amper 8 euro armer gaan we aan het werk!


Het eerste bier op de proeftafel is Schultenbräu 0.0 alcoholvrij. Een blikje van 33 cl. Het lijstje ingrediënten draagt niet bij aan hoge verwachtingen. Onder andere glucosestroop, hopextract, natuurlijke aroma's (citroenzuur). Bij het inschenken vormt zich een prachtige schuimkraag. Goudgeel helder bier met een stevige witte hoed. De aanblik is perfect. Dit ziet er lekker en dorstopwekkend uit.

Schultenbräu 0.0

De geur is zoet. De smaak ook. Het smaakt naar slap moutsap. Zoet en totaal geen pit, geen bitterheid. Het koolzuur is het meest sprankelende van dit bier. Dit is een alcoholvrij bier uit de beginperiode van 0.0-bieren. Hier wordt Youp van 't Hek niet enthousiast. Wij evenmin. Er zijn zoveel betere 0.0's verkrijgbaar.

Schultenbräu Pilsener

Door naar Schultenbräu Premium Pilsener. Het bier is gebrouwen met onder meer maltose, dat ervoor zorgt dat de totale productietijd wordt verkort. Een goedkoop ingrediënt, dat je niet direct verwacht in een 'Premium Pilsener', zoals op het blik staat. Let's try! Het plaatje is weer fantastisch. Goudgeel, helder, mooi schuimkraag. Dan de geur. Ik ruik bijna niks. Dan een slok. Niet alleen de geur is vlak, ook de smaak. Ik proef niks van Pils. Geen mout, weinig tot geen bitterheid.

Hertog Jan Pilsener

Ik begin aan mezelf te twijfelen en zet er een een blikje Hertog Jan Pilsener naast. Dit is een milde Pilsener. Vergeleken bij Schultenbräu Pilsener is de Hertog Jan een verademing. Bij Hertog Jan proef je pils, je proeft mout en hopbitterheid. Begrijpelijk dat dit bier zo hoog gewaardeerd wordt en hoog staat in de Top 10 Beste Pils. De smaak van Schultenbräu Pils komt maar niet los. Het ziet er mooi uit, maar voor 'de lekker' hoef je dit niet te drinken. Flauw om te zeggen dat het richting Spa Rood gaat. Dat is overdreven. Een frisbittere pilssmaak is in geen velden of wegen te bekennen.

Schultenbräu Hefe Weissbier

Schultenbräu Hefe Weissbier is gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot. Geen toevoegingen dus. Maar waarom staat er nu Duits Witbier op het blik? Dit is toch een typische Duitse Weizen? Bij het inschenken krijg je precies wat je verwacht: een troebel honingkleurig bier met een royale schuimkraag. Het typische bananengeurtje is herkenbaar. De smaak is in aanzet redelijk wat je verwacht. Dan komt iets chemisch, iets medicinaals door. De frisheid die je in een Weizen verwacht, zit er niet in. Het is zoet en heeft een aparte onplezierige bijsmaak.

Schultenbräu Radler

Schultenbräu Radler heeft 2% alcohol. Bij het inschenken vormt zich een redelijke schuimkraag, die snel inzakt. Dat verwacht je ook bij een Radler. Qua zicht is het een Radler vergelijkbaar met vele soortgenoten. De smaak heeft niks van bier. Dit is hele zoete citroenlimonade met veel koolzuur. Je proeft veel citroen die uitmondt in een hele zoete nasmaak.

Schultenbräu Zwaar Bier

Met getemperde verwachtingen gaat het blik Schultenbräu Zwaar Bier open. In dit halve literblik zit 8% alcohol. Gebrouwen met maltose, een goedkope manier om meer alcohol in het bier te krijgen. Het wordt eentonig. Het ingeschonken glas bier ziet er gewoon top uit. Mooi donkergeel helder bier met een romige schuimkraag. De geur zit vol zoete aroma's. Met wat fantasie kun je denken aan tropisch fruit of gedroogd fruit. De smaak is moutig en vooral zoet. Plakkerig zoet. Ook hier geen frisbittere nasmaak van de hop. Wel een chemisch smaakje en vooral veel zoetigheid, die in je mond blijft plakken.

Schultenbräu Extra Zwaar Bier

De test gaat richting een einde met de Schultenbräu Extra Zwaar Bier. Dit bier heeft 12% alcohol en is een stuk donkerder dan de vorige bieren. De geur is zoet en moutig. Er komen aroma's door van toffee en karamel. Die komen ook duidelijk naar voren in de smaak. Ook wat gedroogd fruit, abrikoos valt te herkennen. Dan komt de alcohol opzetten. Een warmend mondgevoel. Dat is natuurlijk niet raar met 12%. Dit is niet het minste bier in de hele range van Schultenbräu.

Conclusie

Het is onduidelijk waar de bieren worden gebrouwen. Alleen op het blik van de Weizen staat vermeld dat het is gebrouwen bij Brauerei Mönchengladbach. Vaak worden ook de brouwerij van Bavaria in Lieshout en Schultenbräu in een adem genoemd, maar aanwijzingen daarvoor zijn niet terug te vinden op de blikken. Wat valt er over deze bieren nog meer te zeggen? Ok, het ziet er uit als bier en het is goedkoop. Tot zover de pluspunten. Als je wilt genieten van een goed smaakvol bier, dan kun je dit merk beter overslaan.