Affligem Blond 0.0 zacht en zoet met fruitige toets

14 januari 2020
Leffe Blond 0.0 was het eerste alcoholvrije abdijbier ter wereld. Dat kon nooit lang duren. En voilá, daar is de Affligem Blond 0.0. Affligem valt onder de vlag van Heineken. Daat weten ze heel goed hoe ze een alcoholvrij bier moeten brouwen. Eens proeven of ze de kennis en kunde van het brouwen van de Heineken 0.0 hebben ingezet bij het ontwikkelen van deze Affligem Blond 0.0.

Het schap in de slijterij en de supermarkt is tegenwoordig rijkelijk gevuld met alcoholvrije bieren. We hebben de Affligem Blond 0.0 gekocht om te proeven of een goede Blond ook alcoholvrij kan zijn. De reguliere Affligem Blond met 6,8% wordt door de gediplomeerde Bierista's met een 7,8 hoog gewaardeerd. Kun je 6,8% alcohol uit het bier en toch de smaak op niveau houden.

Gele winegums

Bij het inschenken ziet de Affligem Blond 0.0 er hetzelfde uit als zijn alcoholhoudende broer. Goudkleurig, helder en met een fijne witte schuimkraag. De geur is fruitig zoet. Een lichtig moutig aroma gaat schuil onder het gele fruit. En de zoete geur zet me ook op het spoor van snoep. In de smaak komt dat sterker naar voren en herken ik gele winegums. Het is opvallend hoe vol en zoet dit alcoholvrije bier smaakt. Ik proef abrikoos, gele appel, perzik, een lichte kruidigheid en honing. Even twijfel ik of er misschien honing is toegevoegd. Het etiket leert dat dat niet het geval is.

Best wat body

Dit is weer een mooi voorbeeld van een bier dat smaak heeft en ook best wat body heeft. Ik heb niet de reguliere en de alcoholvrije Blond naast elkaar geproefd. Doe je dat, dan is de kans groot dat je duidelijke verschillen proeft. Nu ik alleen de alcoholvrij heb geproefd, twijfel ik of het verschil inderdaad wel zo groot is. Reden te meer de test maar eens te gaan doen. Ik vind de Affligem Blond 0.0 zeer zeker de moeite waard. Het bier heeft body, is vol van smaak en heeft dat Belgische zoetje en ook een vleugje kruidigheid.

Alcoholvrije Top 10

Bierista's proeven veel verschillende bieren. Zij maken dan zogenaamde expert-reviews. Dit zijn kwalitatieve beoordelingen van bieren. Dat is dus wat anders dan alleen maar een paar sterretjes toekennen. Doel is om andere liefhebbers te inspireren en de weg te wijzen naar mooie bieren. Bierista's ontvangen bovendien biercoins voor hun reviews, waarmee ze later dit jaar voordeel kunnen scoren in de Bierista shop. Alle reden dus om ook je Bierdiploma te halen, zodat jii met jouw bierkennis ook expert-reviews kunt gaan schrijven. De Affligem Blond 0.0 wordt door Bierista's met een 7,8 gewaardeerd en heeft daarmee een plaats veroverd in de Top 10 alcoholvrij bier.

Dry January

Bierista Alain Schepers is veroordeeld tot alcoholvrije bieren. Dat klinkt als een straf, maar is dat het ook? We hebben de afgelopen maanden al vele smaakvolle alcoholvrije bieren mogen proeven. Bovendien is het een feit dat al meer dan 1 op de 20 glazen bier die in ons land wordt gedronken een alcoholvrij bier is. Ben jij ook benieuwd wat Dry January aan ervaringen oplevert? Lees dan de komende weken mee.

Meer alcoholvrij

Bierista heeft een speciale 'alcoholvrij pagina'. Hier vind je alles over alcoholvrije bieren. In het kader van Dry January schreef Alain de volgende artikelen: