Bierista Thomas mee op biercocktail safari

31 oktober 2019

Onlangs mocht ik - Thomas Jansen - als Bierista mee op Biercocktail Safari, georganiseerd door Mercure Hotels. Vanaf 18.00u werden we met een drankje welkom geheten aan de bar van Mercure Amsterdam City. Na een korte introductie over Mercure Hotels maakten we een klein voorstelrondje om te zien wie er allemaal bij deze trip aanwezig waren.

Biercocktails van Mercure

De verschillende hotels van Mercure proberen een eigen identiteit aan te houden en ze zoeken verbinding met de regio. Dat kan op het gebied van gerechten op de menukaart of bijvoorbeeld door samen te werken met lokale brouwers. In elf Mercure hotels in Nederland en België hebben ze daarom een eigen biercocktail gemaakt met bier van een lokale brouwer.

Mixen maar!

Ondertussen was het tijd geworden om aan boord te gaan van de boot die klaar lag aan de steiger van het hotel. De boot was sfeervol verlicht en op elke tafel stonden de nodige likeuren en andere benodigdheden klaar. Het werd dus al snel duidelijk dat we zelf aan de slag gingen om biercocktails te maken. Hoe leuk! Cocktailshaker Frederique Koopmans vertelde ons over de cocktails en liet zien hoe de bier cocktails gemaakt worden.

We begonnen met de “Campbierie”, een cocktail gemaakt van Campari, Vodka en als bier werd IJwit van Amsterdamse Brouwerij ’t IJ gebruikt. Als fervent speciaalbierdrinker is het wel even wennen die cocktails met bier, maar toch was het glas zo leeg.

Ondertussen kregen we diverse lekkere hapjes voorgeschoteld om de honger te stillen. De 2e cocktail die we mochten maken was de “Amsterdamned”. Deze cocktail bestond uit gin, soda en munt en dit keer Texels Wit als bier erin.

En dan was het alweer tijd voor de laatste biercocktail, de Biergarita met de nodige ingrediënten: blue Curaçao, tequila, triple sec, limoensap, 7-up en als laatste Heineken. Dit was de lekkerste cocktail van de avond. Leuk om de Heineken toch zo goed terug te proeven, ondanks alle overige ingrediënten. Nadat deze biercocktail op was kwamen we weer aan bij Mercure Amsterdam City en dronken we nog wat na aan de hotelbar. Tijd om te slapen, want er stond een drukke volgende dag op het programma.

Rondleiding La Trappe

Na een nacht slaap in de mooie hotelkamer en een lekker ontbijt van het uitgebreide ontbijtbuffet was het tijd om met de bus naar Berkel-Enschot te gaan. Hier staat de beroemde Bierbrouwerij De Koningshoeven, waar de La Trappe bieren gebrouwen worden.

We kregen een interessante rondleiding door de oude brouwerij en er werd ons van alles verteld over het ontstaan van La Trappe tot aan de gang van zaken tegenwoordig. Het leven als een trappist bij de Abdij van Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven bestaat uit bidden en werken. Ze komen 7 keer per dag op vaste tijden samen om te bidden. Ook de verbinding met de natuur speelt een belangrijke rol. Er word zoveel mogelijk gerecycled en in 2018 is de eigen Biomakerij geopend. Dit is een waterzuiveringsinstallatie dat afvalwater zuivert via tropische planten en micro-organismen. Al het water wordt hergebruikt en het mag alleen in het bier de abdij verlaten.

Na de rondleiding kregen we natuurlijk nog de mogelijkheid om één van de La Trappe bieren te proeven. Met een fijne La Trappe Isid’or in de hand bekeek ik nog een film over La Trappe. Daarna was het tijd om even snel een bezoekje aan de Kloosterwinkel te brengen. Met een Quadrupel Oak Aged Batch 35 in de tas werd het tijd om weer de bus in te stappen.

Lunch met biercockails

Op naar Tilburg waar we bij Restaurant Taste, gevestigd in de kelder van Mercure Hotel Tilburg welkom werden geheten met een Puur Blond van Brouwerij 013. Na enkele amuses was het tijd om aan tafel te gaan en er werden ons de meeste lekkere en mooie gerechten voorgezet. Bij elke gang werd een biercocktail geserveerd, passende bij de smaken van het gerecht.

Wat een belevenis! We kregen onder andere een biercocktail met La Trappe Witte Trappist, arancello limoensap en gember. Een lekkere frisse cocktail die goed paste bij het geserveerde tonijngerecht.

Als hoofdgerecht kregen we een gerecht met hertenbiefstuk en hertenwang met o.a. kweepeer, pastinaak en biet. Ook weer heel verfijnd met daarbij een cocktail van La Trappe Bockbier, schrobbelèr en bietensap.

Bij het dessert kregen we een cocktail gemaakt van Schering en Inslag van Brouwerij 013 met koffie en Frangelico. Samen met de La Trappe cocktail de favorieten van de middag.

Nog “even” de bus in

Inmiddels was het ergens in de namiddag toen de lunch klaar was en konden we de bus in voor een lange rit naar Blankenberge. Daar aangekomen even snel de bagage in de hotelkamer droppen en op naar de hippe vergaderruimte van Mercure Blankenberge. Daar werd ons de volgende biercocktail aangeboden: de Kriojito. Een biercocktail van Rum, munt, suiker en Kriek.

Ik ben geen fan van Kriek, maar in deze cocktail was het gewoon echt heel lekker! Wel gevaarlijk, want je drinkt het weg als limonade. In een ongedwongen sfeer kregen we diverse kleine gerechtjes voorgeschoteld. Zo aten we onder andere oester, zalm met zeekraal, garnalen, scampi’s en een gerechtje met stoofvlees. Een leuke én lekkere afsluiting van de trip. Tijd om mijn kamer op te zoeken, want de laatste dag stond volledig in het teken van de terugreis en het vertrek was al om 9.00 uur.

Bedankt!

Wat een toffe ervaring was dit! Heel erg blij dat ik deze prijs heb mogen winnen. De mensen van Mercure Hotels hebben er veel aan gedaan om het ons naar de zin te maken. De bezochte hotels zien er mooi uit en de kamers waarin ik mocht verblijven waren helemaal prima! Een goed bed, modern en schoon sanitair en de nodige faciliteiten zoals WIFI, TV en een Dolce Gusto.

Ik wist niet zo goed wat ik van de biercocktails moest verwachten, het is toch een beetje vloeken in de kerk… Maar het is leuk om op deze manier nét weer even anders met bier bezig te zijn. Er is een wereld te ontdekken!