Bier en vis zijn goede maatjes

2 oktober 2019
Vis moet zwemmen. Veel mensen kennen de combinatie van vis en wijn, maar daar komt nu verandering in. De Nederlandse Brouwers en het Nederlands Visbureau hebben de handen ineengeslagen om vier heerlijke combinaties te maken met vis en bier van Hollandse bodem. Samen zetten zij vergeten Nederlandse vissoorten opnieuw op de kaart door ze te combineren met populaire speciaalbieren, zoals het typische herfstbier; bockbier.
 
Het Nederlands Visbureau en de Nederlandse Brouwers hebben chef-kok Marnix Benschop gevraagd aan de slag te gaan met vergeten vissoorten als tongschar, mul, poon en schar in combinatie met speciaalbieren. “Deze prachtige vissoorten bieden zoveel mogelijkheden dat het tijd wordt deze weer terug op de kaart te zetten. Ik heb hier inspirerende recepten bij gemaakt en aan de hand van de smaken bieren bij gezocht, die de ultieme match vormen”, aldus de chef.

Lokaal en verantwoord

Onze eigen Noordzee is de thuisbasis van vele heerlijke vissoorten, vlak voor onze deur. Noordzeevis is niet overal een vergeten vis: veel soorten zijn zeer geliefd in exportlanden als Italië, Frankrijk en Duitsland. De Nederlandse consument is echter minder bekend met de prachtige lokale producten die dagelijks worden aangevoerd door onze vissector. “Een gemiste kans”, aldus Agnes Leewis, directeur van het Nederlands Visbureau. “Veel mensen weten niet dat de Noordzee een van de schoonste en meest gereguleerde zeeën ter wereld is. Mede daardoor is de Noordzee rijk aan een enorme verscheidenheid aan vis, schaal- en schelpdieren.”
 

Bockbier en vis

Begin oktober start traditioneel ook het bockbierseizoen. Bij de gerechten kan daarom het meest gedronken seizoenbier ‘bockbier’ niet worden overgeslagen. Normaliter wordt bockbier vaak gecombineerd met vleesgerechten. Deze keer is het wat spannender gemaakt door het te combineren met smaakvolle visbereidingen. Dit staat ook centraal in de recepten van Marnix Benschop met vergeten vissoorten en speciaalbieren. Hij combineerde zijn gerechten met Grolsch Herfstbok, La Trappe Bockbier, Texels Bock en Amstel Bock.

Thuis aan de slag

Fanatieke hobby-chefs kunnen met de creaties van Marnix Benschop ook thuis aan de slag. Alle vier de ‘vismetbier’-recepten zijn te vinden op Visrecepten.nl. Wie nieuwsgierig is naar andere (vis)spijs en bier-combinaties kan de gratis Bier Butler app, met de grootste database, downloaden. Een samenwerking tussen alle brouwers van Nederland. De Bier Butler geeft je advies welk bier je het beste kunt drinken bij welk gerecht of andersom.

De pairings

De pairings die Marnix maakt zijn een ceviche van schar met gebakken pruim en pompoen in combinatie met Heineken 0.0, blauwe maistortilla's met gebakken mul en een salsa van koolrabi en jalapeño in combinatie met Kaapse Harrie van Kaapse Brouwers, gefrituurde poon met linzencurry in combinatie met de Double IPA van Brouwerij Kees! en de gegrilde tongschar met paddenstoelen en Hollandse garnalen in combinatie met Kaapse Leen van Kaapse Brouwers. Wil je de combinaties zien, kijk dan in de Bier Butler App. Hier vindt je onder 'Inspiratie' de video's met de bereidingswijze van alle vier gerechten.