Eelke van Houten Surhuisterveen, Nederland

Bierista - 17 Badges - 8430 Biercoins - 332 Reviews
De man uit Friesland die van een goed glas bier houdt. Samen met een vriendengroep de zogeheten "Feanpriuwers" (it Fean, zoals het Friese dorp Surhuisterveen ook wel genoemd wordt en "Priuwers" het Friese woord voor proevers) houden ze regelmatig proeverijen en maken leuke uitstapjes op het gebied van bier (zoals bezichtiging brouwerijen etc.) Ik kan mijn kennis mooi delen met onze groep waarin Frans ook al in het bezit is van zijn Bierista diploma. Wie weet leidt dit tot meer. ..
Bierista Bierdiploma
Bierista proefcertificaat
Badge Bronckhorster
Badge Grolsch
Badge Bierquiz 2019
Badge Hertog Jan Abdijbieren
Badge Speedcourse Leffe
Badge Bud
Badge Oktoberfest
Badge Bier & Spijs
Badge Bockbier
Badge Uiltje Brewing Company
Badge Bierquiz 2020
Badge Brouwersnös
Badge Flying Dutchman

Top 10 - 2020

1. Schneider Weisse Tap 7 Mein Original

2. Paulaner Hefe Weissbier

3. Het Uiltje Dr Raptor

4. Grolsch Gerijpte Herfstbok

5. Gulpener Chateau Neubourg

6. Brewdog Elvis Juice

7. Hoop Bleke Nelis

8. Graansilo Blond

9. Grutte Pier Rodulf De Viking Honing Tripel

10. Eeuwige Jeugd Gladjanus

Review badges 332 reviews

Expert (10+ reviews)
Inspirator (100+ reviews)
Mentor (500+ reviews)
BierBaas (1000+ reviews)
7,7

"Een bier van VBDCK Brewery. Is een bier waarvan het wort wordt gemengd met echte grapefruitpuree om de suiker te laten fermenteren en de tropische aroma's achter te laten. Lekker fris en fruitig (grapefruit en citrus) wat op een zomerse dag heerlijk weg drinkt. "

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

7,5 Zicht Mooie oranje amberachtige kleur met een ferme en groffe witte schuimkraag bestaande uit grote en medium luchtbellen. Het bier is licht troebel.

7,6 Neus Licht moutig en frisse geur van met name grapefruit en sinaasappel. Verder ruik je de hop ook goed.

7,7 Smaak Frisse grapefruit en citrus en hoppig met in de afdronk een fijn bitter accent.

Spijssuggestie Heerlijk voor bij de barbecue met een steak of gemarineerde spareribs.

7,5

"Het eerste bier (1985) wat uit de tanks kwam van deze brouwerij en gelijk een klassieker werd aldus de brouwerij. Met deze patstelling ben ik het eens. Is vrij zacht van smaak ondanks zijn hoge alcoholpercentage van 8%. "

Review : 't IJ Zatte
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

7,5 Zicht Goudgeel van kleur met een fijne witte schuimkraag. Heeft een lichte waas.

7,5 Neus Licht moutige geur van graan en fris fruitig. Ik ruik citrus en rode bessen. Op de achtergrond wat kruidig en een licht zuurtje

7,5 Smaak Zacht frisse smaak van citrus in combi met kruiden. In de afdronk licht bitter met een zuurtje

Spijssuggestie Rijst gerechten

7,8

"Een zoet romig blond bier waarin heerlijke aroma's zijn te ontdekken. Is ondanks zijn 8% alcohol redelijk zacht qua smaak en het hoge alcoholpercentage proef je niet terug. Dit bier heeft mij aangenaam verrast en zal hem zeker eens vaker drinken. "

Review : Lefebvre Barbar
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

7,0 Zicht Donker goudgele kleur met een fijne witte schuimkraag bestaande uit kleine luchtbellen.

8,0 Neus Honing is duidelijk aanwezig maar daarnaast een zoet moutige geur. Daarnaast ruik ik tonen van kandij, bruine bastaardsuiker en biscuits.

7,8 Smaak Vol romige (zoete) smaak waarin de honing op een mooi gebalanceerde manier naar voren komt maar niet de overhand heeft. Als het bier wat langer in je mond bivakkeert proef je ook kruidige accenten terug en geeft het je een wat plakkerig mondgevoel. In de afdronk een licht bittertje.

Spijssuggestie Romige kazen zoals brie, maar ook gerookte vis en kruidige vleesgerechten zullen het goed doen bij dit bier. Een beetje een allemansvriendje

7,2

"Het eerste trappisten witbier ter wereld en ééntje die prima smaakt. Heerlijk frisse smaak van citrusfruit in combi met een licht kruidig accent (peper). Het koolzuur zorgt voor een aangename prikkeling die enigszins een beetje plakkerig op je gehemelte aanvoelt. Kortom een prima witbier maar niet een hoogvlieger wat mij betreft. "

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

7,0 Zicht Strogeel van kleur en mistig. Je kunt het bruisende koolzuur nog wel waarnemen in het licht. Het bier heeft een bescheiden witte schuimkraag met medium luchtbellen die na de eerste slok vrij vlot wegzakt.

7,4 Neus Beetje zurig en licht hoppig. Daarnaast aroma's van citrus en wat kruiden (witte peper). Op de achtergrond licht moutig. Al met al fris van geur.

7,2 Smaak Frisse smaak van citrusfruit en licht tarwemout op de achtergrond. In de afdronk licht bitter en een zuurtje.

Spijssuggestie Witwis, gebakken schol, romige kazen, toastje brie, gerookte zalmfilet

7,9

"Een fris lente hoppig bier van Jopen. Eén van de IPA's van Jopen die zeker de moeite waard is en ook de kenmerkende eigenschappen van een Amerikaanse IPA heeft. Jopen bewijst wederom een goede IPA te kunnen brouwen!"

