Berliner Weisse

Berliner Weisse is een bierstijl die wordt gekenmerkt door een droge, zure smaak met maar weinig bitterheid. Qua uiterlijk en geur heeft dit bier wel iets weg van een champagne. Berliner Weisse wordt ook nog wel eens liefkozend de 'champagne van het noorden' genoemd. Berliner Weisse is licht van kleur en heeft veel koolzuur. Dit bier - dat onlosmakelijk is verbonden met de Duitse hoofdstad Berlijn - heeft een bescheiden alcoholpercentage.

Appelation controlée

In de hoogtijdagen van deze bierstijl - in de negentiende eeuw - waren er in Berlijn bijna 700 brouwerijen die een dergelijk bier brouwden. Net als Kölsch dat alleen in Keulen geproduceerd mag worden, wilden de Berlijnse brouwers ook een soort appellation controlée. Zover is het niet gekomen. Berliner Weisse heeft een behoorlijke opleving doorgemaakt en wordt nu in eindeloos veel varianten gebrouwen. Berliner Weisse wordt vaak gedronken met een scheutje kleurige siroop, bv. frambozen of zwarte bessen, dat de frisse zuurheid deels wegneemt. De Duitsers noemen het scheutje siroop 'mit Schuss'. Bij het brouwen wordt tussen de 50 en 70% tarwemout gebruikt. Door de melkzurige vergisting (Lactobacillus Delbruckii) is dit bier droger en frisser dan andere tarwebieren, zoals Weizen of Witbier.

Zicht:

Bleekgeel tot lichtblond bier, licht mistig, met een bescheiden ongelijkmatige tot soms romige schuimkraag.

Geur:

De geur is overheersend zuur. Aroma's van melkzuur en appelcider, soms wat graanaroma's, die doen denken aan brood. De zure aroma's kunnen zich ontwikkelen in de richting van fruitige en bloemige aroma's.

Smaak:

De smaak is overheersend zuur. Het zuur kan zo sterk zijn dat je mond er van samentrekt. De smaak is verfrissend, droog en heeft kenmerken van appelcider en champagne.

Algemene kenmerken

Alcoholpercentage: 2,8 - 3,7%
Kleur: 3-8 EBC
Bitterheid: 3-8 EBU
Gisting: Bovengistend/melkzuurgisting en nagisting op fles

Glas: bokaal
Serveertemperatuur: 7 - 10 graden Celsius
Bier/spijs combinaties: Pretzl met ham, jonge romige kaas, cheesecake met frambozen

Bekende voorbeelden:
Berliner Kindl Weisse, Kompaan Jerry Sauertopf en Oedipus Vogelen https://www.bierista.nl/stijl/kolsch

Bestel de Bierista® Bieropleiding


Vergroot je bierkennis en haal je officiële Bierista® Bierdiploma. Erkende bieropleiding. Word Bierista met gemiddeld 15 uur thuis studeren en leer proeven als een pro met met een extra te bestellen bierpack voor praktijk deel bierkennis. De leukste en lekkerste online bier cursus van Nederland. Aanbevolen door de brouwers van Nederland, gewaardeerd met een 9.8.

Haal je Bierdiploma

Top 3 Berliner Weisse

Stemadvies op basis van biervoorkeur

Ga je straks het stemhokje in, maar ben je er nog niet helemaal uit? Bierista geeft last minute stemadvies op basis van jouw biervoorkeur. Neem dit advies uiteraard met een korreltje hop en begrijp dat we van mening zijn dat er na al die serieuze debatten van de laatste weken ook weleens gelachen mag worden!

Verder lezen

Lekkerste bockbieren 2025 verkozen!

De Tweede Kamer-verkiezingen staan voor het einde van de maand gepland. De minstens zo belangrijke 23e editie van Het Lekkerste Bockbier van Nederland werden afgelopen weekend al gehouden. En dat leverde twee prachtige winnaars op...

Verder lezen

Het favoriete bier van Sinterklaas

In de schappen van de supermarkt ben je ze vast alweer tegengekomen: pepernoten. Soms vragen we ons weleens af of er überhaupt een periode is dat ze er niet meer liggen, maar dat terzijde. Wat je vanaf nu ook in de schappen van o.a. Albert Heijn, Spar en Jumbo kunt terugvinden is...

Verder lezen

8 bokbier-evenementen in oktober

Gevoelsmatig hebben we het witbier-seizoen pas net achter de rug, maar toch staan de seizoenen waarin donkere bieren centraal staan voor de deur. Sterker nog: het bokbier-seizoen is al begonnen. En dit weekend - en de hele maand oktober - zie je dat terug door heel Nederland, waar verschillende bokbierevenementen worden gehouden. We zetten er 8 (chronologisch) op een rijtje.

Verder lezen