Berliner Weisse

Berliner Weisse is een bierstijl die wordt gekenmerkt door een droge, zure smaak met maar weinig bitterheid. Qua uiterlijk en geur heeft dit bier wel iets weg van een champagne. Keizer Karel de Grote noemde Berliner Weisse ook ooit het champagne van het noorden. Berliner Weisse is licht van kleur en heeft veel koolzuur. Dit bier, dat onlosmakelijk is verbonden met de Duitse hoofdstad Berlijn heeft een bescheiden alcoholpercentage. Berliner Weisse wordt vaak gedronken met een scheutje kleurige siroop, bv. frambozen of zwarte bessen, dat de frisse zuurheid deels wegneemt. De Duitsers noemen het scheutje siroop 'mit Schuss'. Bij het brouwen wordt tussen de 50 en 70% tarwemout gebruikt. Door de melkzurige vergisting (Lactobacillus Delbruckii) is dit bier droger en frisser dan andere tarwebieren, zoals Weizen of Witbier.

Zicht:

Bleekgeel tot lichtblond bier met een bescheiden ongelijkmatige tot soms romige schuimkraag.

Geur:

De geur is overheersend zuur. Aroma's van melkzuur en appelcider, soms wat graanaroma's, die doen denken aan brood. De zure aroma's kunnen zich ontwikkelen in de richting van fruitige en bloemige aroma's.

Smaak:

De smaak is overheersend zuur. Het zuur kan zo sterk zijn dat je mond er van samentrekt. De smaak is verfrissend, droog en heeft kenmerken van appelcider en champagne.

Algemene kenmerken

Alcoholpercentage: 2,8 - 3,7% Kleur: 3-8 EBC Bitterheid: 3-8 EBU Gisting: Bovengistend/melkzuurgisting en nagisting op fles Glas: bokaal Serveertemperatuur: 7 - 10 graden Celsius Bier/spijs combinaties: Pretzl met ham, jonge romige kaas, cheesecake met frambozen Bekende voorbeelden: Berliner Kindl Weisse,

Top 3 Berliner Weisse

6,5

Two Chef's Brewing Acid Drop

Two Chefs Brewing

Acid Drop van Two Chef's Brewing is een Berliner Weisse met een laag alcoholpercentage. Het bier heeft een bijzondere kleur die je doet denken aan grapefruits. En dan denk je helemaal niet gek! Dit zure bier is van van smaak met tonen van vanille en blauwe bes. Echt genieten als hij lekker koud is op een mooie zonnige dag.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Nieuw

Uiltje Crybaby

Uiltje Brewing Company

Crybaby van Uiltje Brewing is een Berliner Weisse. Zoals de brouwers zelf zeggen: "Tranen van geluk wanneer je deze dryhopped Berliner Weisse proeft." Laag in alcohol maar bomvol van smaak! Perfect voor warme zomerdag.

Heb jij deze al gedronken?

Schrijf een review en ontvang +50 Biercoin

Nieuw

Troost Club Tropicana

Brouwerij Troost

Club Tropicana van Brouwerij Troost is een Berliner Weisse. De brouwerij heeft uiteraard een eigen draai gegeven aan deze klassieke bierstijl. Ze zijn volledig tropisch gegaan! Tropische vruchten en tonen van lychees, mango en passievrucht in dit bier. Laag in alcohol en zeer doordrinkbaar!

Heb jij deze al gedronken?

Schrijf een review en ontvang +50 Biercoin

Ook lekkere Berliner Weisse