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

7,0 Zicht Lichtgeel van kleur en mistig met een redelijke witte schuimkraag.

7,6 Neus Citrusvruchten, grapefruit en hop

7,9 Smaak Een fris mondgevoel van citrusfruit en bittere hop. In de afdronk fris fruitig en een bitter accent.

Spijssuggestie Kip van t spit.

5,8

"Een Weizen bier uit het schap van de Jumbo om eens te proberen. Voor mij blijft het ook bij deze ene keer. Heeft weinig eigengereidheid en karakter. Vrij waterig qua smaak en erg vlak. "

Review : Dors Weizen
Zoet
Bitter
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

Zicht Strogeel en mistig met een kleine witte schuimkraag die snel afvlakt. Weinig koolzuur te zien.

6,0 Neus Lichte tarwemout en op de achtergrond wat banaan maar niet erg sterk. Vrij vlak qua reuk.

Smaak Zoals gezegd weinig karakter. Je proeft wat licht de tarwemout en wat fruit en op de achtergrond banaan. Is wel fris maar aan de waterige kant.

Spijssuggestie Borrelhapjes

7,6

"Een stevige zoet frisse tripel met kruidige accenten. Het bier is krachtig blond en complex met hergisting op de fles. "

Review : Lefort Tripel
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

7,7 Zicht Goudblond en heel licht mistig. Het heeft een stevige witte schuimkraag bestaande uit een fijne structuur en kleine luchtbellen. Het bier zit vol bruisend koolzuur dat naar de oppervlakte stijgt.

7,0 Neus Het bier ruikt kruidig naar witte peper en heeft fruitige citrus aroma's met een vleugje vanille. Ook is er een licht zuurtje te bespeuren.

8,0 Smaak Vol fris romige smaak waar met name de kruidige accenten naar voren komen in de afdronk een licht zuurtje en licht bitter.

Spijssuggestie Een warm gerookte zalm of witvis smaakt heerlijk bij dit bier.

8,1

"Bier vernoemd naar de eerste brouwmeester van het klooster ter gelegenheid van het 125 jarig bestaan. Een bier waarin veel te ontdekken valt. Fruitige tonen maar ook mout en bitterheid zijn duidelijk aanwezig in dit bier. Je valt van de ene smaak in de andere. Heerlijk bier om van te genieten. "

Aroma
Zoet
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

8,1 Zicht Amber/koper kleurig met een medium roomwitte schuimkraag.

8,3 Neus Zoete tonen van fruit, tutti frutti en gedroogde pruimen, daarnaast op de achtergrond tonen van vanille en karamel, en licht een beetje hop.

8,1 Smaak Zoet moutige en fruitige smaak waarin ook vanille te proeven valt. Daarnaast lichte karamel smaak op de achtergrond en een lekkere romige licht bittere afdronk.

Spijssuggestie Romige kazen, brie, rundervlees

6,8

"Dit premium bier gedronken uit glas afkomstig uit het één liter blik (Limited edition). Het blik is een echte blikvanger met mooie illustraties over de Viking tijd. Het bier is gebaseerd op Viking sagen. Het blik dat ik heb gedronken is een limited edition met een saga over Krakas test. Op de site van Faxe zijn de verhalen te lezen. Sinds 1901 brouwt Faxe behalve bier ook allerlei frisdranken. Vanaf 1930 gebruikt men een eigen bron onder de fabriek die het water uit de kalklagen op 80 meter diepte haalt. Tegenwoordig is de brouwerij de op één na grootste van Denemarken en valt onder Royal Unibrew. Het is een bier wat een beetje zoet van smaak is en licht moutig met een licht bittere afdronk. Is een redelijk door drinkbaar bier wat prima smaakt op een barbecue feestje. "

Review : Faxe Premium
Aroma
Zoet
Bitter
Moutig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

7,0 Zicht Goudgeel bier met een redelijke witte schuimkraag met medium luchtbellen en waarnemend koolzuur dat stijgt naar de oppervlakte.

7,0 Neus Wat bloemig en zoet. Ruik iets van bloesem. Daarnaast ruikt het bier wat moutig.

6,8 Smaak Een bier dat licht moutig en wat zoet van smaak is. Wel een beetje vlak en een licht bittertje in de afdronk. Geen hoogvlieger maar redelijk te doen.

Spijssuggestie Borrelhapjes, kaasje, worst, nootjes

6,8

"Naast de populaire 0.0% ipa van Bavaria is er nu ook een ipa met 6% alcohol. Deze IPA is gebrouwen met de Amerikaanse hopsoorten Mosaic, Azacca en Columbus . Deze geven het bier de welbekende hoppige en bittere smaak. Qua smaak een beetje te braaf voor mij gebrouwen. Het heeft de fris fruitige tonen van een ipa en de hopbitterheid maar niet echt onderscheidend en een beetje teveel binnen de randjes wat mij betreft. "

Review : Bavaria IPA
Aroma
Zoet
Bitter
Fruitig
Moutig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

7,5 Zicht Helder donker goudgeel en glashelder met een kleine witte schuimkraag die snel inzakt. Lichte koolzuurvorming in het glas.

7,0 Neus Citrus, sinaasappel en hoppig bitter.

6,8 Smaak Deze IPA is een beetje vlak qua smaak. Natuurlijk is hij fris en fruitig en heeft de bekende smaak van hop en de bittere afdronk maar hij is niet onderscheidend voor wat mij betreft. Het is niet een explosie van ingrediënten in je mond.

Spijssuggestie Gekruide lamskoteletten, rijst met kip kerrie, Tacos